dysko

Република Српска са прохрватском политиком

Милко Грмуша за посјетиоце Фронтал.РС разлаже тврдњу: Република Српска све више постаје таoцем хрватских интереса у БиХ. Пише: Милко Грмуша Актуелна власт у Српској већ неколико година брине првенствено о положају Хрвата у БиХ. Влада Републике Српске на све могуће начине привреду Српске веже за Хрватску. Крајње је вријеме да се отворено каже да је […]

понедељак, април 25, 2011 / 06:00

Милко Грмуша за посјетиоце Фронтал.РС разлаже тврдњу: Република Српска све више постаје таoцем хрватских интереса у БиХ.

Пише: Милко Грмуша

Актуелна власт у Српској већ неколико година брине првенствено о положају Хрвата у БиХ. Влада Републике Српске на све могуће начине привреду Српске веже за Хрватску. Крајње је вријеме да се отворено каже да је данас већи непријатељ по дејтонску аутономију Српске њена власт, која је прохрватска, од политичких структура из Сарајева, које традиционално ненаклоно гледају на Бању Луку, али више немају толико снажну међународну подршку за своје унитаристичке циљеве.

Од самог свог настанка Република Српска није имала позитивнији однос међународних фактора. Томас Кантримен, помоћник замјеника америчког државног секретара, више је пута у посљедњих неколико мјесеци поновио да је став Америке да БиХ мора задржати своју дејтонску структуру, а што значи два ентитета и три конститутивна народа. Такође, Кантримен је нагласио да снажни ентитети никако нису у колизији са европским путем БиХ, и то је први пут да је неки амерички функционер тако високог калибр,а не само пренио амерички став да је Република Српска неупитна, него и да има право на своје институционално, политичко и економско јачање. Уз неспорну руску политичку и економску подршку, уз једну све више неутралну позицију ЕУ, кад су у питању унутрашњи политички процеси у БиХ, ово су сјајни сигнали.

И не заустављају се ствари само на томе. Послије прошлогодишњих општих избора, колико год неко био задовољан или незадовољан њиховим исходом, Република Српска је имала и једну сјајну унутрашњу политичку шансу. Она је релативно брзо конституисала своје легалне и легитимне органе власти, што је свакако значајно за емитовање једне поруке политичке стабилности. И умјесто да се њена власт тада фокусира на Републику Српску, да предузме све да се економија Српске ревитализује, будући да је она и највећи гарант постојања Републике Српске и највећа опасност по њену судбину, актуелна власт је свој примарини посао ставила у други план, сасвим непотребно се укључивши у унутрашње ствари Федерације БиХ.

Све то значи сљедеће: СНСД је показао да му је подједнако, ако не и више, стало до Федерације БиХ од Републике Српске. Такође, јасно је да власт у Српској више брани интересе Хрвата у БиХ од интереса Срба. Политичка елита у Српској апсолутно нема визију како поправити катастрофално економско стање, па се окреће и манипулише суштински потпуно небитним темама. Незапосленост у Српској прешла је 40% и о томе нико не говори, као што нико не говори и о томе да су њени социјални фондови већ доживјели крах, који ће значити и коначан крах Републике Српске.

Коначан и дефинитиван доказ чињенице да власт Републике Српске игра по нотама хрватске политике јесте и тајминг расписивања референдума о одлукама ОХР-а у Народној скупштини РС. Чак и да се не осврћемо на неспорну чињеницу да је власт расписала референдум само о оним темама које њу директно „сврбе“, без да је била поштена па упитала грађане и шта они мисле о смјенама високих функционера РС (ех, да, то и нису могли, јер би то значило да послије Николе Поплашена, Српска није имала легитимног предсједника, укључујући и овог тренутног који је, успут буди речено, највише и допринио гажењу уставног поретка Српске кад је излобирао Поплашенову смјену и тиме отворио простор за све потоње дивљачке поступке високих представника), да се не упитамо зашто нам власт није већ толико патриотска да одмах распише и референдум о независности Републике Српске (зар и то није демократски и зашто се народ не би могао изјаснити и о том питању, кад је већ легитимно да се изјасни о другим стварима), остаје јасно попут дана да је тај референдум расписан свега пар дана прије доношења пресуда хрватским генералима у Хагу, а које су јасно потврдиле оно што смо одавно знали: данашња независна Хрватска, попут оне из 1941.године, настала је на бруталном злочину над Србима.

Прохрватска власт у Републици Српској због тога је и изабрала овај моменат за расписивање референдума. Њој није циљ јачање Републике Српске, њена еманципација, побољшање живота грађана. Не. Њен циљ је да од Републике Српске поново прави „лошег момка“ кад год се стекну сви услови да Хрватска и њена политика понесу тај епитет.

Умјесто да се релевантни политички кругови у свијету данас баве проблемом легитимитета Хрватске, умјесто да хрватске странке у БиХ буду оптужене за распарчавање земље и великохрватске претензије-власт у Српској великодушно пребацује тај терет са хрватских на плећа Срба из Републике Српске.

Уколико имају добре намјере према Републици Српској Хрвати то могу веома лако да докажу: нека се јасно изјасне да поштују дејтонски капацитет Републике Српске и нека врате сва људска и имовинска права прогнаним Србима из Хрватске. Да ли је било шта од тога урађено? Слагали се или не са овим текстом, одговорите сами себи на та питања. Имате и јасне оквире: податке међународних институција о степену повратка Срба у Хрватску и поштовање њихових станарских права, као и недавне ставове тзв. Хрватског народног сабора, који је поновио да Хрвати у БиХ хоће свој ентитет и који је отворено наговјестио да се тај њихов ентитет не би територијално ограничио само на простор данашње ФБиХ. Наравно, умјесто да моментално осуди такве ставове, актуелна власт у Српској исте је-поздравила.

Излазак из дејтонских оквира ставља све поново на сто. Ноторна је глупост лапрдање представника режима да је Српска у том случају неспорна и неупитна. Република Српска мора увијек и на сваком мјесту стриктно поштовати дејтонски устав, јер је исти најбоља брана њених легитимних интереса. Ако је Хрватима нелагодно у ФБиХ-нека мјењају Вашингтонски уговор. Зашто би Срби радили њихов посао? Да вас подсјетим, кад је уговор у Вашингтону склопљен, то је учињено директно против Срба. Хрватска је тада етнички чистила Србе у Крајини, хрватске и јединице тзв. Армије БиХ су касапиле Републику Српску. Тај споразум су, дакле, Хрвати направили са Бошњацима да нанесу штету Србима. И колики садо-мазохисти Срби сад требају да буду да они траже да се мјења не вашингтонски, већ дејтонски договор, који им је посљедња заштита у БиХ, а да би спашавали оне који су њих-уништавали.

Паметном доста.71 КОМЕНТАРА

 1. Malo dnevnopolitičkog zaguljivanja Milka Grmuše. Dojadilo mu gledanje u svjetlu budućnost pa se spustio u glib svakodnvenice.

  U glibu je teško ostat fin i čist, nije ostao ni Milko.

  BiH u dugom roku postaje zemlja sukoba islama i hrišćanstva a držati stranu Hrvatima podrazumijeva držati stranu i Srbima. Bošnjaci su za manje od 15 godina potisnuli Hrvate i od njih napravili nacionalnu manjinu i nema sumnje da će se sličan scenario pokušati primjeniti i na nama Srbima. Očekivati od Hrvata da imaju dobre namjere prema Srpskoj je iluzija. Nemaju ni Srbi dobre namjere prema Hrvatima, imamo samo zajedničkog „neprijatelja“.

  U roku od 30 godina, današnje hrvatske muke – postaće srpske. Ako nisu već danas, za 10 godina sigurno – Bošnjaci/Bosanci će činiti više od 50% stanovništva u BiH. „Pametnom dosta“.

  Tek tako raspisati referendum o nezavisnosti – bila bi smrtna presuda Srpskoj. Očas posla bi Libija postala sestra Srpskoj i rakete bi baš kao na Gadafija, krenule i prema rezidenciji Mlorada Dodika.

  I za kraj – kontam da je ostati na pozicijama Dejtona pogrešno. Ako neko treba rušiti Dejton, onda mu Srbi trebaju pomoći u toj raboti i uzeti aktivnu ulogu u rješavanju bosanskog pitanja. Je.bo Dejton. Je.bo i analizu u kojoj se istovremeno črvsto stoji na pozicijama Dejtona i kuka za referendumom o nezavisnosti Srpske.

  P.S. Meni je ovaj hrvatski pop baš simpatičan.

 2. Bravo! Bravo!Bravo Milko!
  ja to odavno govorim pa me prozivaju isfrustriranim tipom.
  Niko normalan ne može ostati ravnodušan na HDZ-ovsku politiku naše vlasti.Sinoć slušam pio i fond zdravstva u ambisu, podižu kredite da isplaćuju tzv penzije, a pred novu godinu predsjednik odlikovao najvišim odlikovanjima mastila i rakulja.On odlikuje one koji nas upropastiše, što pametnima treba da znači da mu je cilj uništenje ove rs.
  Hoda po mostaru, miješa se u politiku federacije, umjesto da gleda kako da njegov narod ne nestaje u bijedi i neimaštini.
  Da se tim hrvatima pruži prilika, bilo bi i jasenovaca ,i šargovaca, i motika, i oluja.
  SNSD = HDZ = ANTIRS politika

 3. Након прочитаног текста могу само да констатујем да се апсолутно слажем са сваком реченицом и ставом који је Милко написао, а и у неким својим текстовима сам се осврнуо на проблематику коју господин Грмуша овдје обрађује:
  http://frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=0&idnovost=793
  http://frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=0&idnovost=5681
  И још нешто…Сви смо могли и да примјетио колико је Додикова реакција била блага после изрицања пресуда хрватским генералима. Стиче се утисак да му је такав исход веома тешко пао због његових хрватских пријатеља и да се то десило негдје у Африци, а не његовим сународницима које су његови садашњи савезници протјерали са њихових вјековних огњишта.

 4. Ми Срби не треба никад, на било који начин помагати Хрватима. Они то нису заслужили, јер су у 20. вијеку убили најмање милион Срба, а покатоличили Бог зна. Ми треба да гледамо своја посла. Ми смо их извули и спасили у протекло рату из средње Босне, Коњица, Вареша итд. а они нама нож у леђа.Нека они своје проблеме рјешавају у Федерацији БиХ, ми имамо своју РС и о њој треба да водимо рачуна.Чиме су заслужили да их помажемо.Они никада неће одустати од територије Бановине из 1939, а главни циљ је био и остао граница на Дрини.Те чињенице нам морају бити присутне сваки дан.

 5. 1978

  “U roku od 30 godina, današnje hrvatske muke – postaće srpske. Ako nisu već danas, za 10 godina sigurno – Bošnjaci/Bosanci će činiti više od 50% stanovništva u BiH. „Pametnom dosta““

  To imas u vidu ti, kada razmisljas dugorocno o odnosima u BiH u narednim decenijama. Da li stvarno mislis da o civilizacijskim sukobima razmiljaju u SNSD?

  Ja mislim da ne.

 6. Милко, значи шамарчина!

  Али мазохистични народ можеш шамарати по 100 пута дневно, неће се отријезнити.

  По попису из 1991. године у Хрватској је живјело око 600 000 ауди који су се изјашњавали као Срби, а у БиХ око 700 000 Хрвата.
  Срби су били конститутиван народ, данас нису. Након највећег етничког чишћења у Европи након 2. свјетског рата, Срби у Хрватској су само у траговима. Овогодишњи попис ће показати да су сведени на жељених 3-4%, а ако знамо да је то углавном старо становништво, свјесни смо да Срби у Хрватској нестају. Чак и да им се данас да максимална аутономија, број Срба у Хрватској ће се неминовно смањивати сваке године.
  Хрвати у БиХ (и у Републици Српској) су конститутивни народ, иако се процјењује да их у БиХ данас живи једва преко 500 000.

  Рушење Дејтона јесте мазохистички потез. Свако преуређење Дејтона би могло бити кобно за Републику Српску. Једнако кобан јесте и економски крах Републике Српске и дужничко ропство:
  „Незапосленост у Српској прешла је 40% и о томе нико не говори, као што нико не говори и о томе да су њени социјални фондови већ доживјели крах, који ће значити и коначан крах Републике Српске.“

  Као папагај понављан да се национални интерес брани јаком привредом, да се биолошки опстанак осигурава стварањем економских предуслова за спровођење пронаталитетне политике. Србин би за добре паре продао и оца и мајку, и кућу и њиву, и тенк непријатељу ако треба. Зашто не би правио и дјецу? Само му треба добро платити.

  Већ сам писао овдје да бих волио на референдуму одговорити на питање о задужењу код ММФ-а и Свјетске банке, о уласку у ЕУ и НАТО, али то су ваљда споредна питања. Заиста, зашто се не изјашњавамо на референдуму о „сјечи“ 59 људи? Можда ми нису нешто били симпатични ти људи, али браним основно људско право сваког човјека. Сјећам се добро тог марта неке године кад сам шокиран био вијестима на радију о насилној смјени Предсједника РС и отимању Брчког Српској. Након тога је услиједила лафо оставка тадашњег премијера (из моралних разлога), која је експресно повучена. Српска је остала подијељена на два физички одвојена дијела. Сјеча српских функционера је настављена.

  Али треба запјевати и када је тешко http://www.youtube.com/watch?v=RV1_OrjU3tM B-)

 7. Прије неколико дана сам на једном необичном мјесту присуствовао расправи мени непознатих људи о политичкој ситуацији у Републици Српској. Обично у таквим расправама има доста више жара него што виђамо у НСРС. Чак ми се понекад чини да би се ситуација могла отети контроли и доћи до масовног физичког обрачуна.
  Наиме, један оптужује актуелног Предсједника РС за пропаст РС, и на крају поентира реченицом: „Он је амерички човјек и ради шта му они нареде.“, на шта му други одговара: „Није он амерички човјек. Можда је некад био, али сада је њемачки.“ Касније сам сазнао да је овај други запослен као чувар у Влади РС.

  Нисам их познавао, па нисам питао да ми објасне своје тезе. Знам да су многи хвалили господина Предсједника како је успио преко Јевреја да амортизује амерички притисак на Српску и чак од људи који га не воле честитке за спољну политику. Касније сам мало размишљао, па ми чудно да један упосленик Владе РС тврди да је Предсједник „нечији“ човјек, а још чудније то њемачки. Али ако нам је јасно да се форсирају ставови о „трећем“, да се скоро прећутала пресуда хрватским генералима, да је Предсједник прије неколико мјесеци био у Берлину и лично га је примила госпођа Меркел, постаје занимљива и ова прича.

  Молио бих господина Грмушу да нам кратко протумачи утицај њемачке политике на власти Републике Српске и етиологију прохрватске политике наших власти!

  Хвала унапријед!

 8. ШикуљакM, 25.04.2011. 09:54:35
  „Милко, ми смо баш синоћ говорили да ти не ваља колумна у блицу…“

  Поново прочитах колумну у Блицу и мислим да је једнако добра као и овај текст. Чак је тамо с мање реченица много више речено.

 9. Uz ovakvu nepodjeljenu i horsku podršku, moram dodati još malo disonantnih tonova. Kontam da smo kratkovidi… a to je danas bezze luksuz.

  Sam Milko nam kaže kako već nekoliko godina Srpska brine brigu o Hrvatima i kako trenutni odnos međunarodnog faktora prema Srpskoj nikada nije bio bolji?! Slažem se sa Milkom.

  Ali – čudi me da Milko u tome nije uočio odnose uzajamne povezanosti i pozitivne korelacije. Približavanjem političkih interesa Srba i Hrvata, Srpska dobija nove saveznike a gubi stare neprijatelje. Pored poslovično dobrih odnosa sa Izraelom, Srpska je napravila i nekoliko značajnih koraka prema Vatikanu i Njemačkoj i sa te strane nam već duži niz godina ne prijeti opasnost. Puni su razumijevanja. Tako i onaj gorepomenuti amerikanski diplomata hoda po toj istoj stazi.

  Milku ne paše ni odabir vremena za raspisivanje referenduma. Ja opet kontam da je tajming iznenađujuće dobar. Referendum je teška odluka, nosi sa sobom mnogo rizika i taj je rizik sada vješto uklopljen u frku i OHRovo djelovanje po Federaciji. Teško će OHR u tako kratko vrijeme, tako lako nekoliko puta posegnuti za Bonskim ovlašćenjima. Da se kojim slučajem desio radikalniji hrvatski korak na HNSu, naš referendum bi praktično mogao proći zaklonjen iza rješavanja hrvatskog pitanja u BiH. U Mostaru je izostala krupna akcija ali teško je povjerovati da su se Hrvati tek tako predali i da će prestati talasati i nervirati OHR.

  Složiću se da se u Srpskoj slabo raspravlja o armiji nezaposlenih, o reformi sistema penzionog osiguranja, o ekonomiji uopšte… i tim povodom upozoriću i našu opoziciju da se mane glodanja Dodoovih političkih koski i da se okrene ka suštinskim pitanjima. Narod će to znati cijeniti.

  Neću se složiti sa idejom da je Dejtonski sporazum poslednja zaštita srpskih interesa u BiH. Srpska je starija od Dejtona, nastala je prije Dejtona i nadživjeće Dejton. Ne zasniva se ona na dobroj volji svjetskih diplomata, već na jasnoj, nedvosmislenoj i nepodjeljenoj volji naroda.

 10. ex-1978, 25.04.2011. 12:58:17

  „Pored poslovično dobrih odnosa sa Izraelom, Srpska je napravila i nekoliko značajnih koraka prema Vatikanu i Njemačkoj i sa te strane nam već duži niz godina ne prijeti opasnost. Puni su razumijevanja.“

  Ккао објаснити чиеницу да ове године по први пут за Божић и Васкрс имамо „поноћке“ у Православним храмовима? Има ли то икакве везе с „пуним разумијевањем“ Ватикана? Не бих био наиван. Ако неко не зна већ извући поуке из туђих грешака, моглои бисмо бар нешто научити из властите трагичне историје. Већ сам писао како се нико није ни „почешао“ када је у два-три дана готово 300 000 Срба напустило своја вјековна огњишта. Заборављамо да је Ватикан први признао независност Хрватске и Словеније. Нису ли Ватикан и Њемачка имаји главне улоге у тој причи? http://www.poskok.info/index.php?option=com_content&view=article&catid=89%3Abh-lonac&id=9746%3Adodik-u-vatikanu-predstavio-prijedlog-federalizacije-bih&Itemid=188

  Да нисмо ушли у „високо друштво“, па нам је опроштено што смо Срби? http://www.youtube.com/watch?v=j_30xV_uzGQ

 11. Ma, ova teza da RS provodi hrvatsku politiku je besmislena. Mile smisljeno trazi dugorocnog partnera u BiH Hrvatima, i u pravu je. U saradnji s njima na sto strateskih i taktickih mjesta moze odigrati protiv unitaristickih tendencija iz Sarajeva. Naravno, kad bi doslo do price o mijenjanju Dejtonskog sporazuma, o tome ne bi bilo ni govora.

  Traziti umjesto ovog referenduma (koji je u okviru Dejtona) referendum o otcjepljenju bi bilo sumanuto i kontraproduktivno.

  Reci da bi Mili bilo bolje da je za to vrijeme popravio ekonomiju, umjesto sto je isao u Mostar je teska suplja.

 12. @ dražen

  Jbg Dražene, nabaca ti svega i svačega. Ne mogu ja toliko široko. Izgubićemo se. Da si se zadržao na priči o onoj rasvjeti i putovanju noću pa i da ukrstimo tastature… ovako ćemo samo mlatiti praznu slamu.

  Dakle, rasvjeta…

  Svjedoci smo da smo silne pare od Telekoma spiskali na silne bandere za uličnu rasvjetu i da ih sada ni ne palimo jer nemamo para za struju. Svjedoci smo da smo po tom pijanom obrascu gradili sportske dvorane, kino sale, domove kulture… i da nam sada te milionske investicije zvrlje prazne i da nemamo para ni da ih zimi zagrijemo. Svjedoci smo i kako je vlast donosila te odluke i koliko je struke i nauke bilo u tom procesu a koliko nam je vožd po svom nahođenju i u zavisnosti od ličnog raspoloženja razbucao para uzduž i poprijeko otadžbine.

  Pred neke izbore, SDSovim kadrovima, ovdje na frontalu, predlagao sam da sakupe i objave crnu knjigu tajkunskih privatizacija i kriminala u Srpskoj. Sada im savjetujem da objave knjigu o zalud bačenim parama iz Razvojnog programa Srpske… Ne vidim da neko sabira sve te silne kvadrate prostora koji je ili prazan ili ni blizu svojoj namjeni i funkciji.

 13. Milko kao i obično lupa kao maxim po diviziji. Kao Srbi se bore za Hrvatske interese, ali u svemu tome se ne smije dirati RS i njne nadležnosti, a oni u FFederaciji nek se međusobno pojedu. Zalaže se Dodik za hrvatske interese, a zna vrlo dobro da na to nikad Bošnjaci neće pristati, posebno na treći hrvatski entitet. Naivno je vjerovati da Srbi žele pomoći Hrvatima, jedino u slučaju da i mi Srbi možemo izvući neku korist. Ovo se više radi da bi se napravili problemi u Federaciji, i skrenula pažnja sa RS. Daleko od toga da podržavam Dodika, koji je najveće zlo koje se moglo desiti RS, ali mu ovaj potez nije loš, onako kratkoročno.

 14. Eh još da dodam što se ovih presuda tiče, pametno je to što ne lete pred rudu pa da komentarišu prvostepene presude. Svi znamo kakav je Haški sud, i treba biti oprezan i sačekati da se vidi kako će proći hrvatska žalba na presudu generalima. A ovaj sudija Alfons Ori je poznat po tome što se njegove presude vrlo često ponište ili preinače u korist prvoosuđenog.

 15. Volio bih da nisam u pravu,ali činjenice su neumoljive:rs je definitivno ekonomski, privredno, demografski, duhovno… potonuo brod, a posada i kapetan broda (koji nisu ni pravili brod, a ono što ne gradiš ne možeš ni da cijeniš, čuvaš i voliš)su dobro potplaćeni da ga nasuču i probuše ga kako bi zauvijek potonuo.
  njemačka bez ijednog opaljenog metka , bez ijednog svog poginulog vojnika ostvarila je hitlerov cilj.Četvrti rajh!
  Nažalost, snsd, tzv srbi , njoj i vatikanu se nađoše pri ruci da dovrše ono što pavelić nije uništio u jasenovcu, a tuđman u oluji.
  Fond PIO više ne postoji. I onu mrvicu od penzija još malo će primati penzioneri.I, da im ostanu sadašnje penzije, nije li to ubijanje starih ljudi.
  40% ljudi je nezaposleno, bez ikakve nade da će se ikada zaposliti.Nije li to ubijanje radnosposobnog stanovništva?
  A, ko će rađati djecu,?Niko!
  A, što će nam djeca?Radmanovićeva i predsjednikova ćerka neka rađaju , one imaju pravo na porodicu.to je dovoljno!Neka se njihovo sjeme ne zatre.
  SNSD po zadatku njemačke i vatikana su egzekutori rs-
  Dodiku nije ni bilo teško da pristane na ovo nedjelo, jer kuću samo čuva onaj ko ju je gradio, branio.Ostali je prodaju u bescijenje.

 16. Не желим да звучим песимистично, али шта сад послије Милковог текста? Јел’се промијенило нешто? Шта се догодило? – Ништа. Додик исти, народу џепови празнији послије Васкрса, сви чекају социјалну помоћ (плату), ником ништа. У Српској ништа ново…

  Летаргија се наставља…

 17. Заиста нема никаквог смисла подржавати Хрвате. Сами су криви, сами су потписали Вашингтонски споразум, прво, након тога и Дејтонски. Дилема је била, или онолика Хрватска, без Срба, али у том случају нема хрватског дијела колача у БиХ. Не може и јаре и паре. Власт у РС је требала само да констатује кршење Устава у Федерацији. Читава полемика око ситуације тамо, требала је да се заврши ту. Све што је услиједило послије, од састанка у Мостару, преко подршке резолуцији ХНС, који је директна пријетња прије свега Републици Српској, је сувишно!

  Ипак, мислим да се мало претјерује око „скретања пажње“ на нас. Константни страх који се овде промовише око тога да ли смо или нисмо у „центру пажње“ је сувишан такође. Реакција једног дијела опозиције која је била против референдума само да се „не скреће пажња“ на РС је такође претјеривање. Нећемо да живимо јер бисмо могли да скренемо пажњу на себе и изазовемо рекцију „међународне заједнице“. Повезивање одлуке о референдуму са пресудом у Хагу је претјеривање такође. Може се полемисати око тога да ли је властима стало до људи који су осуђени пред „Судом“ БиХ, да ли су се одлучили на референдум јер се неки боје неких оптужница, да ли је то начин „скретања пажње јавности са животних тема“, да ли је одлука донесена због тога што ови у Правобранилаштву имају „превише посла“ око тужби које пристижу из ФБиХ, али повезивање са пресудом Готовини је, као што рекох, претјеривање.

  Додик је руски човјек. Бити руски човјек, значи бити једним дијелом, и њемачки. Њемачка и Русија имају врло сличну спољну политику посљедњих година. Русија се такође залаже за трећи ентитет, руски медији врло често пишу о „угрожености Хрвата“ и могућности да се та тема отвори…

  Што се тиче овог наводног свештеника из Дервенте, проблем је ако се ова „адреса“ уважава код нас. Прије пар година враћане су пошиљке из Хрватске које су биле на ћирилици.

 18. Ања, ово је дијареја укрштена са схизофренијом…

  Хрвати и Словенци су чекали на одвајање 40година и кад им се указала прилика искористили су је. Овај као бучка баба… Референдум, референдум… Пред странцима гаће су му пуне фекалија, не знам коме овај лакташки сероња може продати причу о референдуму? x-(

 19. “Од самог свог настанка Република Српска није имала позитивнији однос међународних фактора.“
  “Уз неспорну руску политичку и економску подршку, уз једну све више неутралну позицију ЕУ, кад су у питању унутрашњи политички процеси у БиХ, ово су сјајни сигнали.“

  Ваљда је циљ сваке власти да свом народу стрвара пријатеље. Очито је да Милко не конта да су ови сјајни сигнали плод једне зреле политике. Милко мисли да се то само намјести.

  “Политичка елита у Српској апсолутно нема визију како поправити катастрофално економско стање, па се окреће и манипулише суштински потпуно небитним темама.“

  Са овим бих се могао сложити под условом да Милко у политичку елиту убраја и опозицију.
  “…, остаје јасно попут дана да је тај референдум расписан свега пар дана прије доношења пресуда хрватским генералима у Хагу, а које су јасно потврдиле оно што смо одавно знали: данашња независна Хрватска, попут оне из 1941.године, настала је на бруталном злочину над Србима.“

  Шта ли је мислио овим казати, Боже драги?

  “да се не упитамо зашто нам власт није већ толико патриотска да одмах распише и референдум о независности Републике Српске“

  “ Република Српска мора увијек и на сваком мјесту стриктно поштовати дејтонски устав, јер је исти најбоља брана њених легитимних интереса.“

  Ни Милко не зна је ли за независност или за Дејтон. А држи Додику лекцију.

  Мени паметном доста.

 20. E, baš si pravi oroz, pametiimaš taman onoliko koliko i oroz.
  „meni pametnom dosta.“
  Cilj svake vlasti je,naravno da stvara narodu prijatelje, ali prvenstveno da fizički sačuva narod od propadanja.Kako da mu 40% naroda ostane živo kada ne radi, kada žive od roditeljske penzije 100- 300 km?Narod bukvalno nestaje, a oni sa ustašama kolo vode i bore se za njihov entitet.Samo što nije plakao za gotovinom i markačem.Halo oroze, 3% žive, a ostali su namijenjeni za odstrel.Njima je oduzeto pravo na rad, na zarađenu penziju,dakle oduzeto im je pravo na život.
  Vatikan , njemačka, hrvatska mi prijatelj?Pobili su mi pola kozare , a sada im se moj predsjednik klanja!
  Vlast treba da sačuva narod i teritoriju, a ova vlast je autogenocidna, a teritoriju bi vjerovao da će je čuvati ukoliko ju je i branila.Onaj ko ju je branio šleperima ronhila, on će je i dati za šleper duvana.

 21. prijedor, 25.04.2011. 20:50:41

  Острашћеност и, зашто не рећи, мржња према Додику ти засљепљује видике и не можеш правилно сагледати ситуацију. То је код тебе редовна појава и до сада ти се нисам обраћао, али кад си ме већ споменуо, ево да ти кажем. Ти си сигурно паметнији од мене, али ти мржња сужава мождане вијуге, тако да ти прича личи на покварен грамофон.

  “Samo što nije plakao za gotovinom i markačem.“

  Не знам из које Додикове изјаве си извукао овај закључак, али је он доказ овога горе што сам ти написао. Мржња сужава погледе.

  “Vatikan , njemačka, hrvatska mi prijatelj?Pobili su mi pola kozare“

  Зашто на списак ниси ставио комунисте!?

 22. zamjerati nekome što ne radi ono zašto ga je narod izabrao i mržnja nemaju ništa zajedničko. Neka predsjedniku bude ono što želim svakom svom prijatelju i sebi, dobro zdravlje i svako dobro.Ali , ukazujem da ovo što radi ne ide na dobro, ni milimetar nema nabolje, naprotiv.Rasipništvo, nebriga, oholost, samovlašće, nepotizam… Možda on i ne zna kako narod živi, vjerovatno ga krivo informišu, okružen nesposobnim ,a i zlonamjernim pohlepnicima?svejedno šta da je, kriv je što smo dospjeli u rupu, kao i oni što su bili prije njega.On je mogao da mnogo šta popravi jer je znao gdje su prethodnici griješili.
  Komunisti jesu nanijeli zlo mome narodu, ali porediti njih sa njemačkom, vatikanom i ndh je bezobrazluk i cinizam.
  Tvoje dodvoravanje, zaslijepljenost, kokošije sljepilo ti ne daju da vidiš u kakvoj smo situaciji.Ako mi neko ukaže da ne radim dobro, on me ne mrzi, već mi je prijatelj bolji od onoga koji me tapše po ramenu samo da bi zagrabio u svoj prljavi džep.Pozdrav iz pd.

 23. Одличан Милков текст, с правом оспорава ту месијанску улогу нашег политичког врха односно појединца, кога су толико пута поменули сви, да ми је мрско и куцати његово бедно име!
  Дакле нас историја не може ничему научити, јер смо стекли инстикт ноја кад је густо треба забити главу у пијесак, па аако ми не видимо њих, неће ни они нас??

  Довољно је подсјетити се какву је глупост направио алија изетбеговић у БиХ кад је расписао референдум на тајни или отоврени подстицај хрвата, њиховој тадашњој политици је то било неопходно да би се у свијету захуктала антисрпска хистерија, и прича о немогућем суживоту са милошевићеским режимом!
  Муслимани су тим референдумом и стриктним држањем уз хрватске интересе изгубили све оно што су били капитализовали из времена џеме бједића и јосипових миљеника, поздераца и диздаревића!
  Ако су они тако прошли са њима, онда шта ми тек да очекујемо!?
  садашњи покушај хватања става, да уколико тенедеције раста муслиманске популације буду непромјењиве, постајемо мањина и ми и Хрвати имају лошу конотацију, ако тврдимо да ћемо прекомпозицијама поправити свој положај!?
  Не, нама је потребна изградња јаког система који је у стању да апсорбује и надолазак муслиманске популације, а не да празним просторима покушавамо запишати територију и очекивати то као коначно рјешење!
  То што је ХВ истјерала Србе из Дрвара и из тих области да би тамо направили сада економску пустињу без популације, је јасан показатељ да се том политиком губи свака нормална перспектива опстанка!
  Ако је опет онај коме име не волим спомињати спреман, направити још неколико таквих региона, у којем муслимани „немају шта тражити“, а Срби и Хрвати природно нестати, онда нам се црно пише!

 24. Будиша, ја ћу од сада да пишем само оно што се теби допада, како ти не би морао да трошиш енергију и своје драгоцијено вријеме на исправљање и оцјењивање мојих коментара. Уз извињење због тога што си због мене и овај пут морао да интервенишеш, срдачно те поздрављам! 😛 😀

 25. Боже сачувај! На хришћански Велики Уторак „источњачки духовник“ Буда дирка гаћице Паји Патку, а тема је прохрватска политика Срба из Републике Српске. Колико парадокса на једном мјесту!? 😀

 26. Хвала свима на коментарима. Да поновим, ако Хрвати имају добре намјере према Србима-ето им Хрватске, гдје их се пита, нека врате имовину Србима и нека им омогуће услове за нормалан живот. Кад то ураде, односно кад плате накнаду и извине се жртвама геноцида 1941-1945, онда ће бити у праву они који мисле да се са Хрватима треба сарађивати. Али, на страну шта ја пишем-нека заговорници сарадње са Хрватима убједе оне Србе којима је због хрватске политике уништен живот да је то добро.

  И нека неко наведе шта је то хрватска политика учинила добро за Србе у посљедњих сто година.

  Дражене, молим те без персирања 😉 Пошто си ме ти једини нешто конкретно питао, покушаћу да ти одговорим-никад ја не улазим у процјене намјера и интереса великих држава. Било би то крајње препотентно с моје стране. Сигурно да се великих пита, свуда, па и овде.

  Оно што ти, какогод, могу одговорити јесте да је евидентно да прохрватску политику српски политичари воде од стварања прве Југославије, и до дана данашњега нису скренули са тог пута.

  А најбоље тај посао ради коалиција усташе-комунисти. Како су се договорили 1935.године у Сремској Митровици, тако све до данас чине. Посао су започели Миле Будак и Моша Пијаде, а данас настављају њихови сукцесори из Херцеговине с једне, и Савеза комуниста Југославије, с друге стране. Ево линк http://www.hrvatskipolitickiuznici.hr/rubrika-akademika-vidovi-a/sporazum-pijade-budak.html

  Дио тог споразума који дефинише циљ истог:

  „Jugoslovenska komunistička stranka kojoj je Zakon o zaštiti države od 1922.god. onemogućena akcija slobodnog kretanja i rada o jedne, i vođstvo hrvatskog oslobodilačkog pokreta s druge strane, primaju na sebe zajednički i sporazumno dužnost zajedničke borbe i međusobnog pomaganja u svako slučaju potrebe do postignutog cilja: raspadanja jugoslovenske države i uništavanje svega što je srpsko i pravoslavno“

 27. Milko
  Načeo si jednu vrlo interesantnu temu koja je vrlo duboka i koju istorijski treba obraditi.
  Problem Srbima nisu stvorili samo hrvati i komunisti pred i u toku drugog svjetskog rata. Naša tragedija ima dublje korjene koje treba tražiti u Berlinskom kongresu, mVašingtonskom sporazumu, sujeti kralja aleksandra i njegovoj želji da ima što veću kraljevinu, sukobu istoka i zapadea i td.
  Savez komunista i ustaša ima dublje korjene od ovih koje ste naveli iz 1935 g. Od dvadesetih godina prošlog vijeka Ante Pavelić je biop saradnik britanske obavještajne službe i održavao vezu sa jugoslovenskim komunistima daleko prijwe Josipa Broza.Slično se dešavalo i u ratu, tako je u proljeće 1943 godine u jeku sutjeske i neretve u Zagrebu boravio Koča Popović i Vladimir Velebit (oatac mu bio austrougarski oficir) i td.
  Poslije rata Srbi (komunisti su izvršili strahovitu čistku Srba po lici, kordunu,baniji, dalmatinskoj zagori, čaK I GORE OD ONOG ŠTO SU UČINILE USTAŠE. sAMO NAPOMENA DA SU UNIŠTILI PREKO 200 CRKAVA,pravoslavnih.
  Danas imamo situaciju da nemamo istinskih srba na rukovodećim pozicijama u vlasti već samo one koji se tako izjašnjavaju zbog fotelje(Dodik, Radmanović, Špirić, Barašin i drugi). Zato i nečudi što oni nisu prepoznali niti žele da prepoznaju srpski nacionalni interes, već samo traže način kako da i dalje pljaćkaju narod.
  Rečeno je da su komunisti srbima vladali 50 godina a da će to tako do iskorjenjenja trajati 100 godina, pa ko preživi pričaće.
  Robija SNSD-sloboda narodu.

 28. buddha, 26.04.2011. 22:01:03

  Ања је за Фронтал оно што је др Клајић био за „Бројке и слова“. Она ће преводити са новохрватског, ћириличног на српски:

  Дражен Будиша = јутарњи секс, зорњак
  Крешимир Зубак = орални секс, феЛацио
  Бранимир Главаш = презерватив, хигијенска гумица, кондом, …B-)

 29. Дражене,

  није у реду да Ању без икаквог разлога стављаш у контекст излизаног вица, осим ако ниси имао потребу да нагласиш да си Будишин имењак, а ипак обичан куртон(презерватив, кондом..).

 30. Милко, хвала за одговор и линк. Занимљива је и данашња насловна страна „Јутарњег листа“. http://www.jutarnji.hr/dusan-bilandzic–josip-broz-tito-je-vec-1962–bio-svjestan-da-je-jugoslavija-neodrziva/941530/

  Рекао бих да је Југославија већ приликом стварања била осуђена на смрт. У медицини се таква програмирана смрт назива АПОПТОЗА. С данашњег становишта, рекао бих да великим европским силама није било у интересу да се овдје створи јака српска држава и да су преко својих људи на значајним политичким функцијама контролисали ситуацију. Мислим да је Британија ту одиграла најважнију улогу. Повезујем то са 27.3.1941. (која је сигурно британски пројекат) и са чињеницом да је краљевска породица нашла уточиште баш у Лондону. Једноставно, као да смо увијек били играчке у рукама моћника, а наши политичари лутке на концу. Не бих рекао да је краљ желио већом територијом да влада. Прије бих повјеровао да је то пројекат настао негје другдје, а краљ је само радио оно што су му говорили. Деценије су прошле, а данас имамо сличну причу.
  Прије неколико година сам у Зеници имао част да упознам сјајног професора историје, Србина, већ у позним годинама, али још увијек бистрог ума. Човјек је био деценијама члан СКЈ и као поборник те идеологије ми је рекао да је Тито доведен на чело Југославије са задатком да је уништи. Буквално је рекао: „Иако сам и сам дио те идеологије, Броз није имао задатак да је сачува, већ да је у неком дужем периоду растури.“
  Нисам пуно читао о сарадњи комуниста и усташа, али увијек ми је било чудно како је мој дјед, родом из околине Бање Луке, као шеснаестогодишњак отишао у партизане, а као седамнаестогодишњак рањен од стране четника у Лици. Зашто је дијете злоупотребљено у рату? Зашто Србин из околине БЛ ратује 1943. у Лици против четника, а из његовог краја усташе одводе незаштићен српски народ у логоре и касапи? Наравно, чудно је било и како партизани нису покушали да ослободе Јасеновац.

 31. Симо, ја јесам Дражен, а Ања Буду зове Будиша и зато сам се мало нашалио на свој и рачун ово двоје, а ви очигледно нисте попили вечерњу дозу или сте пак помијешали седативе с алкохолом.
  Стидите се година!

 32. Дражене,

  Каваљери старог кова у које ,спадам увијек ће штитити даме од простака. Чак и када се мало “нашале“ попут тебе. Мислио сам да је Рамо-турћин.ба најнедуховитија појава на Фронталу, а ти се, нова политичка звијезда, нађе да му ту заслужену титулу отмеш. Стиди се због тога.

 33. читате ли ви шта овдје пишете?? ово је тешка параноја. Људи, нема више ни Карађорђевића, ни комуниста, ни партиѕана (ако их је икада и било), ни Тита, ни четника, ни усташа… нема више ни турског племена Огхуза које основало отоманско царство (њих су срушили младотурци а не ви). Још мало па неће бити више ни Ватикана.
  Мене је, на примјер увијек чудило зашто четници нису ослободили Јасеновац – а ладно су одмарали ту на Мањачи и даље према Мркоњићу и Гламочу.. али,ето, нису. Имали потписан споразум са усташама о ненападању. Дражене, за твоју информацију партизани су три пута добијали наредбу за напад на Јасеновац али нису имали ни оружје ни људе спремне за то…
  Шта год да је било.. прошло је.. ослободите те се тога.. прође вам садашњост у прошлости…почињем заиста вјеровати да сте сви колективно болесни…

 34. п.с. каква прохрватска политика? ово је само покушај да се избјегне кривично гоњење.. многих.. и нека избјегну.. али никаква политика осим оне „десна рука лијеви џеп“ нема везе са тим.. улудо трошите вријеме на ове ствари

 35. Миланко, ја не живим у прошлости. Наравно, потрудио сам се да се упознам с историјом ових простора, али не живим у прошлости. Само понекад извучем неке поуке из оног што знам.
  Проблем је што су нас неке ствари погрешно учили, што су нам правили пропагандне филмове и креирали нам став о добрим и лошим момцима, слично као и у овом рату. Ништа прљавије није било од 2. св. рата, геноцид, злочини, пљачке, силовања,… Сигуран сам да нико није био чист у том рату.
  Још један проблем је везан за све то. Да су процесуирани адекватно злочини из тог рата, до овог 90-их не би ни дошло. Исто тако, данашње некажњавање Орића, Дудаковића, Ројса,… даје истима до знања да и убудуће могу радити исте злочине без бојазни од казне.

 36. „Мене је, на примјер увијек чудило зашто четници нису ослободили Јасеновац – а ладно су одмарали ту на Мањачи и даље према Мркоњићу и Гламочу..“

  Види, види, ма шта причаш? Ђес’то чит’о? Ти пра’о неки умни чо’јек, види се да си им’о 5 из Логике и похвалу у књижици…

 37. симо орозу, турски потомче, нема будале без маторе будале какав си ти, али није то ни до година, већ напросто ген те јебе, иди у турску можда твоји ставови тамо имају пролаз, турци су у нато-у, на прагу еу…иди да се дивиш свом роду ба!

 38. rammstein, 27.04.2011. 08:43:44

  “…већ напросто ген те јебе…“

  Рамо-турћине.ба

  Џаба труд, најнедуховитија појава на Фронталу потврђује да ипак има нешто у генима. Када је ћесар бирао коњушаре, недуховитост сигурно није била елиминирајући фактор.

  Гени су чудо.

 39. Milko, mislio sam da koristiš ozbiljnije izvore od ovog živopisnog sajta.

  A druga stvar, komunisti se stalno optužuju da su forsirali (poslijeratnu) Jugoslaviju, a evo, sad vidimo da su je, zapravo htjeli rasturiti. Ostaje nejasno zašto su je gradili pedesetak godina, valjda da zavaraju trag.

  Ovo pitanje „šta je hrvatska politika uradila dobro za Srbe“ je potpuno besmisleno. Nijedna politika ne radi dobro drugoj politici iz humanizma, nego iz interesa. Ako su DANAS interesi RS i hrvatskih predstavnika iz BiH na istoj strani, a jesu, u sprečavanju stranaka iz Sarajeva u pokušaju unitarizacije BiH, onda samo lud političar ne bi takvu poziciju iskoristio. Ili bi možda trebao da propusti takvu priliku zbog događaja iz 1935, 1389, 1054…?

 40. их те странке из Сарајева, могу опасно да угрозе ројсову пријетњу о „ослобађању“ Бањалуке, некима би то тешко пало…

  симо, смири се, сад ће додик изградити сигурне куће за псе луталице, можеш да добијеш коначно азил…

 41. Игоре, ни мени се многе чињенице не свиђају, па шта да се ради. Овај споразум Будака и Пијаде је аутентичан, свиђао се неком или не.

  Ево ти још један линк http://www.novinar.de/2009/07/26/sporazum-ustasa-i-komunista-iz-1935-godine.html

  Испод текста стоји и „Original se nalazi: Vojno istorijski institut JNA, arhiva neprijateljskih jedinica Br. reg. 3/2; Kutija-116/1638“

  То смо апсолвирали. Идемо даље: ако су интереси Срба и Хрвата данас исти, онда то значи да је интерес Срба да се преостали Срби у Хрватској шиканирају, да се пописују као „гркокатолици“, да су им угрожена основна људска права. То је чињеница. И то се ради о људима који су већ небројено пута доказали своју пуну лојалност Хрватској. Шта мислиш, шта би се десило онима који би се вратили тамо, а причамо о неколико стотина хиљада људи?

  А шта мисле Хрвати овде о Српској добро илуструје овај видео прилог у тексту.

  Какав ми то заједнички интерес имамо са Хрватима у БиХ? Гдје то они дају чврсте гаранције да ће поштовати територијални интегритет Републике Српске? Јеси ти пратио мало ставове изнесене на тзв. Хрватском народном сабору? А да те подсјетим, какви год да су, нико од битних бошњачких политичара више не спори капацитет Републике Српске. Не зато што су нагло почели нешто много да нас воле, већ зато што све више уочавају реалност.

  Република Српска Дејтоном је добила све неопходне капацитете који јој омогућују да сачува своју аутономију. Никакви Хрвати ту нису потребни да нам помажу. Ето им Федерације БиХ и Вашингтонског споразума, који су склопили са својим војним савезницима Бошњацима. Шта ми имамо да се мијешамо у односе партнера?

 42. Милко, 27.04.2011
  Slazem se u vecini sa tvojim izlaganjem i mislim da ne treba se puno petljati u te federacijske zavrzlame.
  Sad koliko je dobro huskati nekoga da mijenja ili revidira Dejton,neznam.Znam da Hrvati nikad nisu podrzali Srbe ni u cemu pa nece ni u ovome.Mozda je ovo bio nespretni pokusaj generalnog zatopljavanja odnosa izmedju Srba i Hrvata,sto ja toplo NE preporucujem.Saradnja da ali povjerenje…pa nisu li ustase pozivale na lojalnost NDH’41,nudeci im “prava“ ako se samo jave na kratki “popis stanovnistva““nove neovisne…treba li jos “zatopljavanja“.Ja sam zadovoljan mirom i eventualno kontrolisanom ekonomskom saradnjom.

 43. Milko, nismo ništa apsolvirali. Ovaj novinar.de bi, kao, bio ozbiljniji izvor od onih drugih veseljaka?

  Šta, kao, piše gdje se nalazi original, pa da im vjerujemo na riječ? Pa, ja im ne vjerujem, pogotovo ako se uzme u obzir da u to vrijeme Moša Pijade em nije predstavljao KPJ, em je u to vrijeme bio na robiji (a Mile Budak u Italiji), em nema smisla da se partija koja ima u sastavu ime Jugoslavija i prije i poslije toga zalaže za raspad Jugoslavije, em ne vjerujem da bi Moša Pijade, onakav kakav je bio, ikad potpisao „raspadanje svega što je srpsko i pravoslavno“, em ne vjerujem da bi par godina kasnije na AVNOJu stvarao Jugoslaviju, ako je već htio da je razvaljuje itd.

  A iznad svega ne vjerujem da bi takav sporazum ostao tako dobro čuvana tajna sa padom socijalizma, svi bi jedva dočekali da ga objave. Jesi li se zapitao, kako to da nijedan ozbiljan istoričar nije analizirao takav dokument, nego se samo može naći na opskurnim rekla-kazala sajtovima? A i na tim sajtovima pišu različite godine kad je sporazum potpisan, navodi se različit tekst sporazuma, a bogami i različiti brojevi „arhiva“ u kojima se, kao, sve to čuva.

  Dakle, daleko je to od činjenice.

  Što se tiče interesa, pažljivije čitaj, nisam rekao da su interesi Srba i Hrvata isti, nego da su interesi RS i hrvatskih predstavnika iz BiH na istoj strani, a to je sprečavanje pokušaja unitarizacije BiH i revizije Dejtona kako odgovara Sarajevu. U tom poslu saradnja sa Hrvatima je neophodna i Mile time za sada pametno upravlja.

 44. Какво трабуњање, бх хрвати представљају ни 10% хрватске популације, па су они релевантни за односе са нама Србима исто колико и љубитељи народњака из Загреба!
  Неком је битно само шта је рекао лакташки бизон, макар млијеко било црно! Да се присјетимо како су и раније сарађивали црвени и црни!

  Poznat je i Pavelićev proglas Hrvatima, objavljen povodom kapitulacije Italije, u kome poziva partizane ‘‘koje su Italijani terorom primorali da odu u šume’‘, da se zajedno sa ustašama bore protiv Italijana.31

  To znači da se Pavelićeva vlada nije uzdala u nemačko obećanje da će najveći deo primorja posle kapitulacije Italije biti priključen ‘‘Nezavisnoj Državi Hrvatskoj’‘. I ustaše su, naime, videle da će Nemci izgubiti rat, procenjujući kako je sigurnije da se oblast primorja uključi u Hrvatsku preko komunista. U tom smislu, još početkom 1943. godine Pavelić je tajno poslao komunistima jednog svog ministra, N. Rušinovića, da izrazi ‘‘povjerenje’‘ prema njima. Neposredan povod za slanje ovog ustaškog ministra bio je obaveštavanje partizana o predstojećoj nemačkoj Operaciji ‘‘Vajs’‘, kako bi se na vreme sklonili. Komandant 4. zone ‘‘Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske’‘, Vicko Krstulović, o dolasku ministra Rušinovića pisao je 18. januara Vrhovnom štabu:

  “…Da je Pavelić poslao ministra naročito zato da nađe vezu sa partizanima, kako bi se na bilo koji način predusrela ova akcija (Operacija ‘‘Vajs’‘ – prim. aut) i ubijanje partizana i hrvatske vojske. Ovo pregovaranje i sporazum sa partizanima mora biti apsolutno tajno pred Njemcima i Talijanima. Navodno da su stali (Pavelić i njegova vlada – prim. aut) na stanovište da država bez naroda ne vredi. Ministar i župan (N. Leutić, veliki župan iz Omiša – prim. aut) su izrazili svoje povjerenje prema partizanima, samo se boje da ne bi u partizanskim redovima Srbi preuzeli vođstvo i da bi sutrašnja Jugoslavija opet došla pod vođstvo Srba.“32

  Tokom februara, marta i aprila 1942, komunisti i ustase izveli su niz napada na Dangiceve cetnike* koji su polako gubili teren pred bolje snabdevenim i jacim neprijateljima. Otpor vecih razmera tek je skrhan kad je jedan odred 714. divizije nemacke vojske uhvatio Dangica (12-IV) i kada su ustase i titovci zajedno nastupili protiv cetnika u Istocnoj Bosni. Ta njihova saradnja Nemcima je bila poznata i zabelezena u nekoliko nemackih vojnih izvestaja 17. Neke od njih je potpisao general Bader, koji je i dalje komandovao nemackim, ustaskim i domobranskim jedinicama u Bosni.

  U desetodnevnom izvestaju, koji je Bader podneo komandi Jugoistoka (20-III), on je skrenuo paznju da “izmedju hrvatskih komunista, ustasa i iz Crne Gore, nastupajucih delova proleterske brigade izgleda da je postignut sporazum po kome se ove grupe ne bore jedne protiv drugih“. Jedanaest dana docnije, on je javio da se “ustase, domaci partizani i na kraju nastupajuce bande iz Crne Gore bore ovde (u Istocnoj Bosni – I.A.) rame uz rame protiv borbenih srpskih snaga pod Dangicevom komandom.“

  U aprilu 1942. polozaj cetnika u Istocnoj Bosni stalno se pogorsavao. Oni nisu mogli da se odrze u Drinjaci koju su ustase od njih uzeli 8. aprila. Zato je Bader mogao da javi (10-IV) da izgleda da je “cetnicka grupa Dangic jako razbijena u borbama sa hrvatskom vojskom i ustasama u saradnji sa komunistima, tako da Dangic sada moze da postigne samo lokalne uspehe.“

  треба ли још подсјећања?

 45. Никако да прокоментаришем ово, а има се стварно шта рећи. Ово је потпуна истина и Милорад нам је као и већина тих комуниста из прошлог режима заљубљен у Загреб. Хрвати имају своју политику и полако је проводе, а циљ им је да Бањалука буде главни град НДХ. НДХ сад имају, само им фали још Бањалука.

  Милко имаш десетку за текст!

 46. Игорбл, очисти мало наочаре: „Original se nalazi: Vojno istorijski institut JNA, arhiva neprijateljskih jedinica Br. reg. 3/2; Kutija-116/1638“

  Иди фино па га узми и прочитај. Шта ја могу што си сад нервозан и што је оно што ти је блиско срцу еквивалентно усташком.

  Интерес Хрвата у БиХ: нова територијална прекомпозиција БиХ. Интерес Срба у БиХ: дејтонске ингеренције Републике Српске. Хрвати упорно траже промјену Дејтонског споразума, Срби су донедавно били против тога. Лијепо што су Хрвати против унитаризације БиХ, али то им је проблем постао тек данас кад су хадезеови испали из власти. Док су у њој били, то им и није био толики проблем.

  Република Српска нека се бави собом, Федерација БиХ собом и мирна Босна.

 47. I šta, kad napišeš ponovo to što piše na tom sajtu da je dokument tamo, to onda postaje relevantnije?

  Na drugom sajtu piše da je ovde:
  [Arhiv vojno-istorijskog instituta, Nedićeva građa, K. 1A. F. 1. D9-9a.]

  Na trećem piše ovo:
  „(Nedićeva građa, K. 1. F. 1. D9-9a,Br.reg.3/2 Kutija 116/1638) Signatura pod takvim brojevima ne postoji u Arhivu bivšeg Vojno-istorijskog instituta. Tamo sam proveo ceo svoj radni vek. Arhiv danas ne radi jer je, od NATOvskog bombardovanja izmešten. Ova signatura se, u nekim knjigama na zapadu, često pominjala i mi smo to demantovali, kao institut, ali nikome tamo nije odgovaralo da se to i objavi. Kad je u pitanju prvi deo broja K. 1. F. 1. D9-9a tu je stvar nešto drugačija. Tu postoji dokument ali on nema NIKAKVE VEZE sa tekstom navodnog sporazuma. Reč je o nemačko-nedićevskom tekstu koji reguliše kontrolu putnog saobraćaja. Namerno ne kažem sporazumu, jer tamo nema takve reči.“

  Mislim, na sajtovima piše svašta, ali to ne znači da je relevantno. Slažem se, jedini način je da se ode i da se provjeri. A do tada, ni ti ni ja nemamo pojma da li postoji, i svako misli svoje. Tako da, nemoj proglašavati za činjenicu nešto što nije činjenica.

  A što se tiče nervoze, prije će biti da si se ti iznervirao, čim bez potrebe vrijeđaš. Ako si već kolumnista, probaj makar držati neki nivo rasprave.

 48. Занимљиво како Глас Српске покушава ових дана да дискредитује мог дугогодишњег пријатеља и колегу Огњена Тадића подваљујући му злонамјерно, а нису стражарили на неким другим фејсбук профилима. Нису јадни знали да су неки наши народни трибуни просто опчињени Хрватима. Тако један млади Додиков сљедбеник јавно навија за ТРЕЋИ и још напише „Мој дом Трећи, Трећи заувијек“. Дакле, није само „његова кућа“ и „Заувијек Српска“. Дирљив је поклич једног српског политичара: „Трећи заувијек“, а како тек објаснити кованицу „Херцег-Српска“? Вјероватно је мислио на исто на шта и фра Маришић. „Херцег-Српска“ мора да је негдје у околини Дервенте. Још дирљивији су гласови дрварских и петровачких Срба Борјани Кришто. А „момци са Поскока“ су сигурно бољи од ових с Фронтала који су допустили анонимнима манијацима да свакојако коментаришу пресвијетле хвале светом вођи. Један из „Поскока“, Твртко Миловић се сигурно лијепо осјећа када путујући из Лиштице у Загреб наврати на кафу на „слободну територију“ у Бањалуку. Сад, слободну по Ројсу или Караџићу, остаће тајна. И док су главне преокупације српских политичара Лагумџија и трећи ентитет, свакодневно у Републици Српској људи остају без посла, привредни погони се затварају, а дуг Републике Српске је све већи. Брод лагано тоне, али битно је да статистика показује све наше успјехе. Село гори, а баба прави „трећи“!

  Срђан Мазалица на зиду корисника Nikola Zirdum:
  Treći, put ka BH sreći…
  недеља у 10:17 по подне (28.11.2010)

  Srdjan је прокоментарисаo/ла статус корисника Nikola Zirdum.
  Srdjan Mazalica Naprijed Treći, Prvo Treći, Moj dom Treći, Treći zauvijek!
  понедељак у 7:01 по подне (29.11.2010)

  Srdjan Mazalica Tresla se Herceg-Srpska, rodio se miš, a trese se Sarajevo sada, ni Walter ga odbraniti ne može. Ali najveći apsurd je da je pošteni „šef“ jedne „građanske“, „multietničke“, partije trebao preuzeti pare u BOŠNJAČKOM institutu.

  Srdjan Mazalica Zaboravio je Šušnjo jednu podvalu (penjemo se na 22): kaže Lagumdžašvili da oduzmemo od 108 000 glasova za HDZ BiH dio glasova koje su im dali Dodikovi Srbi (Drvar, Glamoč, Petrovac…)… Dodikovi Srbi su glasove dali Borjani Krišto, a ne HDZ-u, jer su za kantonalne, federalnu i parlamentarnu skupštinu glasali za SNSD.

  Srdjan Mazalica Био ми (Твртко Миловић) је у петак овдје у БЛ, свратио мало на слободну територију на путу до Загреба…
  Јануар 17 у 1:11 по подне

  Srdjan Mazalica Gledajući juče „Nedeljom u 2“ izbrojao sam 10 podvala, pa sam prestao brojati. Momci sa Poskoka su bili strpljiviji…http://www.poskok.info/index.php?option=com_content&view=article&id=25879%3Akratki-pregled-manipulacije-21-podvala-zlatka-lagumdije&catid=89%3Abh-lonac&Itemid=401

  Милко Грмуша није нимало наиван и добро је да је написао овај блог. Можда и предсједнику и сљедбеницима мало отвори очи. Или да скренемо тему опет на Огњена Тадића?

 49. занимљив коментар, ИгорБЛ

  уз њега стоји и ово:

  „Od kada je tetka Dana Danica Drašković, rešila da dopiše, ili bar da finansira, razne knjige-monografije o raznim četničkim jedinicama, a autorima tih ,,knjiga“, podelila stanove, počele su se pojavljivati čudne signature iz raznih arhiva. Ispostavilo se da, ljudi koji su to pisali, ili nisu istoričari, ili, ako i jesu, to nisu ovladali finesama zanata. Neki od njih, na žalost, su obični fantazeri ili, da ne upotrebim gori izraz. Običan građanin, bez istoriografskog znanja na primer, može da uzme knjigu Bojana Dimitrijevića VALjEVSKI RAVNOGORCI, i da, na primer, ode u valjevski kraj i da krene da proverava. Utvrdio bi da, tamo nijedan ravnogorac nije rođen tamo gde je Dimitrijević napisao, da je u knjizi više od 78% događaja bukvalni izmišljeno. A taj čovek je sa tom knjigom postao magistar, kod petooktobarca i člana SPO, potom pomoćnik ministra odbrane. Takva nam Draškovićevska istoriografija danas. Tako da i ovaj tekst ima tu svrhu…. NETAČNA SIGNATURA i NEPOSTOJEĆI DOKUMENT–Davidovicrasa (razgovor) 11:30, 20. februar 2009. (CET)“

  историју увијек пишу побједници.. а и како рече један познати човјек „владајуће мисли сваке епохе су мисли владајуће класе“.. како је било фалсификата у „оној“ историји тако ће бити и у „овој“. А, на жалост, увијек ће бити будала којима ће историја бити водиља за будућност.. за разлику од оних који, одозго, са врха пирамиде гледају далеко у будућност….

  занимљив је и овај Стефанов коментар који, наравно, потврђује, још једном да се овдје још увијек води „крсташки рат“… у којем смо ми „колатерална“ штета…као и многобројни људи који због рођења носе муслиманска имена а ништа са исламом немају.. нарочито не оним политичким… шта ћемо, тако карте подијељене.. па постоје плаћеници који пишу о сукобу цивилизација чије књиге постају уџбеници а књиге оних који разоткривају ту појаву остају сакривене од очију јавности. демократија.

 50. Kako su bilbordi sa I.Andricem preplavili B.Luku, trebalo bi se podsjetiti na slavnog nobelovca:

  -Eh, dragi gospodine, – govorio je fra Julijan sa onom koketerijom čoveka koji brani konzervativne teze – eh, lako je vama govoriti o potrebi materjalnog napretka, i o zdravim uticajima, i kineskoj ukočenosti, ali da smo mi bili manje kruti i otvarali vrata raznim „zdravim uticajima“, danas bi se moji parohijani Pero i Anto zvali Mujo i Huso.

  To je treći svet u koji se sleglo sve prokletstvo,usled podeljenosti zemlje na dva sveta…To je junaštvo bez slave, mučeništvo bez nagrade.
  U Travnickoj hronici sudarila su se
  cetiri sveta, razlicita po veri, kulturi, istoriji, obicajima. Emisari zapadnih i istocnih svetova nasli su se na prostoru Bosne sa namerom da nikada i ne pokusaju da se priblize i razumeju. Najblizi saradnici francuskog i austrijskog konzula i vezira i stanovnici tamnog bosanskog
  vilajeta, Davna, Rota, turski cehaja, teftedar Baki, kao i travnicke kasablije, u neprestanim su medjusobnim sukobima i stalno iskazuju mracne ljudske nagone. Cak i ako neki od pripadnika tih toliko razlicitih kulturnih krugova pokusa da pomiri suprotnosti sa kojima se
  suocava, odmah mu, kao po nekom pravilu, zapreti opasnost unistenja.

 51. Прочитах и коментаре, па ме шокирао овај коментар извјесног Стефана (ако се не варам, ради се о Стефану Драгичевићу), којим документује одушевљеност трећим ентитетом тада Додиковог народног посланика, а мог друга из гимназијских клупа СРЂАНА МАЗАЛИЦЕ:

  “ Занимљиво како Глас Српске покушава ових дана да дискредитује мог дугогодишњег пријатеља и колегу Огњена Тадића подваљујући му злонамјерно, а нису стражарили на неким другим фејсбук профилима. Нису јадни знали да су неки наши народни трибуни просто опчињени Хрватима. Тако један млади Додиков сљедбеник јавно навија за ТРЕЋИ и још напише „Мој дом Трећи, Трећи заувијек“. Дакле, није само „његова кућа“ и „Заувијек Српска“. Дирљив је поклич једног српског политичара: „Трећи заувијек“, а како тек објаснити кованицу „Херцег-Српска“? Вјероватно је мислио на исто на шта и фра Маришић. „Херцег-Српска“ мора да је негдје у околини Дервенте. Још дирљивији су гласови дрварских и петровачких Срба Борјани Кришто. А „момци са Поскока“ су сигурно бољи од ових с Фронтала који су допустили анонимнима манијацима да свакојако коментаришу пресвијетле хвале светом вођи. Један из „Поскока“, Твртко Миловић се сигурно лијепо осјећа када путујући из Лиштице у Загреб наврати на кафу на „слободну територију“ у Бањалуку. Сад, слободну по Ројсу или Караџићу, остаће тајна. И док су главне преокупације српских политичара Лагумџија и трећи ентитет, свакодневно у Републици Српској људи остају без посла, привредни погони се затварају, а дуг Републике Српске је све већи. Брод лагано тоне, али битно је да статистика показује све наше успјехе. Село гори, а баба прави „трећи“!

  Срђан Мазалица на зиду корисника Nikola Zirdum: 
  Treći, put ka BH sreći…
  недеља у 10:17 по подне (28.11.2010)

  Srdjan је прокоментарисаo/ла статус корисника Nikola Zirdum.
  Srdjan Mazalica Naprijed Treći, Prvo Treći, Moj dom Treći, Treći zauvijek!
  понедељак у 7:01 по подне (29.11.2010)

  Srdjan Mazalica Tresla se Herceg-Srpska, rodio se miš, a trese se Sarajevo sada, ni Walter ga odbraniti ne može. Ali najveći apsurd je da je pošteni „šef“ jedne „građanske“, „multietničke“, partije trebao preuzeti pare u BOŠNJAČKOM institutu.“

 52. Прочитах и коментаре, па ме шокирао овај коментар извјесног Стефана (ако се не варам, ради се о Стефану Драгичевићу), којим документује одушевљеност трећим ентитетом тада Додиковог народног посланика, а мог друга из гимназијских клупа СРЂАНА МАЗАЛИЦЕ:

  “ Занимљиво како Глас Српске покушава ових дана да дискредитује мог дугогодишњег пријатеља и колегу Огњена Тадића подваљујући му злонамјерно, а нису стражарили на неким другим фејсбук профилима. Нису јадни знали да су неки наши народни трибуни просто опчињени Хрватима. Тако један млади Додиков сљедбеник јавно навија за ТРЕЋИ и још напише „Мој дом Трећи, Трећи заувијек“. Дакле, није само „његова кућа“ и „Заувијек Српска“. Дирљив је поклич једног српског политичара: „Трећи заувијек“, а како тек објаснити кованицу „Херцег-Српска“? Вјероватно је мислио на исто на шта и фра Маришић. „Херцег-Српска“ мора да је негдје у околини Дервенте. Још дирљивији су гласови дрварских и петровачких Срба Борјани Кришто. А „момци са Поскока“ су сигурно бољи од ових с Фронтала који су допустили анонимнима манијацима да свакојако коментаришу пресвијетле хвале светом вођи. Један из „Поскока“, Твртко Миловић се сигурно лијепо осјећа када путујући из Лиштице у Загреб наврати на кафу на „слободну територију“ у Бањалуку. Сад, слободну по Ројсу или Караџићу, остаће тајна. И док су главне преокупације српских политичара Лагумџија и трећи ентитет, свакодневно у Републици Српској људи остају без посла, привредни погони се затварају, а дуг Републике Српске је све већи. Брод лагано тоне, али битно је да статистика показује све наше успјехе. Село гори, а баба прави „трећи“!

  Срђан Мазалица на зиду корисника Nikola Zirdum: 
  Treći, put ka BH sreći…
  недеља у 10:17 по подне (28.11.2010)

  Srdjan је прокоментарисаo/ла статус корисника Nikola Zirdum.
  Srdjan Mazalica Naprijed Treći, Prvo Treći, Moj dom Treći, Treći zauvijek!
  понедељак у 7:01 по подне (29.11.2010)

  Srdjan Mazalica Tresla se Herceg-Srpska, rodio se miš, a trese se Sarajevo sada, ni Walter ga odbraniti ne može. Ali najveći apsurd je da je pošteni „šef“ jedne „građanske“, „multietničke“, partije trebao preuzeti pare u BOŠNJAČKOM institutu.“

 53. Поздрав за мог другара Милка. А што се теме тиче, могу само да поновим оно што сам колико јуче написао у оквиру расправе о једној другој теми на Фронталу. Имам 42 године, али да ми је дочекати да чизмом станем под врат усташко-комунистичкој коалицији, не би жалио умријети.

Оставите одговор