РС: 25.000 ђака мање него прије осам година

Број ђака у Републици Српској за протеклих седам-осам година смањен је за 25 000, а истовремено је повећан број пензионера, због чега се структура друштва мијења, што за посљедицу има промјене које утичу на економију и друге области живота и рада, изјавио је данас предсједник Народне скупштине Српске Игор Радојичић. "Српска треба да пронађе начин […]

понедељак, септембар 5, 2011 / 13:28

Број ђака у Републици Српској за протеклих седам-осам година смањен је за 25 000, а истовремено је повећан број пензионера, због чега се структура друштва мијења, што за посљедицу има промјене које утичу на економију и друге области живота и рада, изјавио је данас предсједник Народне скупштине Српске Игор Радојичић.

"Српска треба да пронађе начин да се помогне наталитетна политика, да бисмо имали више дјеце и ученика", рекао је Радојичић, након разговора са начелником општине Прњавор Дарком Томашем и посјете Основној школи (ОШ) "Никола Тесла" којој је поклонио један пројектор.

Он је нагласио да је школа једна од највећих инвестиција сваког друштва, јер је улагање у дјецу и образовање нешто што траје деценијама.

Радојичић је подсјетио да је Српска у протеклих пет година доста уложила у обнову школа, а годишње буде издвојено 750.000 КМ за бесплатне уџбенике за прве и друге разреде основних школа. "Жеља нам је била да се подјела бесплатних уџбеника прошири и на више разреде, али због недостатка финансијских средстава није било могуће", рекао је предсједник парламента РС.

Он је додао да је данас прилика да се обрати пажња и на опасности у саобраћају, јер је на путевима много дјеце, која ће цијелу идућу школску годину бити упозорење учесницима у саобраћају да пажљиво возе.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да је на подручју општине уписано укупно 323 првачића, а осам централних основних школа похађаће 3 500 ученика.

Томаш је изразио задовољство одлуком Министарства просвјете и културе РС да основне школе "Меша Селимовић" Насеобина Лишња и "Иво Андрић" Кулаши задрже статус централних.

Директор Основне школе "Никола Тесла" у Прњавору Ранко Вукајловић рекао је да је настава јутрос почела на вријеме, али да се појавио проблем са седам ученика из других школа који су се пријавили за шести разред.

"Они још нису добили сагласност Министарства, али се надамо да ће школа у сарадњи са локалном заједницом,Министарством и родитељима изнаћи рјешење", нагласио је Вукајловић.0 КОМЕНТАРА

 1. Gdje je 25 000 đaka?I koliko će ih biti manje za sledećih osam godina?Moj grad ima oko 100 000 stanovnika i dnevno se rodi jedno, dvoje , a često nijedno dijete.Vlast svjesno uništava ljude bez razlike
  na pol, starost i naciju, tako što ih lišava osnovnih ljudskih prava:prava na posao, na penziju, na zarađenu platu, prava na život..Ovo je genocidnofašistička vlast.

 2. „Српска треба да пронађе начин да се помогне наталитетна политика, да бисмо имали више дјеце и ученика“, рекао је Радојичић,

  Ta natalitetna politika podrazumijeva razvoj privrede, otvaranje radnih mjesta , povećanje standarda stanovnika …. itd…..itd. Lako je leći u krevet i napraviti dijete. Ali šta kada se dijete rodi , kojim parama kupovati hranu , odjeću , platiti vrtić , opremiti ga za školu ……… Da ne misliš možda Igore da je dječiji dodatak sasvim dovoljan da to sve podmiri. Vi političari grabite i šakom i kapom , pa koliko vi imate djece.

 3. E, moj niks, dijete moje,zbog toga me i boli duša gledajući galopirajući naš nestanak.Pa zar niko od ovih, ne znam ni kako bih ih nazvao odozgo, makar kada su sami, na kakvo žderanciji i lokanciji, kao naprimjer na Jahorini, bez prisustva javnosti ne kaže: dosta smo ugrabili, hajde da sada malo pogledamo i na narod, ovo što radimo nije dobro, moramo nešto mijenjati…
  Ali, jok!Svaki dan gore i crnje.Svaki dan svojim izjavama nam se više rugaju.Da smo barem stigli do dna.Onda bi se odrazili od dno, i krenulu gore ka spasenju, ka životu, do vazduha.Propadamo jš, još, još…
  A, to što kažeš da i oni imaju po jedno dijete-to je Božja pravda.Takvo sjeme izdajničko, pohlepno, mučiteljsko i samoživo i treba da nestane.Kamo sreće po nas da ni njih majka nije rodila.Ili, ako ga je već rodila, ako ga ima takvoga što ga ne svjetuje:Nemoj sine tako, to što činiš , to što otimaš od svog naroda je strašan zulum i zločin….

 4. Бисте ли сви ви који сте нашли корелацију између наталитета и привредног развоја мало прецизније елаборирали теорију по којој ће наталитет порасти са растом стандарда? Умјесто илузије коју држите у глави треба да знате да је наталитет махом већи у неразвијенијим срединама.

  Ипак не у свим. Срби су примјер прдача којима је све негативно двоструко (није само дефицит), па тако у овом случају и неспособност да се заради и импотенција иду заједно.

  Ако није импотенција, онда је то лијеност. Зар је и тих по сата тешко одрадити да ваља!?

 5. блах..глупости, па јбт није у питању импотеницја за пад наталитета, него абортуси, колико губимо нараштаја у тим абортусима?
  а да је социјално одговорна власт, сигурно би и број абортуса био мањи, а и лако би се договориле породице са четворо и више дјеце, само треба то стимулисати!
  Не може ово садашње становништво оптерећено даџбинама похлепних власти поправити само собом наталитет, ту треба начинити програм позитивног стимулисања наталитета, а не празна прича ко овај прдоња радојчић..

 6. Иако је теби Рамо узалудно причати, још једном ћу поновити: Наталитет је већи у неразвијеним (биједним), него у развијеним (богатим) срединама. Ипак, ова средина овдје је и неразвијена и са ниским наталитетом. Ако ти је тешко прихватити да си импотентан или лијен, онда нека узрок буде абортус. Шта год да је узрок, и наталитет је низак и друштво има биједне приходе. Својеврсна двострука негативност овдје, само једна од многих.

 7. Ad hoc,

  По чему то ти импотентни слијепче изводиш закључак? Да нећеш рећи да је наталитет у екстра порасту у чајничким и руђанским селима, или селима око Фоче, Рогатице, Кнежева, Рибника и Вишеграда,..и то само зато што су сиромашне средине?
  Из чега ти извлачиш тај закључак? Узми параметре и упореди развијене општине и евентуални раст наталитета, рецимо Гацко спада у развијене општине и има позитину стопу наталитета, да ли је то по теби случајно!?
  Друга ствар, коју ти никако не разумијеш, је број абортуса који значајно смањује наталитет, има податак на интернету да само у Србији око 250000 абортуса годишње се изврши, за ову нашу несрећу од додикленда и нема података или их ја нисам пронашао!
  Знаш ли ти колико је 250 хиљада, па то је један већи град у Србији, а за годину дана се убије абортусима!?

 8. Кажу да ћурка нема ни толико мозга да се склони са кише кад пада. Не може да јој падне на памет. Ти си Рамо на отприлике сличном нивоу развоја. Толико си глуп, да је са тобом о било чему расправљати одвратније него отровати стомак старим пивом.

  Од свог пунољетства, колико пута си био са дјевојком или женом, она остала трудна, а затим абортирала, па дијете није одрасло због тога? Колико имаш дјеце?

  Абортус можеш да сведеш под лијеност, јер им се не да подизати дијете. НАТАЛИТЕТ ЈЕ МАХОМ ВЕЋИ У НЕРАЗВИЈЕНИМ ЗЕМЉАМА; ОВО НАШЕ СМЕЋЕ ЈЕ И ТУ ИЗУЗЕТАК. Повећање стандарда обично повлачи пад наталитета.

  И онда су нам криви илуминати, масони и хазари. Пизда вам материна глупа свима који то причате! Умјесто да хазаришете и илуминарите, излијечите своју импотентост и лијеност. То ће много више помоћи.

 9. Ehej, polako vas dvojica.Kada neko kaže da je čaša u kojoj je do pola nasuta voda poluprazna, a neko da je polupuna nijedan nije niti glup, niti ćurka, a nipošto ne treba da se međusobno vrijeđaju i blate.
  Kamo sreće da je broj abortusa „samo “ 250 000, i bilo bi dobro kada bi povećanje standarda povlačilo pad nataliteta, kao što je to slučaj u razvijenijim zemljama.Istina je , kao što kaže Ad hoc, da je o ovo naše smećei tu izuzetak.Ima tu i lijenosti, ali hiljade djevojčica iz osnovne škole i mlađih razreda srednje škole imaju abortuse.To je jedan od uzroka neplodnosti tih djevojaka u braku.Po meni, najveći uzrok pada nataliteta, je nepostojanje ekonomskih uslova za minimalno čovjeku dostojan život, i nebriga i nemar vlasti da to pooljša, bar za promil.Da li zbog njene nesposobnosti, zbog zauzetosti svojom pohlepom,zbog naloga izvana, ili zbog svega pomalo.

 10. Radi li se ovdje o nesposobnosti nekoga da pročita napisano i prihvati istinu ili o namjernom drskom zavlačenju? Ej, Prijedorac možeš li bar pokušati ovo da apstrahuješ: Rast standarda obično obara natalitet, a ne povećava ga!!! To pokazuju ekonometrijske i demografske studije iz cijelog svijeta! Najveći natalitet je u slabo razvijenim zemljama, a ovdje nema nataliteta uz slabu razvijenost društva ili zato što su ljudi lijeni ili zato što nisu sposobni, bez obzira šta je uzrok nesposobnosti (impotencija, posljedice abortusa…) Sve se svodi na lijenost i nesposobnost. Tačka!

 11. Ad hoc, 06.09.2011. 08:14:42

  алоо лудак, ћурко, говедо,..ја ти пишем на српском, јеси ти ћорав? Које развијене земље имају проблем са наталитетом? Мислиш ове западне? Њемачка? Њу једино сматрам озбиљном земљом у ЕУ, остале су циркус колорадо..
  Одкуд ти тај податак да они кубуре са наталитетом? Па они то компезују са имигрантском политиком, они се баве неким другим стварима док им црнци, арапи, турци и остали праве национални наталитет, шта мислиш одкуд Озил, Шол или Кедира у њемачкој фудбалској репрезентацији? Или код француза све сами црнци!?
  Колико ми је познато Њемачка се приближила броју становника од 100 милиона, мало ли је?
  Затуцани европљанину и интелектуалац, ја ти говорим Цирих, ти Штокхолм? Хоћеш да уважиш чињеницу да у Србији нестане годишње један град величине Шапца у абортусима?

  Јел то „импотенција“ национална одредница? кљусино глупава по теби су само Срби импотентни док сви други раде праве ствари, ето и Хрвати немају позитиван прираштај, јел то и за њих значи да су богатуни?

  И за твоју информацију, ово пишем на овом порталу по стоти пут, имам хвала Богу троје здраве и паметне дјеце, различитих полова и различитог узраста, ја не спадам у ту твоју „импотентну“ популацију, али то не значи ни да сам сад три пута сиромашнији од комшије који нема ни једно, није ни ожењен, или комшиница неудата, а броји четрдесет кука…све су то жртве друштва, система, а не неких твојих испразних теорија, богата друштва, кллинац, палац,…а сиротиња се туца и размножава..па јбт, то је исто као да немамо пара да платимо пиће у ресторану, а ти причаш о дрвима и зимници коју мораш обезбједити!?

  Ако не знаш о чему причаш, а видим да ни појма не знаш, онда окани се расправе у којој износиш произвољности!

 12. Ad hoc, 06.09.2011. 11:34:00
  “Nemogućnost razumijevanja i apstrakcije dostiže zapanjujuće razmjere“
  Rece pokojni Pikaso iz dzemata.Stagod bio uzrok pada nataliteta u RS,vjerovatno nije u korelaciji sa padom nataliteta u fbih.
  Bas me zanima tvoje “strucno misljenje“,da nam pojasnis malo uzrok pada nataliteta u vasoj fildzanohiriji.

  http://www.islambosna.ba/forum/politika-i-aktuelnosti/ne-treba-nam-rat-nestacemo-sami/?action=printpage

 13. Ad hoc, 06.09.2011. 11:34:00

  хохохохо…па јбг јаране и ти да знаш нешто, писао би неке елаборате и не би прдио овдје по вазда свакојаке глупости, а за то ти нису криве „шуме око сарајева“ већ даска у твојој глави…псеудоинтелектуалче..:P

  чуј ти врхунске глупости, импотенција проузрокује пад наталитета код једног народа? Е свашта можеш прочитати на овом Фронталу!:-o

 14. Je li moguće da je tako teško shvatiti razliku između nataliteta i stope priraštaja broja stanovnika??? Je li moguće da su svi ovdje toliko lijeni, pa ne samo da im se ne da rađati i podizati djecu, već im je mrsko pogledati statistike koje ukazuju da je stopa nataliteta najviša u najnerazvijenijim državama svijeta i da porast standarda generalno može samo smanjiti, a ne povećati natalitet. Ne budite retardirani i ubijeni u glavu kao ovaj Ramo romanijski.

 15. Ova vlast je primila novac i druge pogodnosti kako bi se uklopila u tajni projekat koji podrazumijeva nestanak srba na balkanu(ostaće ih tek toliko koliko je dovoljno za zoološki vrt). Dio te strategije osim rata, protjerivanja, vještačkih bolesti …jeste i pad nataliteta.
  Nestankom srba treba da se stvori prostor za naseljavanje naroda koji se šire a koji su i mlađi.
  Za poslednjih deset godina (bez ove godine) u RS je umrlo 40.000 hiljada srba više nego što se rodilo. sada vidite gdje vas vode ove komunjare koje ste doveli na vlast svojim glasovima.

 16. Vlast (bilo koja) je smanjila natalitet jedino ako je zabranila da neko ima djece onoliko koliko hoće (primjer Kine) ili ako se smatra da ljudi iz vlasti imaju obavezu da periodično obilaze sve žene u državi (zna se sa kojim ciljem), a to ne rade (ovakav primjer mi nije poznat).

  Dajte ljudi uozbiljite se! Vlast ima stotinu grijeha, ali tvrditi da je smanjila natalitet, pa to je već degutantno.

 17. jos samo da nam dokazes kakve veze obojene mape imaju sa natalitetom? ne sporim da je manji u razvijenim zemljama ali nisam citao da je neko objavos tudiju da to ima veze sa standardom vecim. Da nisi onako malo na prvu zakljucivao?
  Prije ce biti da ima veze sa losim reproduktivnim zdravljem nego sa visokim standardom. cist primjer koji ne ide u korist tvom argumentu je SAD kao najrazvijenija zemlja.

 18. Drugar, no hard feelings, ali iz tvog prvog pitanja vidim da ne znaš šta je natalitet. Zato sa najboljom namjerom, pošto vidim da te interesuje, imam par preporuka za tebe.

  1. Proučiti šta je natalitet
  2. Osvruti se na demografsko-ekonomski paradoks

  Kad se to savlada postaće jasno da porodice u društvima sa većim standardom života generalno imaju manje djece, nego porodice u društvima sa nižim standardom.

  Ako je nekome teško da prati diskusiju, a znam da takvih ovdje ima dosta, sva rasprava je počela tako što sam rekao da loš standard života nema nikakve veze sa padom nataliteta i broja djece kod nas. Kad bi standard bio veći, djece bi bilo još manje. Uporište za takvo tvrđenje su mi ekonometrijski i demografski pokazatelji na nivou cijelog svijeta koji epirijske sadržaje pridružuju teoriji i tako je čine tačnom. Ono što je najvažnije, sve što pišem je provjerljivo i svako ko nije lijen može potražiti iz raznih izvora. Npr. Robert Weintraub, The Birth Rate and Economic Development, An Empirical Study.

  Broj djece se smanjuje ne zbog slabog standarda, već zbog onoga što više neću da ponavljam po ne znam koji put.

 19. Ma daj , Ad hoc, slažem se da je u razvijenijim zemljama natalitet manji nego u afričkim, ali…kod nas se momci ne žene, cure ne udaju, djeca ne rađaju zbog ekonomske katastrofe, po mom dubokom ubjeđenju namjerno izazvane, i podržane od naše vladajućebanditske vlasti.Da se poveća broj porodica, i da imaju barem po jedno dijete neko bi od nas preživio potop.Ovako , neće niko.Ni oni koji imaju više nego engleska kruna neće, moraće konvojima bježati, a noko ih neće primiti.Misle da će na Dedinje? Obeleženi bi predao cijelu Srbiju, a kamo neće sv.ronhila.
  U mom naselju se upisivalo veliko odjeljenje prvačića sve doskora.Ove godine samo p e t e r o! A, nasele prepuno cura i momaka bez posla, i ikakve nade da će ga dobiti.Nema svatova, nema trudnica, nema đaka.
  Hvala premilostivoj carevini i caru Ronhilu!

 20. Ad hoc, 07.09.2011. 00:06:47

  алоо ретардирани! јел могуће да си ти толико сјебан у мозак, па ти то јебање пристаје у свакој ријечи!?

  Погледај наслов теме, вијести или како хоћеш? коњићу, овдје пише да је за 25 хиљада мање уписаних ђака, а не пише да ли је то због мањка секса њихових родитеља или не!
  То ти сам изводиш као неки од разлога!
  Напорно је са тобом ретардираним псеудоинтелектуалцем причати и објашњавати, јер ти си она најгора комбинација, глуп, безобразан и недоказан!

  Дакле, твоја мапа свијета нема везе са мањком новоуписане дјеце, јер сиромаштво Калиновика не даје никакву предност у наталитетној слици над рецимо Бањалуком!

  Тако да се може констатовати да причаш глупости, као и обично!
  Ја сам навео два три битна узрока, број абортуса, исељавање становништва према Београду и даље и шире, и непостојање минимум услова за проширивање породица у многим срединама, то је економско-социјални ефекат, лоша политика власти или непостојање никаквог програма за поправак наталитета!

  Јел теби то тешко сконтати? Видим јесте!
  Јер ти сам кажеш овдје је обрнуто и сиромашан регион и пад наталитета, па мајмуне, овдје се народ исељава и нестаје, а немамо никог да населимо и попунимо те празне просторе, јер смо у економском хаосу, нико не насељава сиромашне регије, сви бјеже према економски погоднијим срединама!

  Зато такав проблем са падом наталитета нема рецимо Њемачка, а не своди се само на имигрантску политику, они су се попунили увезеном радном снагом још 70-тих година прошлог вијека, сад та дјеца тадашњих гастарбајтера се рађају у Њемачкој и то значајно поправља наталитет Њемачке државе, надам се да ти бар то могу објаснити, а да не мислиш да Курди из Њемачке дођу на порођајно у курдски дио (сиромашне) Турске, па се врате тамо у богату Њемачку, не, папак сконтај нешто јбг.

  Од балканских држава Турска је имала демографски раст у прошлом вијеку од 700%, а не знам да ли је „сиромашна“ бар за наше оквире, такође и Грчка негдје око 400% демографски раст, а никако не спада у „сиромашне“, али теби то објаснити нема фајде, а рецимо Кина, Индија..да ли су то за тебе „сиромашне“ земље? ма дај..B-)

 21. Схватили смо да осим личних порива, немамо будућности у којој можемо видјети своју дјецу, па их и не штанцамо као у Азији и Африци или ћибали на Косову. Како правити дјецу, а министар просвјете ти је Антон који затвара подручне школе и покушава расељавати и оно људи који су хтјели живјети и радити на селу, шта ћемо с тим??? Питајте Антона како су га људи у Пискавици дочекали и како је прошао када је хтио укинути подручну школу и одвести дјецу у Ивањску? Добро су га реторички отресли. Имамо још села која су на мишиће одбраниле своје школе, али код нас је све погрешно, умјесто ширих путева на селу, ми добијамо све веће волове, веће од путева, па сви са села иду у град, гдје се не могу сви снаћи у павиљонима, а нема ни посла за многе и то полако утиче на поменуту депопулације, тачније већу стопу морталитета од наталитета. Народе мој, ипак скидај кондоме, не дај жени пилуле и бори се за опстанак часно и поштено. Мој дјед се родио прије Првог свјетског рата, преживио, био учесник Другог св. рата, добио двоје од 9 – оро дјеце у рату, која су преживјели тај рат. Није био забринут за краљеве депеше из Лондона, а ни за Титове марифетлуке уз Београда;)

 22. Ramštajne, pička li ti materina gologuza i neobrazovana, ti ćeš nekome da držiš predavanja seljačino romanijska! Ne znaš ni šta znači natalitet, nikad knjigu nisi pročitao iz ekonometrije ili demografije, a našao si ti da daješ tumačenja i analiziraš ozbiljne stvari, psihijatrovo mezimče. Ko te jebe, đubre maloumno, u šumi ćeš da pizdiš zauvijek. Tu i treba da crkavaš kao pas kad nisi sposoban ništa da razumiješ.

 23. Вулгаризам који је одавно превршио сваки мјеру је континуирано присутан у комуникацији неколицине људи. Како је лијепо било коме, заваљен у анонимности тастатуре вријеђати псовати, бити као задњи кочијаш у овој причи. За мене су фаце сви они који су суздржани у својим коментарима, а изазову лавину реакција и кулирају;);)

 24. pink panter, 07.09.2011. 10:27:51

  Пантере, има ту доста узрочно-последичних веза што си навео, али шиптари на Косову су свој наталитет подредили националном интересу, националном програму, рађањем до потпуне бројчане превласти на тој регији!

  Није ту било неке спонтаности, осим погодности тадашњег социјалистичког уређења које је давало неке привилегије и бенефиције трудницама, за разлику од овог данас, али суштина је да нису све шиптарке биле запослене, али су готово све рађале по 3 и више дјеце!

  Друга ствар, неупоредиво је наше садашње вријеме рађања дјеце са оним што су наши ђедови имали, њима јесте то био ћеиф на слами уз „ватру огњишта“, али замисли колико је мало требало издвајати тада за новорођенче и чим прохода они су од њега већ имали радну снагу, прво чобанче, потом, копач, орач, косац,…данас је озбиљна инвестиција подизање дјетета, ко је у таквој ситуацији, а ја фала Богу јесам и знам шта говорим, јер имам од најстаријег које студира до најмлађег које је основац и знам добро колико новаца треба издвојити да би све то „логистички“ подржао, а друге алтернативе нема, живимо у граду, не бавимо се сточарством ни пољопривредом, да би могли функционисати као породично предузеће, ништа од тога, држава никад ништа није дала, ни дјечији додатак ни матерински, нити сам тражио, а давао сам и редовно дајем уз порез све те доприносе, као заштита за дјецу, ово, оно..то је једноставно толико компликовано, да не волим чак ни да мислим о томе!Поздрав.

 25. Само не могу прежалити што Милошевић није имао петљу и направио ћибалима депопулацију од 1991. до 1999. године, тада је имао прилику, али јок. Могли смо их сатрати к’о свиња мастан џак.. Па да нас буде више доле.

 26. Заборавио сам, поздрављам Рамштајна, са којим се дефиниитвно може нормално причати, ако не кренете да га вријеђате први. Човјек је пуно јачи од многих, има много логике, али му је фитиљ краћи, али зато нисмо криви ни он, ни ја, били смо у ВРС и након тога је фитиљ јако кратак, а праг толеранције помјерен, поготово данас, када нас пљачкају сви како стигну и хоће. Свако здравље и среће твојој породици и да дочекаш много унучади у миру и благостању, па макар ти и ја још једном морали у ров да им обезбиједимо тај мир;)

 27. Добро, ако мислиш да је пљачкање ствар паметних, онда ми је јасна твоја позиција. Мени је важније да створим људе који ће спријечити да пљачкају своју кућу, јер ће на крају остати бескућници, макар као и ти мислили да су паметнији. Ако разумијеш порукуB-)B-)B-)

 28. ad hoc
  ko što sam rekao da loš standard života nema nikakve veze sa padom nataliteta

  Kako nema, sad tvrdis da siromasnije zemlje imaju veci natalitet, a sad tvrdis da to nema veze. Kako RS onda nema veci natalitet kao siromasna zemlja. Sa obzirom da si sve siromasne i bogate zemlje u svijetu strpao u jedan kos zarad potvrde tvoje teorije, kako to da se RS izdvaja?

 29. Ovaj frontal me pocinje NERVIRATI kad vidim kakve vijesti prenosi: Broj djaka smanjen za 25.000… to ne znaci nista ako mi ne kazes kolio je bilo djaka u osnovnim skolama prije 8 godina i koliko ih ima sada.
  Ili kada se kaze kumulativni deficit RS je 1.111.000.000, neki od nas ne znaju sta je kumulativni deficit, pa se malo potrudite da nadjete definiciju i objasnite sta sve tu ulazi u racunicu. Obrazujte malo narod a ne samo provalite nesto a narod ne zna sta to znaci!
  DAJTE MALO KVALITETNOG NOVINARSTVA!

 30. Zašto ne kopiraš cijelu rečenicu kad me citiraš??? Da ne bih morao da koristim ružne riječi (i tako me optužuju da mnogo psujem), ajde još jednom pročitaj sve šta sam pisao ovdje i možda uhvatiš moju poentu da KOD NAS pad nataliteta nema veze sa lošim standardom (nije uzrokovan lošim standardom, ne bi bio veći ni da se standard poveća) i da bi na osnovu rezultata ekonometrijskih analiza iz cijelog svijeta sa rastom standarda natalitet dodatno pao.

  Ja to baš sve vrijeme i pišem da smo mi duplo golo, i nizak standard i nizak natalitet.

  Isuse Bože, je li moguće da je tako teško apstrahovati ovako mali broj jednostavnih koncepata???

 31. Наталитет јесте низак у индустријски развијеним земљама, а највиши у најнеразвијенијим земљама.
  То нема везе са економском снагом земље, већ је битна просвјећеност становништва. Зато је бесмислено поредити Србе са неким афричким племенима, која имају највећи природни прираштај на свијету.
  Срби данас знају за контрацепцију, за coitus interruptus (народним језиком „вађење на вријеме“), а наше прабабе нису знале, па су рађале дјецу.

  Разлози за мањи наталитет су и себичност, егоистичност, хедонизам појединаца, који не желе да се одрекну неких задовољстава и дају одређену жртву коју захтјева подизање дјеце. Даље, социјално-економски фактор је веома битан. Како очекивати да ствара породицу неко кога хране родитељи-пензионери, ко жив у стању родитеља, ко нема средстава ни да плати дјевојци пиће, а да не причамо о нечему више.
  Социјално уређена друштва (какво наше није) могу направити резултат по питању стимулације наталитета. Већ сам раније говорио да је један од начина плаћање по сваком дјетету, нпр. свако дијете 100 КМ. Сигуран сам да би Срби правили и дјецу, када би им неко платио.

  Не треба очекивати од високо-образованих и богатих људи да побољшају природни прираштај. Како ми имамо много оних други, ови високообразовани требају својим радом и иновацијама у свим областима да створе нову вриједност, да створе новац, а они други да се стимулишу да праве дјецу……

 32. Zašto ne kopiraš cijelu rečenicu kad me citiraš?

  ma kad bulaznis dosta je i jedna recenica. Jel ti utvrdjujes demografske zakone pojedinacno ili za cijeli svijet ili kako ti odgovara u raspravi? ja ti kazem da natalitet od zemlje do zemlje ima razlicite padove i rastove i uzrocnike i da je svodjenje pada ili rasta pod uticaj standarda sirok pojam.
  Pa na zapadu imas ogroman broj zatvorenih vjerskih zajednica koje imaju 10 plus djece.

 33. Ti si definitivno nesposoban da shvatiš o čemu se uopšte raspravlja. Rast životnog standarda obara natalitet (naveo sam ti neke izvore i pojmove koji su izvedeni iz iskustva na uzorcima iz cijelog svijeta, pa uči ako hoćeš), pa ti sad misli šta god hoćeš i nastavi da tupiš po svome. Ovdje ljudima ne vrijedi govoriti razumnim jezikom, oni tjeraju po svom, pa onda i ti nastavi, šta bi mene bolio kurac za tim.

 34. drazen78bl, 07.09.2011. 12:42:11

  Одлично запажање, значи још један узрок је нестанак средње класе, та средња класа је претежно носилац наталитета једног друштва, ми смо изгубили средњу класу, ово су само горки плодови свих тих транзиција и друштвених промјена!

  Овдје се државне институције праве невјеште и испружене руке ко срп, за свако дијете се мора платити, тога свако мора бити свјестан, иначе одосмо овако до истребљења, а с друге стране никад се веће сексулане слободе нису проводиле него сад, па погледај број развода, превара, прељуба, паркинзи пуни аута са заљубљеним паровима…али мало је оних који би преузели мало више одговорности, чак радије плате дјевојци абортус и да се више никад ни виде ни чују, него да формирају породицу и још које дијете добију!

 35. Наталитет је велик у неразвијеним племенским земљама, не зато што су неразвијене, већ зато што код њих нема култа хедонизма и живота само за себе. Свуда у европи је низак природни прираштај.

  Кад би наша земља била развијенија са више пара које би издвојили за породиљска боловања, било би више дјеце. све остало су глупости. знам за масу случајева, махом у просвети, цуре чим добију сталан посао, кажу сад могу да рађам. Како да рађају дјевојке којима у то бране у приватним фирмама, кад добијају отказ кад затрудне, или одмах после порођаја, зависи шта закон дозвољава

 36. Svakako veći problem od niskog nataliteta je konjski mozak u glavama većine ljudi koji naseljavaju ovu državu. Ja navedem ime autora i ime naučnog rada, a ova magarčina gore meni prigovara da ja koristim vikipediju.

  Evo sad se javlja još jedan mislilac imena ćaomanu sa svojim anegdotama koji ide čak do još nevjerovatnije želje da se dijele valjda posebne plate za svako dijete u porodici. Ma nemoj, da nećeš možda da ti neko daje milion maraka da bi ti napravio dijete? Koja je ovo sjebanost u glavi, hoće da imaju djecu, ali samo ako im neko da više love za to. A jesi li se zapitao mislioče kako će biti više love po djetetu kad bi bilo više djece, kad ni sada nema dovoljno love. Isuse, dokle može da ide ljudska glupost koja traži platu zato što ima dijete!?

  Imaš li ti neki rad, studiju, knjigu ili link koji bi dokazao to što govoriš ili misliš da je dovoljan argument to što si ti nešto čuo ili vidio, pa onda svi treba tvoje anegdote da proglase opštim pravilom?

  Džizus Krajst, koja je ovo sjebana nacija! Ni odnos priraštaja standarda i nataliteta ne mogu da apstrahuju.

 37. evo sve sirotinja sa visokim pp

  rmenia’s population peaked at 3,604,000 in 1991[19] and has continued its decline to 3,260,000[20] estimated in 4Q 2010. This represents a 10.5% decrease in total population since the peak.
  http://www.armstat.am/en/

  Belaarus’ population peaked at 10,151,806 in 1989 Census, and then has declined to 9,467,300 in Aug 1, 2011.[21] This represents a 7.2% decline since the peak.
  http://naviny.by/rubrics/english/2011/08/27/ic_news_259_375078/

 38. Ova odvratna nedokazana stoka se i dalje svađa sa nekim u svojoj glavi. Ljudski moronluk zaista uvijek pokaže svoju beskonačnost. Prosto je nevjerovatno koliko ljudi ni ne razumiju o čemu se radi, ali seru govna u izobilju. I još se uhvatio vikipedije. Pomenuo bi on vjerovatno i nešto drugo, ali ništa više mu ne pada na bijednu pamet. Pa daj neki naučni rad ili knjigu ili link da opovrgne ono što sam rekao o odnosu priraštaja standarda života i nataliteta, dripac polupismeni! Kakvih budala ovdje ima (tj. kakve su ostale da žive ovdje), zar je čudo da ovo društvo ide pod ruku sa Albanijom!?

 39. Jebote, sa kim se ja raspravljam. Pa ovaj zlizo je nesposoban da shvati šta je tema rasprave. Kakvi su ti to linkovi, beteru nesposobni? O čemu ti pričaš? Halo, sa jedne strane je životni standard i njegov porast, a sa druge stopa nataliteta. Zatim dođe veza izmeđi njih. Možeš li to da shvatiš bar za početak? O kakvom broju stanovnika i njihovoj promjeni u Jermeniji i Bjelorusiji ti pričaš?

  Isuse Bože!!!

 40. Za tebe su najveći naučni radovi podaci statističkih zavoda?? O jebo te onaj ko ti je potpisao diplomu koju imaš!

  Da mi je samo znati koji si fakultet i gdje završio. Ako je to slučajno neka ekonomija u nekoj zapizdini, a nesposoban si da shvatiš funkciju i zavisno promjenljive, kao i njihove međusobne uticaje, onda se treba posrati na katedru sa koje ti je predavano i koja je tebi dala prolaznu ocjenu. Sad da te neko pita o čemu ti u stvari pišeš i šta hoćeš da kažeš, ne bi znao.

  Ja dobro znam, pa ću ponoviti, rast životnog standarda koji se ogleda kroz porast nacionalnog dohotka (mjeri se BDP-om) i porast prosječnog porodičnog dohotka generalno vodi smanjenju stope nataliteta (a i stope rodnosti). To je nepodjeljeno mišljenje ekonomske i demografske misli koja se razvijala do danas.

  „From the time of Malthus onwards, economists,
  demographers and other social scientists have been
  debating whether and how high fertility and rapid
  population growth affect economic outcomes and
  vice versa. There are at least four basic forms of the
  debate.
  (i) Does a large number of children diminish a
  family’s present well being and future
  prospects?
  (ii) Does rapid population growth adversely affect
  the overall performance of the economy and
  its ability to achieve and sustain general well
  being?
  (iii) Does low income, or poverty, contribute to high
  fertility?
  (iv) Is rapid population growth a symptom, rather
  than a cause, of low national output and poor
  economic performance?
  In other words, the debates occur at both the macroand
  the micro-levels and are about the direction of
  causality.
  Despite these debates, a broad consensus has developed
  over time that as incomes rise, fertility tends to
  fall. There is little debate about the causal relationship
  between rising prosperity and declining fertility.
  Generally speaking, there has been a uniformly high
  correlation between national income growth and falling
  birth rates, and between family incomes and
  fertility. Economists and demographers for the most
  part agree that important ingredients of improved
  living standards, such as urbanization, industrialization
  and rising opportunities for non-agrarian
  employment, improved educational levels, and better
  health all lead to changed parental perceptions of the
  costs and benefits of children, leading in turn to
  lower fertility. In other words, there is no longer
  much debate about whether or not improved economic
  conditions, whether at the family level or at the
  societal level, lead to lower fertility. There are, of
  course, important differences between countries, and
  even within countries, regarding the timing and the
  pace of these changes, but that there is a causal
  relationship running from improved living standards
  to lower fertility is no longer in much dispute
  (National Research Council 1986).“

  Steven Sinding, 2009

  Izvori:

  Coale, A. J. & Hoover, E. M. 1958 Population growth and
  economic development in low income countries. Princeton,
  NJ: Princeton University Press.

  Kelley, A. C. 1986 Population growth and economic
  development: a revisionist interpretation. Popul. Dev.
  Rev. 12, 563–568.

  Birdsall, N. 1988 Economic approaches to population
  growth and development. In Handbook of development
  economics (eds H. B. Chenery & T. N. Srinivasan),
  pp. 478–536. Amsterdam, The Netherlands: Elsevier
  Publications.

  Singh, J. S. 1998 Creating a new consensus on population: the International Conference on population and development.
  London, UK: Earthscan Publications.

  Birdsall,N.,Kelley,A.C.&Sinding, S.W. 2001 Why population
  matters: demographic change, economic growth, and poverty in
  the developing world. Oxford, UK: Oxford University Press.

  Fucking bastard.

 41. Moze i “lick my dick“…B-)
  Medjutim najbolje je kad se rimuje ;“At cock,lick my…B-)

  Izvori:

  -Merriam-Webster Online Dictionary “Definition of Profane“,
  -Angier, Natalie „Cursing is a normal function of human language, experts say“, New York Times,
  -Joelving, Frederik „Why the #$%! Do We Swear? For Pain Relief“,
  -Scientific American, http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=why-do-we-swear
  -Edward Sagarin. The Anatomy of Dirty Words
  -Bill Bryson. The Mother Tongue. – 1990
  -Richard A Spears. Forbidden American English. 1990.
  -Sterling Johnson. Watch Your F*cking Language. 2004.
  -Geoffrey Hughes. Swearing. 2004.
  -Ruth Wajnryb. Expletive Deleted: A Good Look at Bad Language. 2005.
  -Jesse Sheidlower. The F-Word. B-)B-)B-)

 42. coabnce malo pa nisam u zapizdini studirao, nije mi se dalo u BL kao ti da kupim diplomu.
  Kazes stat. zavod, pa sta je vjerodostojnije?

  pazi ovo seljo kad kopiras

  “here are, of
  course, important differences between countries, and
  even within countries, regarding the timing and the
  pace of these changes“

  unutar jedne zemlje nemas iste razloge a nisu svi vezani za bdp, neki i za kulturu zivljenja i socioloske momente.

 43. Pičko nepismena i retardirana, ne kopiraj rečenice do pola! Ja sve vrijeme govorim o uticaju standarda života i kontriram pogrešnom mišljenju da bi porast standarda i porodičnog i nacionalnog dohotka povećao natalitet koristeći se pri tom najvažnijim ekonometrijskim i demografskim rezultatima iz cijelog svijeta, ali tvom bizonskom mozgu je sve uzaludno. Ti i tvoja kultura življenja, jedino što možeš je da smrdiš sa takvim poluznanjima, a diplomu nemaš čim čak ni da kupiš, kad već ne možeš znanjem da je stekneš.

 44. Generalno nemam ništa protiv homoseksualaca, neka ih i neka rade svoj posao tamo daleko, ali ovo ponosno paradiranje ova dva jebiguza i pušača kuraca Božidara i Jahača je već postalo pretjerano i neukusno. Može li se naći neki njihov istomišljenik u seksualnoj orjentaciji da im popuši, jer samo o tome pišu? Bilo bi ljudski pomoći im nekako da se oslobode tog pritiska koji ih razdire iznutra.

 45. ja ti kazem da je bdp jedan od mnogobrojnih faktora ali ne i najuticajaniji. Socioloski, istorijski i ostali faktori po tebi nisu bitni.
  ja nisam imaio potrebu da kupim diplomu, na dobrom univerzitetu sam je stekao, pa nisam ja kao ti dupeuvlaka citav zivot bio, samo dupeuvlaka koja je sve dobila na tacni poput tebe moze da omalovazava tudje misljenje i vrijedja sve redom na frontalu.
  u stvari mislim da je kod tebe problem dupeuvlacenja kroz zivot i nejebice.

 46. Pizdonja, koju si ti to dobru visoku školu završio kad ne znaš ni za jedan naučni rad koji bi bio bolji i viši od statističkih podataka jermenskog statističkog zavoda? Jebem te školo, kad volove praviš! Možda si ti nešto na poklon i sa teškom mukom i završio, ali to tvoje znanje je dovoljno tek da se za sve svoje neuspjehe vadiš na ovu sjebanu državu, a sjebana je zato što je popunjavaju mozgovi kao što si ti i tebi slični. Te sjebane ja častim onim čim i treba da ih počastim. Budalino, ja ne tvrdim da na natalitet i rodnost ne utiče ogroman broj faktora, već da PORAST ŽIVOTNOG STANDARDA DOVODI DO PADA NATALITETA, pa da se na nizak standard ne vrijedi žaliti. Ne bi natalitet ovdje porastao ni da je standard veći, pa je onda valjda jasno da nešto drugo na njega utiče. Šta? I to sam već napisao sto puta. Opšta ljenost i nesposobnost stanovništva. Ti to nazovi sociologijom ili kulturom, ali ja to zovem ljenost i nesposobnost, jer jeste ljenost i nesposobnost onih koji samo znaju da kukaju. Premjesti guzicu dole, a glavu vrati gore.

 47. nemas ti pojma osim sto psujes u kolicinama ogromnim a to je zato sto ti tatko kupio diplomu, internet ti dao da citas gluposti i nasao ti posao.
  Eto, u USA stalno raste stanovnistvo a standrad je visok, ajd ti tako pametan reci nekom ameru u amiskoj zapisdini da cita tvoje nebuloze. pa ne mozes jedno selo strpati u isti kos a kamoli globalno utvrdjivati zakonitosti.B-)

 48. Možeš li reći šta si ti završio od škole? Ako te je sramota, nemoj reći gdje i kad, samo šta.

  Je li imaš ti moć shvatanja da razumiješ da na jednu veličinu može uticati ogroman broj faktora koji se mogu posmatrati izolovano? Jesli li ikad učio funkciju sa više nezavisno promjenljivih? Jesi li ti svjestan da porast broja stanovnika ne mora da bude posljedica nataliteta? Ili da porast nataliteta može da bude uzrokovan nekim drugim faktorima, a ne porastom standarda? Jadan ti ne bio, nemoj da se bodeš sa naučnim radovima, nisam to ja pisao, nisu to nebuloze, nego rezultat rada demografa sa najvećih svjetskih univerziteta i ljudi koji su to radili i istraživaili cijeli život i došli do saznanja da rast standarda obara natalitet. To danas više niko ne negira, osim nekih zajebanata iz zapizdina koji iznose neke svoje anegdote i viđenja.

 49. Ne znaš ti šta pričaš, dječak. Tebi od početka nije bilo jasno o kojem paru uzrok-posljedica ja pričam. To je inače opšte pravilo. Kad čovjek želi nešto objasniti, ali nema kristalno jasno znanje o osnovnim pojmovima, niti ima odgovarajući instrumentarijum za objašnjavanje, onda obavezno dođe do neshvatanja uzročno posljedičnih veza. Tebe jebucka nerazlikovanje pojmova natalitet, rodnost i priraštaj broja stanovnika. Ako imaš diplomu koja je podrazumijevala savladavanje ovih pojmova, možeš je nabiti na kurac, a ako pripadaš nekoj drugoj oblasti ekspertize onda si se odlično uklopio u stado onih koji se ovdje bave komentarisanjem onoga što slabo razumiju, a hoće da budu pametni. Ne znam zašto meni prišivaš Banjaluku, ja svoje najšiše stepena obrazovanja tu nisam postigao, a tebi je očigledno i Banjaluka previše, čim je koristiš u tako negativnom kontekstu, iako RS bolje od Banjaluke nema. Zbog čega ti je BL zapela u grlu?

 50. Ad hoc, 10.09.2011. 10:59:50

  Нови Сад? 😛
  Ред је да кажеш људима гдје си и шта завршио да буду сигурни да си им прави учитељ. Овако нико неће озбиљно схватити твоје добронамјерне савјете. Види се да си врхунски интелектуалац и да чврсто стојјиш иза својих генијалних премиса. Ако си расположен, ја бих радо финансирао да одржиш свим овим коментаторима једну серију предавања из кућног и државног располагања буџетом и финансијских манипулација. Није проблем да платим и један аутобус Херцеговцима да дођу на предавања. Новац је најмањи проблем ако имаш вољу. Претпостављам да твоје знање јако пуно кошта, али генерације мојих предака су код Швабе искључиво радом, знојем и крвљу, зарадили и превише. Можда не би било лоше да се и ти покажеш као прави Србин, патриота, па наплатиш упола у односу колико наплаћујеш када предајеш по страним универзитетима, али кажем, паре нису проблем. Колико сам их бацио на курве и кафане, желио бих сада да помогнем свом народу.

  Поздрав

 51. Ама човјече, шта си запео са том експертизом коју је свако до сад прежвакао, да се социјализацијом друштва и планирањем породица у високо развијеним државама одражава на пад наталитета, али се број становника у тим државама не мјења драстично.

  Него, све је то једноставно непримјењиво у нашем случају, нама је пад животног стандарда донио са собом све те негативне конотације па и пад наталитета, суштина је то и џаба нас мрцвариш са том теоријом феномена развијених друштава. Као па сад нисмо ми знали за јадац..:P

  Овдје напросто не можеш очекивати да „лијена“ баба у Калиновику роди десеторо дјеце у својој 65 години, а та старосна доб је скоро најбројнина генерацијска популација како Калиновика, тако и многих других мјеста.
  Сами смо себи криви, дабоме, али не можемо да утичемо више сами на миграције становништва, ако постоји државни интерес онда она ту хтјела не хтјела мора да се умијеша, ако не постоји, онда ником ништа!

Оставите одговор