Војна хунта из Украјине, више нема Литванца за министра

Украјински министар економије Аиварас Абромавицијус неочекивано је данас поднио оставку због, како је рекао, немогућности да спроведе мјере реструктурисања које су неопходне за привредни раст. "Одлучио сам данас да поднесем оставку на функцију украјинског министра за економски развој и трговину", рекао је новинарима у Кијеву Абромавицијус, који је поријеклом из Литваније. Он и министар финансија […]

среда, 3 фебруара, 2016 / 15:06

Украјински министар економије Аиварас Абромавицијус неочекивано је данас поднио оставку због, како је рекао, немогућности да спроведе мјере реструктурисања које су неопходне за привредни раст.

"Одлучио сам данас да поднесем оставку на функцију украјинског министра за економски развој и трговину", рекао је новинарима у Кијеву Абромавицијус, који је поријеклом из Литваније.

Он и министар финансија Наталије Јареско изабрани су на функције у децембру 2014. године, као чланови прозападно оријентисане администрације предсједника Петра Порошенка.

Оставка је услиједила у вријеме када међу украјинским посланицима све више расте незадовољство поводом рада Владе и унутрашњих сукоба, који су резулат различитих политичких интереса и утицаја богатих тајкуна.

Абромавицијус је рекао да неке политичке снаге "предузимају кораке да би паралисале реформе", пренио је АФП.

Он је додао да утицајни људи "покушавају да успоставе контролу над финансијским ресурсима, првенствено над компанијом `Нафтогас` и војном индустријом".