Након Хрватске, у ЕУ ће Црна Гора

Словеначки предсједник Данило Тирк изјавио је данас да ће Црна Гора бити сљедећа држава са подручја бивше Југославије која ће, након Хрватске, приступити ЕУ. Тирк је, на Пословном форуму привредника у Будви, рекао да Словенија види Црну Гору као скору чланицу ЕУ и да жели то вријеме прије уласка максимално искористити за јачање сарадње на […]

понедељак, септембар 5, 2011 / 13:34

Словеначки предсједник Данило Тирк изјавио је данас да ће Црна Гора бити сљедећа држава са подручја бивше Југославије која ће, након Хрватске, приступити ЕУ.

Тирк је, на Пословном форуму привредника у Будви, рекао да Словенија види Црну Гору као скору чланицу ЕУ и да жели то вријеме прије уласка максимално искористити за јачање сарадње на свим подручјима.

"Црна Гора управо почиње преговоре о уласку у ЕУ. Хрватска ће крајем године потписати Уговор о придруживању и увјерен сам да је сљедећа држава за приступ ЕУ са подручја бивше Југославије управо Црна Гора", нагласио је Тирк.

Он је оцијенио да је Црна Гора на путу европских интеграција "већ далеко стигла, али да је још доста посла пред њом".

"За то постоје преговори и проблеми у вези са одређивањем датума преговора се могу ријешити, а о свему томе ћу разговарати са предсјендиком Црне Горе Филипом Вујановићем", истакао је Тирк.

Он сматра да власти у Црној Гори сада треба да размишљају о томе који су задаци и који је темпо испуњавања тих задатака и критеријума и остваривања услова за пуноправно чланство у ЕУ.

"Што се више буде напредовало у том правцу боље ће бити за Црну Гору и њене партнере", закључио је Тирк.
/крај/тб/вјОставите одговор