Руси опет једу поврће из ЕУ

Русија је спремна да обнови увоз поврћа из Европе пошто јој ЕУ гарантује безбjедност те хране, саопштили су у петак предсjедник Русије Дмитриј Медведев и високи представници ЕУ након самита у Њижњем Новгороду. На заједничкој конференцији за новинаре Медведев је казао да је Русија спремна да "уз гаранције компетентних служби ЕУ обнови увоз" поврћа пошто […]

субота, јун 11, 2011 / 09:37

Русија је спремна да обнови увоз поврћа из Европе пошто јој ЕУ гарантује безбjедност те хране, саопштили су у петак предсjедник Русије Дмитриј Медведев и високи представници ЕУ након самита у Њижњем Новгороду.

На заједничкој конференцији за новинаре Медведев је казао да је Русија спремна да "уз гаранције компетентних служби ЕУ обнови увоз" поврћа пошто је увела ембарго због ширења бактерије ешерихије коли.

По његовим ријечима, експерти обе стране треба ускоро да усагласе лиценце које потврђују безбједност производа на руско тржиште. "Сложили смо да забрана увоза поврћа буде укинута, а детаљи ће бити усаглашени у најкраћем року", казао је предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Медведев је казао да је у вези са укидањем виза за путовања између Русије и ЕУ, "дошло до напретка", али да на томе и даље предстоји велики посао. По његовим ријечима, експерти обе стране разрађују списак мјера које обе стране треба да предузму како би се створили услови за укидање виза.

Што се тиче уласка Русије у Свјетску трговинску организацију (СТО), Борозо је казао да би Русија могла да се прикључи до краја године, али уз одређене услове.Оставите одговор