Румунија: Пензионер се спалио испред зграде Предсједништва Румуније

Један румунски војни пензионер полио се вечерас безнином и спалио у центру Букурешта у знак протеста због политике предсједника Трајана Басескуа којег је назвао диктатором. Пензионер је то урадио испред палате Корточени, зграде Предсједништва Румуније. Он је превезен у болницу са опекотинама другог и трећег степена на ногама и рукама, пренјела је румунска телевизија ТВ […]

среда, јун 8, 2011 / 20:07

Један румунски војни пензионер полио се вечерас безнином и спалио у центру Букурешта у знак протеста због политике предсједника Трајана Басескуа којег је назвао диктатором.

Пензионер је то урадио испред палате Корточени, зграде Предсједништва Румуније. Он је превезен у болницу са опекотинама другог и трећег степена на ногама и рукама, пренјела је румунска телевизија ТВ Реалитатеа.

На истом мјесту се претходно један 28-годишњи мушкарац попео на стуб поред палате, везао жицом и тробојком око врата и запретио да ће извршити самоубиство ако се неко приближи. Младић је говорио да се његова основна људска права не поштују.

Када су стигле спасилачке екипе, љекари, психолози и ватрогасци, младић је прихватио да разговара са њима али није желео да сиђе са стуба.

Специјално обучени преговарачи ипак су се попели на стуб и затим седам сати преговарали са младићем, све док он исцрпљен није пристао да сиђе, после чега је пребачен у болницу.

Румунски медији пренели су да се ради о младићу који је одрастао у дому за незбринуту децу и који је после напуштања тог дома морао да се сналази на улици без родбине и помоћи државе.

Младић је био смјештен у једном социјалном дому који се сада затвара а изгубио је и радно мјесто, па је мислио да му само предсједник Трајан Басеску може помоћи и зато се попео на стуб испред сједишта Предсједништва.Оставите одговор