Повећана потрошња антидепресива у Српској

БАЊА ЛУКА – Потрошња антидепресива и лијекова за смирење у Републици Српској посљедњих година је у порасту, а у укупној потрошњи лијекова они се налазе на трећем мјесту, подаци су Фонда здравственог осигурања РС. За првих шест мјесеци ове године трошак Фонда за лијекове за смирење који се издају на рецепт износи око 590.000 КМ, […]

понедељак, август 10, 2009 / 11:37

БАЊА ЛУКА – Потрошња антидепресива и лијекова за смирење у Републици Српској посљедњих година је у порасту, а у укупној потрошњи лијекова они се налазе на трећем мјесту, подаци су Фонда здравственог осигурања РС.

За првих шест мјесеци ове године трошак Фонда за лијекове за смирење који се издају на рецепт износи око 590.000 КМ, а за антидепресиве око 795.000 КМ.

До двадесете године живота подједнака је раширеност депресије код оба пола, а послије је депресија два пута чешћа код жена него код мушкараца.

Међу социо-демографске факторе ризика депресије убрајају се самачки живот, мањак едукације, незапосленост, неактивност, недавно проживљени стресни догађаји, посебно тешки губици, сиромаштво, мањак социјалне подршке, дуготрајне тешкоће и живот у граду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *