САД разматрају војну интервенцију у Либији

БЕНГАЗИ – Снаге лојалне либијском лидеру Муамеру ел Гадафију започеле су оштар противудар на демонстранте, који су заузели градове у близини пријестонице Триполија, док САД не искључују могућност војне интервенције у случају да се насиље режима настави. У мјесту Завијах, 50 километара источно од пријестонице, погинуло је 23 људи, а 44 повређено, извјестила је либијска […]

петак, фебруар 25, 2011 / 16:12

БЕНГАЗИ – Снаге лојалне либијском лидеру Муамеру ел Гадафију започеле су оштар противудар на демонстранте, који су заузели градове у близини пријестонице Триполија, док САД не искључују могућност војне интервенције у случају да се насиље режима настави.

У мјесту Завијах, 50 километара источно од пријестонице, погинуло је 23 људи, а 44 повређено, извјестила је либијска штампа, док арапска телевизија Ал Џазира, позивајући се на изјаве очевидаца, преноси да је тамо погинуло 100 људи.

Опозиција већ држи под контролом веће центре на истоку државе, укључујући други по величини град у земљи Бенгази, а према информацијама које стижу из Либије, демонстранти су успјели да заузму и западне градове Мисрата и Зуара, пренијела је агенција Ројтерс.

Снаге лојалне Гадафију напале су припаднике антивладине милиције у Мисрати, 200 километара источно од Триполија, док је у сукобима у близини градског аеродрома погинуло неколико људи.

Француски амбасадор за људска права Франсоа Зимере рекао је агенцији Ројтерс да би у сукобима, који су почели 15. фебруара, до сада могло да буде око 2.000 мртвих.

"Питање није да ли ће Гадафи пасти, већ када и колико ће то однијети људских живота. Према подацима које за сада имамо, погинуло је више од хиљаду, можда 2.000 људи", рекао је он.

Из Бијеле куће је у међувремену саопштено да ће предсједник САД Барак Обама убрзо разговарати с лидерима Велике Британије и Француске, Дејвидом Камероном и Николом Саркозијем, о кризи у Либији.

САД, како наводи Ројтерс, разматрају све могуће опције, укључујући санкције, па и војну интервенцију.Оставите одговор