Нишвил почиње откривањем споменика Шабану Бајрамовићу

НИШ – Међународни џез фестивал „Нишвил” почеће 12. августа у подне свечаним откривањем споменика пјевачу ромске музике Шабану Бајрамовићу (1936-2008), за који још нису обезбијеђене све потребне дозволе, нити је одређена локација у Нишу. Директор фестивала Иван Благојевић рекао је данас на конференцији за новинаре у Београду, да ће споменик бити постављен само привремено током […]

петак, август 6, 2010 / 15:13

НИШ – Међународни џез фестивал „Нишвил” почеће 12. августа у подне свечаним откривањем споменика пјевачу ромске музике Шабану Бајрамовићу (1936-2008), за који још нису обезбијеђене све потребне дозволе, нити је одређена локација у Нишу.

Директор фестивала Иван Благојевић рекао је данас на конференцији за новинаре у Београду, да ће споменик бити постављен само привремено током трајања „Нишвила” од 12. до 15. августа.

„То ће бити нека врста привременог споменика док траје фестивал, не желимо ништа да радимо мимо законске процедуре…Нису обезбеђене дозволе, али имамо усмена уверавања да ће бити обезбеђене”, рекао је Благојевић, који је привремено подизање споменика окарактерисао као „перформанс”.

Благојевић је рекао и да се нада „да ће град у наредна два-три дан одредити локацију” за споменик.

Фестивал „Нишвил” је покренуо иницијативу да се подигне споменик пјевачу, а новчане прилоге су до сада дали Бајрамовићеви сарадници Горан Бреговић, Горан Паскаљевић, Љубиша Самарџић, Зоран Живковић, као и градоначелник Ниша Милош Симоновић и други.

„Јуче је завршен споменик, бруси се завршни део бронзе. Делује монументално”, открио је Благојевић.

Још се не зна ко ће 12. августа у оквиру „Нишвила” открити споменик, али је Благојевић напоменуо да су организатори послали позив да то уради предсједник Србије Борис Тадић, „с обзиром да је био на сахрани (Бајрамовића) и био је покровитељ концерта ‘Пријатељи Шабану’“, у београдском Сава центру прошле године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *