Русија: Почело предизборно збијање редова

До парламентарних избора у Русији преостаје мало више од три мјесеца, а странка на власти "Јединствена Русија" почиње активну припрему за свој конгрес, на којем ће бити усвојени предизборни програм и списак кандидата за посланике Државне думе. Комунисти на челу са Генадијем Зјугановом рекламирају свој нови покрет Народна војска, који је основан као противтежа Општеруског […]

понедељак, август 15, 2011 / 13:44

До парламентарних избора у Русији преостаје мало више од три мјесеца, а странка на власти "Јединствена Русија" почиње активну припрему за свој конгрес, на којем ће бити усвојени предизборни програм и списак кандидата за посланике Државне думе.

Комунисти на челу са Генадијем Зјугановом рекламирају свој нови покрет Народна војска, који је основан као противтежа Општеруског народног фронта. А руски милијардер Михаил Прохоров, који се налази на челу странке "Праведна ствар", објавио је да започиње пројекат "Поштени избори".

Прелиминарни избори унутар странке "Јединствена Русија" и Општеруски народни фронт одвијају се у цијелој земљи. У "прајмеризима" (страначко гласање) учествује неколико хиљада људи. Побједници регионалних "прајмериза" најчешће су губернатори и градоначелници, који стоје на челу одјељења странке "Јединствена Русија" у регионима.

Тако је у Чеченији неспорну побједу на унутарстраначком гласању освојио предсједник Републике Рамзан Кадиров. У Москви – градоначелник Сергеј Собјанин. Међутим, има и неочекиваних резултата. У Нижње-Новгородској области међу три побједника заједно с предсједником региона и бившим градоначелником ушао је тенисер Марат Сафин. Узгред речено, ванстраначки кандидат.

Према подацима стручњака, укупно скоро 40 одсто учесника у прајмеризима нису чланови "Јединствене Русије". То су углавном активисти различитих организација, које су се придружиле Општеруском народном фронту.

Ново надпартијско удружење створено је на иницијативу премијера Владимира Путина управо због тога да би се привукли нови занимљиви људи са свјежим погледима. Владајућа партија први пут иде на такав корак.

"Јединствена Русија" покушава да се отвори, истиче предсједник управног одбора Центра за политичке технологије, професор на катедри за компаративну политикологију МДИМО Борис Макаренко.

У сваком случају, посланичко тијело треба обновити. Због тога су прајмеризи у "Јединственој Русији" шири него протеклих година. Несумњиво је да ће доћи до извјесног обнављања и појавиће се нека "свјежа крв".

Коначни списак кандидата од 600 људи биће објављен на предизборном конгресу "Јединствене Русије". На њему ће бити утврђен програм са којим ће партија кренути на изборе.

Опоненти "Јединствене Русије" не сједе скрштених руку. Што се више ближе избори тим више иницијатива покрећу "Праведна Русија" и њен лидер Сергеј Миронов. Он предлаже да се врате директни избори" за предсједнике региона и да се битно снизе цијене бензина за обичне возаче аутомобила.

"Натјераћемо власт да се одрекне курса подржавања нафтних корпорација за рачун друштва" – изјавио је Миронов.

Руски милијардер Михаил Прохоров, који предводи партију "Праведна ствар", објавио је да започиње пројекат "Поштени избори".

"Донијели смо одлуку и обавезно ћемо на нашем сајту направити посебан портал, који ће се звати `Поштени избори`. Ту ћемо навести презимена свих чиновника који крше законе Руске Федерације: губернатора, градоначелника, свих оних који учествују у овој причи. Нека знају које прекршаје чине. Овај портал ћемо обавезно пустити кад почну избори " – каже Прохоров.

Лидер "Праведне ствари" је својој партији поставио амбициозан задатак – да на децембарским изборима за Државну думу освоји најмање 15 процената гласова и да постану друга фракција у парламенту по бројности. То је сасвим реално ако избори буду поштени, увјерен је Михаил Прохоров.

За гласање се активно припрема и Централна изборна комисија. Она се тренутно бави разрадом питања везаних за припрему мисије међународног посматрања на децембарским изборима. Како се очекује, званичан знак за старт изборне кампање биће дат почетком септембра. Одговарајући указ треба да потпише предсједник Русије Дмитриј Медведев – преноси "Глас Русије".Оставите одговор