Савезни буџет САД достиже рекордан минус

ВАШИНГТОН – Савезни буџет САД је на путу да ове године оде у други по величини минус у својој историји, од 1,3 билиона (1.300 милијарди) долара. Мање од три недеље пред истек буџетске године 30. септембра, дефицит буџета износи 1.260 милијарди долара, саопштило је данас Министарство финансија. Стање је нешто боље него у исто вријеме […]

уторак, септембар 14, 2010 / 10:13

ВАШИНГТОН – Савезни буџет САД је на путу да ове године оде у други по величини минус у својој историји, од 1,3 билиона (1.300 милијарди) долара.

Мање од три недеље пред истек буџетске године 30. септембра, дефицит буџета износи 1.260 милијарди долара, саопштило је данас Министарство финансија.

Стање је нешто боље него у исто вријеме прошле године када је дефицит био рекордних 1.400 милијарди.

Овогодишњи дефицит је, због предстојећих дјелимичних посланичких избора, кључно питање политичке дебате.

Опозициони Републиканци кажу да је мањак у државној каси последица расипништва владајућих Демократа и њиховог лошег управљања привредом, а влада Барака Обаме одговара да су рекордни дефицит буџета нужни за сузбијање привредне кризе.

Око трећине дефицита савезног буџета је посљедица смањења пореских прихода, а двије трећине чине државни расходи за стабилизацију банака и стимулацију привредне активности.

Први дефицит буџета од билион (хиљаду милијарди) долара је настао прије двије године, а рекордни дефицит од 1.400 милијарди из 2009. је био трипут већи од претходног највећег, из 2008.

Прошлогодишњи дефицит савезног буџета је био раван 9,9 одсто бруто-домаћег производа што је највише за 65 година. На врхунцу ангажовања САД у Другом свјетском рату, дефицит је 1945. године износио 21,5 одсто БДП.

Влада САД предвиђа да ће дефицит буџета идуће, 2011. године, порасти на 1.420 милијарди долара, али трага за начином да га смањи.Оставите одговор