Закон о попису становништва, што прије

САРАЈЕВО – Закон о попису мора бити експресно усвојен у Савјету министара БиХ, а потом потврђен у парламенту, уколико БиХ намјерава да проведе попис становништва истовремено када и остале земље ЕУ, рекла је директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић. Чичковићева је рекла да би, у случају да је Савјет министара БиХ на посљедњој […]

среда, август 12, 2009 / 02:16

САРАЈЕВО – Закон о попису мора бити експресно усвојен у Савјету министара БиХ, а потом потврђен у парламенту, уколико БиХ намјерава да проведе попис становништва истовремено када и остале земље ЕУ, рекла је директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић.

Чичковићева је рекла да би, у случају да је Савјет министара БиХ на посљедњој сједници усвојио нацрт закона о попису становништва, као што није, а који би потом био упућен у парламентарну процедуру, институције задужене за реализацију овог посла морале много да раде како би испуниле обавезе истовремено када и шири регион, у 2011. години.

"Не желим рећи да је вријеме исцурило, али заиста се ово питање мора у рекордном времену завршити како бисмо могли почети припреме за попис становништва у БиХ. Имаћемо пуне руке посла", нагласила је Чичковићева, која је и члан Радне групе за припрему закона о попису.

Она је истакла да је на располагању још свега нешто више од годину дана уколико попис треба да почне у марту 2011. године, наводећи да наредног прољећа треба да буде проведен пробни попис.

Чичковићева је подсјетила да је Радна група утврдила Нацрт закона о попису становништва без размимолажења ставова, којим је предвиђено да пописница укључује изјашњавање о вјерском и националном идентитету, као и о матерњем језику.

Она је објаснила да по усвајању овог закона у Парламентарној скупштини БиХ предстоји усвајање законске регулативе на ентитетским нивоима, па тек онда припрема осталих стратегија.

Радна група доставила је Савјету министара БиХ Нацрт закона о попису, али се због недоласка бошњачких министара на сједницу није могло изјашњавати о овом питању.

Бошњачки политичари довели су у питање подршку овом закону који је усаглашен у оквиру прудског процеса, правдајући то неусвајањем ревидиране стратегије за повратак избјеглица, којом је предвиђено кредитно задужење од 500 милиона КМ за рјешавање питања повратка.

Политичари из РС упозорили су да бошњачки политичари морају бити свјесни посљедица у случају изостанка пописа 2011. године, имајући у виду значај који овај посао има за привлачење страних инвестиција.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *