Гејтс: Ако овако наставимо, НАТО ће пропасти

НАТО савез суочава се са "мутном, ако не и туробном” будућношћу уколико европски савезници не повећају своје војне трошкове и не постану "озбиљни и способни” партнери, рекао је у Бриселу амерички секретар за одбрану Роберт Гејтс. Шеф Пентагона довео је у питање опстанак НАТО рекавши да су чланови Алијансе циције и немају политичку вољу, због […]

субота, јун 11, 2011 / 09:25

НАТО савез суочава се са "мутном, ако не и туробном” будућношћу уколико европски савезници не повећају своје војне трошкове и не постану "озбиљни и способни” партнери, рекао је у Бриселу амерички секретар за одбрану Роберт Гејтс.

Шеф Пентагона довео је у питање опстанак НАТО рекавши да су чланови Алијансе циције и немају политичку вољу, због чега би САД могле да одлуче да прекину своју подршку Савезу, пренијеле су агенције. „Будући амерички политички лидери, они који нису формирани у вријеме Хладног рата, као што сам био ја, можда неће мислити да је америчко инвестирање у НАТО вриједно новца”, рекао је он на крају једанаесто- дневне посјете Европи.

Гејтс није крио своју фрустрацију НАТО бирократијом и огромним рестрикцијама које су европске владе увеле у свом учешћу у рату у Авганистану и позвао их да обезбједе више снага за ратна дејства.

Амерички министар одбране је оцијенио да НАТО не испуњава своје обавезе и превише посла препушта САД, као и да обе садашње војне операције Алијансе – и у Авганистану, и у Либији – указују на слабости и неуспјехе Савеза.

„Реалност је да у америчком Конгресу и међу америчким политичарима има све мање стрпљења и жеље за повећањем фондова у корист држава које су, по свему судећи, неспремне да издвоје неопходне ресурсе или спроведу неопходне промјене како би били озбиљни и способни партнери у сопственој одбрани”, навео је он. Неименујући ниједну земљу посебно, Гејтс је европске партнере оптужио да су „спремни да све већу цијену безбједности препусте да плаћају амерички порески обвезници смањујући сопствене буџете”.

Према његовим ријечима, рат у Авганистану, који се води под окриљем НАТО, је првокласни примјер америчке фрустрације немогућношћу Европљана да обезбједе неопходне ресурсе”.

„Упркос присуству више од два милиона униформисаних војника, не рачунајући војску САД, НАТО се мучио, понекад и очајнички, да издржи размјештање између 25 и 40 хиљада војника, не само у виду физичког присуства војника на терену, него и у помоћним средствима као што су хеликоптери, транспортни авиони, обавјештајни подаци, надзор, извиђање и још много тога”, рекао је Гејтс који се 30. јуна повлачи са мјеста министра одбране гдје је провео четири године и гдје ће га наслиједити садашњи шеф ЦИА Леон Панета.

Многи Американци сматрају да је НАТО производ времена које је прошло и чија је сврха постојања доведена у питање нестанком Совјетског Савеза. „Ја видим реалну могућност да ће будућност трансатланске алијансе бити магловита и тмурна. Оваква будућност је могућа, али не и неизбјежна. Добра вијест је да чланице НАТО, и индивидуално и колективно, имају могућност да зауставе и промјене ове трендове и умјесто тога створе веома другачију будућност”, рекао је Гејтс.

Он је изразио увјерење да ће НАТО опстати упркос садашњим недостацима и неуспјесима, али је упозорио и на могућност да се САД више окрену својим партнерима у Азији и на Пацифику, гдје Кина постаје све озбиљнија пријетња.

Да би илустровао забринутости које изазива европски недостатак амбиције за изградњом система одбране, Гејтс је указао на потешкоће са којима се НАТО сусреће у операцијама у Либији.

„Најмоћнији војни савез у историји се налази тек 11 недеља у операцији против слабо наоружаног режима у ријетко насељеној земљи, а многим савезницима већ почиње да недостаје муниције, што САД доводи у ситуацију да поново преузме водећу улогу”, рекао је он.

„Да би се избјегла веома реална могућност да се постане ирелевантан на војном плану, државе чланице морају размислити о новим приступима за побољшање својих борбених могућности”, додао је он. Гејтс је указао и да је НАТО центар за ваздушне операције осмишљен тако да може да обави више од 300 летова дневно, али да се данас мучи да против Либије изведе и мање од 150 летова дневно.

Према његовом мишљењу, проблем са којим се Алијанса суочава у Либији на политичком нивоу је још већи. „Иако је свака чланица Алијансе гласала за покретање мисије у Либији, мање од половине њих учестувје, а мање од трећине њих је показало спремност да учествује у офанзивној мисији. Искрено, многи од ових савезника сједе по страни, не јер не желе да учествују, него јер нису у стању. Једноставно немају војне могућности”, рекао је он.0 КОМЕНТАРА

 1. Лијепа вијест! Само фали пар ријечи у наслову.

  Добро је да ће се, не само ЕУ, већ и НАТО распасти прије него нас увуку. Можда и господин Радмановић ово прочита, али он МОРА, не пита га нико ништа. Имао је динар и дао га да уђе у коло. Сад нема изласка ни за милионе.

  Овај Гејтс је баш кретен:

  „Реалност је да у америчком Конгресу и међу америчким политичарима има све мање стрпљења и жеље за повећањем фондова у корист држава које су, по свему судећи, неспремне да издвоје неопходне ресурсе или спроведу неопходне промјене како би били озбиљни и способни партнери у сопственој одбрани”

  Од чега се „БРАНЕ“ чланице удруженог злочиначког подухвата? Како то њих угрожавају либијска дјеца у својој земљи?
  Јадници, хотећи да покоре читав свијет, запели на двије земље!

  Кретенлук се наставља реченицом:

  „Добра вијест је да чланице НАТО, и индивидуално и колективно, имају могућност да зауставе и промјене ове трендове и умјесто тога створе веома другачију будућност”

  Сад ће да присиљава друге чланице да дају паре и дјецу за њихове болесне намјере. Рекао бих да је добра вијест што би тај сценарио вјероватно довео до великих протеста у земљама чланицама, па чак и до неке глобалне револуције.

  За њих је чак и традиционално уздржана Кина (што би рекла Ања, људи ћуте и „раде посао“) „ОЗБИЉНА ПРИЈЕТЊА“.

  Све више ми се чини реалном прича да овим свијетом владају будале које величају Луцифера, а на чело држава доводе своје подрепаше, од Буша, Блера, Солане, па наниже. Нажалост, српски слободарски народ се нашао на удару тих будала. Сада им требају и српска дјеца и српске паре да им помогну у УДРУЖЕНОМ ЗЛОЧИНАЧКОМ ПОДУХВАТУ.

  http://www.youtube.com/watch?v=L8XvmdRnD5A

 2. القرآن الكريم, النبي وأهل البيت, عقائديات, تربويات, فقهيات, كتاب في مقالة, مِرآة الرشاد ـ في الوصيّة إلى الأحبّة والذرّيّة والأولاد, التاريخ الإسلامي, مفاهيم إسلامية الإمام الرضا
  حياته, عصره, امامته, هجرته, رواته, محاوراته, كراماته, ولاية عهده, احاديثه, ادعيته, كتبه, شهادته, زيارته, ادبياته, مكتبته مشهد الإمام الرضا
  العتبة الرضوية, مظاهر ثقافية, جغرافية مشهد, معرض الصور, يوميّات .. مصوَّره المكتبة الإسلامية
  القرآن الكريم, نهج البلاغة, الصحيفة السجادية, مكتبة أهل البيت العالم الإسلامي
  المدن الإسلامية, المواسم والمراسم, اشياع أهل البيت, الهاشميون, المشاهير, المزارات, من اقاليم المسلمين مدينة للصغار
  رجال التوحيد .. في تيار الحياة, حدائق و أناشيد, شارع القصص, ذكريات لا تُنسى, نافذة باللون الأسود و الأحمر, الدرب الصاعد إلى الله, رجال عظماء.. كانوا شبابا

Оставите одговор