Шалио се раније: Тегелтија тврди да је буџет супер

Буџет Република Српска је у првих пет мјесеци ове године редовно извршавао све своје обавезе, а најзаслужнији за сигурност исплате срестава су изворни приходи који се крећу у задатим оквирима, изјавио је министар финансија РС Зоран Тегелтија. Он је истакао да је наплата директних пореза за пет мјесеци ове године била већа за седам одсто […]

субота, јун 2, 2012 / 07:35

Буџет Република Српска је у првих пет мјесеци ове године редовно извршавао све своје обавезе, а најзаслужнији за сигурност исплате срестава су изворни приходи који се крећу у задатим оквирима, изјавио је министар финансија РС Зоран Тегелтија.

Он је истакао да је наплата директних пореза за пет мјесеци ове године била већа за седам одсто него у истом прошлогодишњем периоду, те да је дошло и до повећања наплате доприноса за око пет одсто.

"Имали смо и обавеза из прошле године од 170 милиона КМ по разним основама које су исплаћене током ове године", рекао је Тегелтија за Радио телевизију Републике Српске.

Он је изразио незадовољство растом индиректних пореза по стопи од три одсто, појаснивши да је до успореног раста дошло због временских непогода током зиме због којих је прикупљено мање средстава.

Истичући да су неопходне уштеде на расходовној страни буџета, Тегелтија је рекао да је потребно сагледати колике оне требају бити и у ком обиму, а након тога видјети да ли ће до уштеда доћи.

Говорећи о аранжману са Међународним монетарним фондом, Тегелтија је истакао да за сада не постоји податак колико би средстава тражили Српска и Федерација БиХ, додајући да је најважније да се испуне услови ММФ-а, који се односе на фискалну политику, финансијски систем и структуралне реформе.

"ММФ тражи координацију фискалних политика у БиХ, унапређење сарадње пореских управа и Управе за индиректно опорезивање", рекао је Тегелтија и додао да ММФ инсистира на рјешавању питања поравнања обавеза између РС и ФБиХ.

Он је навео да се ММФ, по питању стопе ПДВ-а, залаже за јединствену стопу каква је на садашњем нивоу, док је Република Српска за увођење диференциране стопе, гдје би нижа стопа била за основне прехрамбене производе.

Одговарајући на питање гдје ће бити прављене уштеде у Републици Српској, што је такође један од захтјева ММФ-а, Тегелтија је рекао да ће се, уколико буде морало, радије ићи на смањење плата у јавном сектору, него на отпуштање радника.

Говорећи о дуговању ФБиХ према РС по основу прихода од индиректних пореза, Тегелтија је подсјетио да су дуговања за 2010. и 2011. годину нешто виша од 35 милиона КМ.

"Овом треба додати још осам милиона КМ из ранијег периода по судској пресуди, плус камате од 6,4 милиона КМ. УИО је уложила жалбу на ову судску пресуду, иако она није страна у спору", рекао је Тегелтија.

Он је истакао да укупни дуг Републике Српске износи око 48 одсто од бруто домаћег производа /БДП/ и Српска сервисира своје обавезе по дуговањима.

"Када РС узима кредит да гради аутопут, неки кажу да се задужује,а ја сматрам да то није задужење, већ инвестирање. Задуживање је оно што се узима за буџетску потрошњу и ми се залажемо да за ту намјену буде што мање задуживања", рекао је Тегелтија.Оставите одговор