Шаровић: Уочено 725 неисправних животињских пасоша за Турску

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић потврдио је да надлежни органи у БиХ, Републици Српској и Федерацији БиХ расвјетљавају околности у вези са злоупотребом бесцаринског извоза меса из БиХ у Турску. Одговарајући на посланичко питање Шефика Џаферовића из СДА у вези са тим проблемом, Шаровић је на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине […]

среда, фебруар 3, 2016 / 14:38

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић потврдио је да надлежни органи у БиХ, Републици Српској и Федерацији БиХ расвјетљавају околности у вези са злоупотребом бесцаринског извоза меса из БиХ у Турску.

Одговарајући на посланичко питање Шефика Џаферовића из СДА у вези са тим проблемом, Шаровић је на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ подсјетио да је ријеч о одобреној количини од 15.000 тона меса годишње.

Шаровић каже да су у септембру 2015. године уочене и пријављене могуће преваре, након чега је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ наложило надлежним агенцијама да испитају и контролишу тај бесцарински извоз меса, о чему су обавијештене и надлежне ентитетске институције.

"Током контроле уочене су неправилности које упућују на незаконите поступке и злоупотребе одређеног броја појединаца. Обавијештени су надлежни истражни органи и друга ресорна тијела", рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, откривено је 725 фалсификованих пасоша животиња, а имена одговорних ветеринара познати су надлежним органима.

"Истрага је у току, а Агенција за истраге и заштиту БиХ је независно спроводи и своје налазе прослиједиће Тужилаштву БиХ", навео је Шаровић.

Министар цивилних послова у БиХ Адил Османовић потврдио је да се интензивно ради на информацији о стању, али и превенцији вршњачког насиља у школама БиХ.

Он је рекао да ће о томе бити ријечи и на министарској конференцији, а закључци са овог скупа биће обавезујући за васпитно-образовне институције у БиХ.

Посланик СНСД-а Мирослав Миловановић питао је министра спољне трговине и економских односа БиХ о увозу млијека у БиХ.

Миловановић је констатовао да није проблем извоз, него увоз млијека, због чега треба појачати мјере заштите домаће пољопривредне производње.

Шаровић је навео да је увоз млијека од 1. септембра до 31. децембра 2015. године износио 11.314 тона, у вриједности од 33 милиона КМ, а извоз млијека и млијечних производа из БиХ 9.616 тона, укупне вриједности 9,3 милиона КМ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је посланицима да је захтјев за подношење апликације БиХ за чланство у ЕУ упућен на основу "општег утиска о ономе шта је БиХ урадила у протеклој години, а не само на основу три позната услова у вези са уочљивим напретком, механизмом координације и адаптацијом Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ".

Он сматра да је поменута апликација кредибилна, јер је резултат напретка БиХ на њеном европском путу.Оставите одговор