Седамнаест милиона КМ за повратак избјеглица из Хрватске и интерно расељених

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и замјеник генералног директора Развојне банке Савјета Европе Стефан Селен потписали су данас споразум о гранту вриједности 8,6 милиона евра, који је дио Регионалног стамбеног програма. Овим споразумом осигуран је грант Развојне банке Савјета Европе од 8.569.651 евро или 89 одсто вриједности пројекта, а контрибуција БиХ је 1.050.720 […]

среда, 3 фебруара, 2016 / 14:03

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и замјеник генералног директора Развојне банке Савјета Европе Стефан Селен потписали су данас споразум о гранту вриједности 8,6 милиона евра, који је дио Регионалног стамбеног програма.

Овим споразумом осигуран је грант Развојне банке Савјета Европе од 8.569.651 евро или 89 одсто вриједности пројекта, а контрибуција БиХ је 1.050.720 евра, односно 11 одсто вриједности пројекта, саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

Беванда је рекао да је данашњим потписивањем споразума за подпројекат "БиХ четири" омогућена обнова 435 породичних кућа за повратак интерно расељених лица и избјеглица из БиХ који тренутно живе у Хрватској, те изградња 45 породичних кућа за локалну интеграцију интерно расељених лица у БиХ.

"Изградња нових објеката биће у оба ентитета и Брчко дистрикту, тако да је пројекат приступачан за све који годинама чекају кров над главом. Због тога смо захвални Развојној банки Савјета Европе за подршку коју пружа најрањивијим категоријама друштва", рекао је Беванда.

Планирано је да пројекат обнове стамбених јединица из подпројекта "БиХ четири" буде окончан у року од 36 мјесеци.

Замјеник генралног директора Развојне банке Савјета Европе Стефан Селен рекао је да, осим конкретне помоћи која се кроз овај програм пружа избјеглим и расељеним лицима, посебан значај има дух регионалне сарадње, јер се пројекат истовремено спроводи у Србији и Хрватској.

Потписивању уговора присуствовао је и министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац, те представници донатора.