СДА: Мандати у складу са изборним резултатима

СДА сматра да позиције у Савјету министара БиХ треба расподијелити тако да странке платформе добију пет мандата, а пет мандата странке из Републике Српске и два ХДЗ-а, изјавио је предсједник СДА Сулејман Тихић након консултација са члановима Предсједништва БиХ. Тихић сматра да парламентарна већина треба да буде квалитетна и да је чине двије парламентарне већине […]

петак, јун 3, 2011 / 13:14

СДА сматра да позиције у Савјету министара БиХ треба расподијелити тако да странке платформе добију пет мандата, а пет мандата странке из Републике Српске и два ХДЗ-а, изјавио је предсједник СДА Сулејман Тихић након консултација са члановима Предсједништва БиХ.

Тихић сматра да парламентарна већина треба да буде квалитетна и да је чине двије парламентарне већине из ентитета, а СДА преферира да се тим већинама придруже и два ХДЗ-а. "То одговара изборном резултату", оцијенио је Тихић.

Говорећи о личном ставу који је изнио бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић о томе да му је прихватљиво да кандидат хрватског блока Борјана Кришто буде предсједавајућа Савјета министара, Тихић је рекао да то проистиче из ранијег приједлога ОХР-а, односно међународне заједнице, о расподјелама позиција.

"Тада смо пристали на тако нешто, међутим ХДЗ је то одбио. Ми ни сада нисмо против разговора", рекао је Тихић, напомињући да СДА сматра да би од пет позиција које би припале странкама платформе на три били припадници бошњачког, на једној хрватског и на једној из осталих народа.

Тихић је рекао да странкама платформе треба да припадне или позиција предсједавајућег Савјета министара, или министра иностраних послова. "Крајње је вријеме да неко од Бошњака буде министар финансија. Од Дејтона до данас Бошњак никад није био министар финансија било на нивоу ентитета било на државном нивоу", рекао је Тихић, напомињући да би у том случају та позиција требало да припадне некоме из СДА.

Консултације о предсједавајућем Савјета министара БиХ данас су обављене са СДС-ом, ХДЗ-ом БиХ, Странком демократске акције, а слиједе разговори са Социјалдемократском партијом.

Јуче су консултације обављене са представнцима осам странака – Савеза за бољу будућност БиХ, ПДП-а, Хрватске странке права, Демократске народне заједнице, Демократског народног савеза, Народне странке "Радом за бољитак", СНСД-а и ХДЗ-а 1990.

Од 13 парламентарних странака које су позване на дводневне консултације учешће је потврдило 12, док је Странка за БиХ обавијестила Предсједништво БиХ да неће учествовати.Оставите одговор