САД: Да ли ће ГМО храна бити означена?

Скоро сва храна која са производи у САД у посљедњих десет година садржи састојке од биљака чији је ДНК створен у лабораторији. Већина житарица, као и соја узгајани у САД садрже ДНК изведен из бактерија. Страни гени чине да соја остане отпорна на хербициде који се користе за контролу корова И узрокују да житарица сама […]

субота, мај 26, 2012 / 10:05

Скоро сва храна која са производи у САД у посљедњих десет година садржи састојке од биљака чији је ДНК створен у лабораторији.

Већина житарица, као и соја узгајани у САД садрже ДНК изведен из бактерија. Страни гени чине да соја остане отпорна на хербициде који се користе за контролу корова И узрокују да житарица сама произведе сопствени инсектицид.

"Постајем нервозна када знам да се узме генетски материјал нечег другог и стави у храну, што је немогуће у природи", каже једна од чланица покрета који заговара да храна која садржи генетски модиФиковане организме буде јасно означена, па и елиминисана.

У Калифорнији ће се вјероватно већ у новембру гласати о томе да се означава храна са ГМО, што ће утицати не само на изглед паковања хране, већ и на будућност америчке агрокултуре, пише "Њујорк тајмс".

Произвођачи такве хране и научници страхују да би ознаке о присуству ГМО одвратиле купце од тих производа, као и од технологије која је то креирала, без разумијевања користи по економију и животну средину.

"Потрошачи имају право да размотре генетску модификацију. А ако компаније мисле да су примједбе потрошача глупе и ирационалне, требало би да објасне корист од њихових призвода", каже Мерион Нестле, професор нутриционизма и јавног здравља на њујоршком универзитету.

Притисци против ГМО у храни долазе и дијелом због ширења генетски модиФикованог менија. Ове године се очекује брзорастући лосос добијен генетским инжењерингом, што ће бити прва животиња настала на тај начин која се користи за исхрану.

Међутим, америчка служба за храну и лијекове наводи да означавање ГМО није неопходно, јер генетске модификације не доводе до материјалних промјена хране.

У дуготрајним дебатама многи фармери и научници кажу да би генетицко инжењерство могло бити корисно у сусрет нарастујућим потребама свијета.Оставите одговор