Бугарска: У аутомобилу без јела,пића и пијаних путника

Нова стратегија безбједности на путевима у Бугарској забрањује возачима да једу, пију, пуше, гледају ди-ви-ди или пишу смс поруке, пише данас софијски дневник "24. часа". Промјене, које треба да размотри влада, предвиђају да се у колима возача, уваћеног два пута да управља возилом у пијаном стању буду монтирани специјални алкометри, који да би возач упалио […]

понедељак, 15 августа, 2011 / 13:21

Нова стратегија безбједности на путевима у Бугарској забрањује возачима да једу, пију, пуше, гледају ди-ви-ди или пишу смс поруке, пише данас софијски дневник "24. часа".

Промјене, које треба да размотри влада, предвиђају да се у колима возача, уваћеног два пута да управља возилом у пијаном стању буду монтирани специјални алкометри, који да би возач упалио ауто мора да уради алкотест.

Уколико алкометар покаже количину алкохола у крви већу од 0,5 промила, ауто уопште неће упалити – пише софијски дневник.

Стратегијом је предвиђено да се кажњавају не само возачи, већ и пијани путници у аутомобилу.

Стратегија предвиђа да се основна правила о безбједности у саобраћају уче још у основној школи, гдје ће ученици стицати и вјештине управљања бициклом.

Ради смањења насрећа на путевима предвиђају се и промјене у инфраструктури – раскрснице са кружним током, побољшање хоризонталне сигнализације…

Предлаже се и забрана регистрација возила која не посједују елекронски систем безбједности након 2014. године. То ће се односити само на нова возила.

Сви џипови и аутомобили који су уградили допунске решетке напред мораће да их уклоне. Циљ је да се ограничи могућност крвавих инцидената са пјешацима.0 КОМЕНТАРА