Русија жали што су Ефбиховци у име БиХ гласали против резолуције о величању нацизма

Из Амбасаде Руске Федерације изражавају жаљење због тога што је БиХ гласала против руског нацрта резолуције о борби против величања нацизма и неонацизма, те оцјењују да је овај потез проузрокован "неоправдано изоштреним осјећајем солидарности са Западом у контексту украјинске кризе".

понедељак, новембар 7, 2022 / 14:24

"Посебно је жалосна чињеница да је међу противницима резолуције која је осмишљена да спријечи ревизију историје била и БиХ, која је раније не само подржавала руски пројекат, већ је била и један од његових коаутора. У овом кораку видимо удар на традиције антифашизма које су историјски јаке на овом подручју, што је искључиво проузроковано погрешно схваћеним вриједностима и неоправдано изоштреним осјећајем солидарности са Западом у контексту украјинске кризе", наводи се у саопштењу руске Амбасаде.

Из Амбасаде Руске Федерације сматрају да је потпуно неприхватљиво да се проблем неонацизма посматра као монета за поткусуривање у покушајима такозваног колективног Запада да се обрачуна са Русијом.

Из руске Амбасаде у БиХ напомињу да се у Украјини и преко Украјине фактички рехабилитује нацизам.

Трећи комитет Генералне скупштине УН усвојио је у петак, 4. новембра, руски нацрт резолуције "Борба против величања нацизма, неонацизма и других врста праксе које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и сродне нетолеранције".

За документ је гласало 105 држава, 52 су биле против, а 15 уздржано.

У Кабинету српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика затражили су позивање на одговорност зато што је БиХ гласала против ове резолуције мимо става Предсједништва БиХ.Оставите одговор