СДП-СББ: Или власт или грађанска непослушност у дистрикту!

У покушају да се домогну власти изабрани посланици Скупштине Брчко дистрикта из постизборне коалиције СДП-СББ, позвали су данас блок партија који је без њих најавио скупштинску већину, на нови круг преговора. Тражимо да се испоштује већинска воља бирача и Бошњацима обезбиједи 40 одсто учешћа у власти, у супротном најављујемо чак и акције грађанске непослушности, изјавили […]

среда, новембар 14, 2012 / 07:22

У покушају да се домогну власти изабрани посланици Скупштине Брчко дистрикта из постизборне коалиције СДП-СББ, позвали су данас блок партија који је без њих најавио скупштинску већину, на нови круг преговора.

Тражимо да се испоштује већинска воља бирача и Бошњацима обезбиједи 40 одсто учешћа у власти, у супротном најављујемо чак и акције грађанске непослушности, изјавили су лидери ових странака на конференцији за новинаре.

Договор СНСД и СДС, ХДЗ-а и ХСС, те Странке за БиХ и СДА да у Брчком формирају скупштинску већину која није у складу с вољом бирача а на штету је бошњачког народа, представља коалицију лоших намјера, сагласни су изабрани посланици и локални лидери СДП-а и СББ.

‘’Грађани преко нас поручују да неће дозволити, свим демократским средствима, чак и грађанским непослухом, да дође до формирања такве једне коалиције, а наш став је да би такво формирање власти било на штету сва три конститутивна народа у Брчком’’, рекао је Есад Атић, предсједник брчанског СДП-а.

СДП и СББ су, за разлику од поменуте скупштинске већине која је сагласна да Хрват у наредне четири године први пут обавља дужност градоначелника, категорични у захтјеву да та функција, уз одговарајући број мијеста у Влади, припада Бошњацима с обзиром да имају највише изабраних посланика.

’’Мора бити минимум 40 одсто воље Бошњака у тој власти, а сада то није случај. Ми ћемо се залагати за такав принцип када су у питању сви народи. Поклон мјесто за градоначелника не постоји, он се бира адекватном већином гласова’’, рекао је Исмет Дедеић, предсједник СББ-а Брчко.

Коалиција са шест од 14 бошњачких представника опасна је за сва три народа, сматра лидер СДП Есад Атић и непринципијелно, јер је СДП у више наврата формирала власт с мањином изабраних српских руку, призива чак и међународне институције у БиХ да реагују.

’’Очекујемо да сви они који имају утицаја и надлежноси у праћењу развоја и функционисања Брчко дистрикта морају узети најозбиљније у разматрање ову ситуацију’’, нагласио је Атић.

На констатацију да се СДП заклиње у мулитиетнички састав чланства и симпатизера, а у овој се ситуацији намеће као најгласнији заштитник бошњачких интереса, добили смо Атићев коментар.

’’Изабрани посланици су тренутно само из реда Бошњака, зато ми и говоримо само у њихово име, а изражавамо забринутост за читав процес и евентуалне штете које могу наступити и за Србе и за Хрвате и за Бошњаке, и ми ту доказујемо своју мултиетичност и бригу за све народе који овдје живе’’, каже Атић.

Јавност у Брчком сумња у искреност СДП и СББ због чињенице да је за СДП у предизборним наступима лидер СББ био „бркти ментор и дошљак који неће владати у Брчком“, те да су кандидати СББ позивали бираче да зауставе власт „црвених кмера“.

Постизборни договори на локалном нивоу имају своју цијену, а значајно су диктирани и политичким односима на нивоу државе, објаснио је Дедеић.

’’Ми смо у нашем споразуму, који је на програмским основама, јасно нашли ријешења. Неки кадрови у СДП-у, за које смо ми сматрали да су неодговорни, неће бити ангажовани у власти. То је наш договор и то је нешто што нас је опредјелило за ову коалицију са СДП-ом, као и принцип расподјеле у врху државе’’, наглашава Дедеић.

Конференција за новинаре одржана је уочи почетка регионалних позоришних сусрета у Брчом, а да ли ће грађанима у режији политичара бити понуђена и лоша копија шовинистичке фарсе, знаће се већ 20. новембра када се очекује конститутивна сједница Скупштине дистрикта.



Оставите одговор