РС: Ђаци и даље пију неисправну воду

БАЊА ЛУКА – Због дотрајалих бунара ђаци у већини подручних школа у Републици Српској ни почетком ове школске године неће имати хигијенски исправну воду. Посљедње анализе воде у школама које је провео Институт за заштиту здравља РС, којима је било обухваћено 199 углавном подручних школа, показале су да је вода била исправна само у 25 […]

уторак, август 11, 2009 / 13:15

БАЊА ЛУКА – Због дотрајалих бунара ђаци у већини подручних школа у Републици Српској ни почетком ове школске године неће имати хигијенски исправну воду.

Посљедње анализе воде у школама које је провео Институт за заштиту здравља РС, којима је било обухваћено 199 углавном подручних школа, показале су да је вода била исправна само у 25 школа.

Почетком прошле школске године здравствено-санитарни инспектори узели су узорке воде у 148 школа на подручју 18 општина. Од 111 завршених лабораториских испитивања, 34 су била исправна, а 77 су показала микробиолошку неисправност.

Министарство просвјете и културе РС обезбиједило је из Развојног програма РС 400.000 КМ за снабдијевање школа исправном водом за пиће, а у току је припрема за покретање поступка јавне набавке за реализацију овог пројекта.

Тим средствима је планирано да се изграде нови бунари или обнове и очисте постојећи.Оставите одговор