Русија не би да НАТО настави акције по Либији

Русија не подржава одлуку НАТО о тромјесечном продужењу операције у Либији, изјавио је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров. "У Либији је обновљено бомбардовање, још интензивније него иначе. Објекти који су на мети не могу се сврстати у оквире Резолуције 1973", рекао је Лавров послије разговора са шефом бугарске дипломатије Николајем Младеновим. Он је […]

четвртак, јун 2, 2011 / 16:13

Русија не подржава одлуку НАТО о тромјесечном продужењу операције у Либији, изјавио је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

"У Либији је обновљено бомбардовање, још интензивније него иначе. Објекти који су на мети не могу се сврстати у оквире Резолуције 1973", рекао је Лавров послије разговора са шефом бугарске дипломатије Николајем Младеновим.

Он је додао да је овај став Русија саопштила својим партнерима.

Лавров је, међутим, рекао да се чини да није могуће приморати Запад да извршава резолуције Савјета безбједности УН о Либији у складу са духом и оним што је у њима написано, преносе руске агенције.

"У конкретном случају ништа не можемо да учинимо силом", рекао је Лавров, додајући да они који су укључени у испуњавање резолуција "треба да искажу максималну одговорност пред међународним правом и пред УН".

Лавров је нагласио да они треба да мисле о ауторитету Савјета безбједности УН.

"Без обзира на одлуке које НАТО доноси, постоје чланице ЕУ, и то сасвим утицајне, које деле наше ставове (…) Међутим, оне немају унутар Алијансе већину и не наилазе на разумјевање", додао је Лавров.

Руски министар се још једном заложио за што скорији прекид крвопролића и да се ситуација рјешава политичким дијалогом.

Одлука о продужењу мисије НАТО у Либији усвојена је 30. маја на састанку амбасадора Алијансе.

Мандат мисије у Либији требало је да буде окончан 27. јуна. али је продужен за 90 дана.Оставите одговор