Реаговања на укидање казни представницима РС

Валентин Инцко је укинуо данас забране за 58 лица, за које је ОХР наводно сумњао да су помагачи оптуженима за ратне злочине. Некадашњи предсједник Републике Српске Мирко Шаровић, пензионисани генерал Војске РС Цвјетко Савић и ратни начелник општине Требиње Божидар Вучуревић налазе се међу 58 лица којима је високи представник Валентин Инцко данас укино раније […]

петак, јун 10, 2011 / 17:19

Валентин Инцко је укинуо данас забране за 58 лица, за које је ОХР наводно сумњао да су помагачи оптуженима за ратне злочине.

Некадашњи предсједник Републике Српске Мирко Шаровић, пензионисани генерал Војске РС Цвјетко Савић и ратни начелник општине Требиње Божидар Вучуревић налазе се међу 58 лица којима је високи представник Валентин Инцко данас укино раније изречене забране, јер су наводно били у мрежи подршке осумњиченима за ратне злочине.

Међу помилованим функционерима су и Милован Бјелица, Ђојо Арсеновић, Пантелија Ћургуз, Драгомир Васић, Драган Башевић, Вељко Боровчанин и Иван Шарац.

На листи су и Дејан Милетић, Недјељко Ђекановић, Цвијетин Никић, Милан Нинковић, Душко Корњача, Милан Тупајић, те Родољуб Ђукановић.

Санкције су укинуте Зорану Петрићу, Милету Пејчићу, Зорану Ђерићу, Пери Шакоти, Мирку Војиновићу, Светиславу Јокићу, Драгомиру Кесеровићу, Весни Ећим-Злојутро, Момчилу Комљеновићу.

На списку су и Миленко Станић, Момир Тошић, Михајло Мијановић, Радомир Лукић, Драгомир Љубојевић, Милош Лазовић, Александар Савић, Славо Челиковић, Љубисав Симић, Драган Вучковић, Предраг Перковић и Мирко Делић.

Високи представник помиловао је и Мирка Делића, Славка Тошовића, Љубомира Ерића, Стевана Тадића, Новака Гојковића, Зорана Жужу, Драгутина Ђурашиновића, Звонка Бајагића, Пантелију Дамјановића, Јована Чизмовића, Раденка Дамјановића и Милорада Марића.

Забране су укинуте и Миломиру Малишу, Предрагу Јовичићу, Петку Павловићу, Милораду Билбији, Чедомиру Поповићу, Надету Радовићу, Мркши Скочајићу, Драгомиру Андану и Предрагу Ћеранићу.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко данас је донио одлуку којом укида санкције у 92 случаја за лица осумњичена за пружање подршке осумњиченима за ратне злочин и опструкцију Дејтонског споразума.

Ових 58 лица била су, наводно, у мрежи подршке осумњиченима за ратне злочине, док је за 34 лица деблокиран рачун.

Деблокирани рачуни

Љиљана Зелен Караџић, супруга некадашњег предсједника Радована Караџића, те син Александар и кћерка Соња налазе се на листи 34 лица којима је високи представник данас деблокирао банковне рачуне.

На листи су још брат Радована Караџића Лука, некадашњи предсједник Републике Српске (РС) Мирко Шаровић, некадашњи министар унутрашњих послова РС Томислав Ковач, некадашњи министар правде РС Момчило Мандић, затим Милован Бјелица, Славко Рогуљић, Драган Лаловић, Драган Спасојевић, Миленко Врачар, Драгомир Васић, саопштено је из ОХР-а.

Рачуни су одблокирани и Ђоји Арсеновићу, Звонку Бајагићу, Богдану Суботићу, Жарку Николићу, Јовану Ђоги, Драгану Башевићу, Вељку Боровчанину.

На листу су и Самојко Ђорда, Љубан Ећим, Радомир Којић, Предраг Кујунџић, Милован Маријановић, Иван Шарац, Зоран Петрић, Миле Пејчић.

На овој листи су још Љубиша Беара, Мирослав Брало, Властимир Ђорђевић, Горан Хаџић, Владимир Лазаревић и Сретен Лукић.

Ова имена наведена су на списку 34 лица којима су деблокирани сви банковни рачуни, који су замрзнути ранијим одлукама ОХР-а.

Шаровић: Враћено нам оно што нам је насилно одузето

Некадашњи предсједник Републике Српске Мирко Шаровић сматра да је одлуком високог представника у БиХ Валентина Инцка о укидању санкција бившим јавним званичницима правда коначно стигла и да им је враћено оно што им је насилно узето.

"Након пуних 7,5 година дочекао сам и овај дан који је за мене важан као што је био и онај крајем 2006. године када сам изашао из затвора. Коначно сам дочекао пуну слободу", изјавио је Срни Шаровић, који је и некдашњи предсједник СДС-а, те српски члан Предсједништва БиХ.

Шаровић каже да је сувише рано да сада коментарише о свом будућем политичком ангажману.

Бивши високи функционер СДС-а Милован-Цицко Бјелица рекао је да га нико званично није обавијестио да су му укинуте санкције, али да је то видио на званичној интернет страници ОХР-а.

"Немам разлога ни за радост након 100 мјесеци неправде. Одлука која је укинута учинила је велику штету мојој породици, мени и мојим пријатељима и родбини" – рекао је Бјелица.

Он је најавио да ће настојати да своја права оствари и да ће тражити све видове обештећења.

"Пошто сам прошао све судске инстанце у РС и БиХ тужбе ћу предати у земљама из којих су били високи представници" – појаснио је Бјелица.

Он је додао да нема велику жељу нити амбицију да се након овога снажније ангажује политички, али да ће о томе још размислити.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко данас је донио одлуку којом укида санкције у 92 случаја за лица осумњичена за пружање подршке осумњиченима за ратне злочин и опструкцију Дејтонског споразума. Од тога 58 лица била су, наводно, у мрежи подршке осумњиченима за ратне злочине, док је за 34 лица деблокиран рачун.

Босић: Нема разлога за задовољство јер су људима насилно одузета људска права

Предсједник СДС-а Младен Босић сматра да данашње укидање санкција, које је одређеним лицима изрекао ОХР, не може да буду разлог за било чије задовољство, јер раније одлуке представљају преседан, односно мрљу на ангажману међународне заједнице у БиХ.

"Не могу да изразим задовољство, јер је јасно да није ни било основа за увођење тих санкција и да су људима насилно одузета људска права. На начин како су их увели, тако су их и скинули. То су морали урадити и много раније сви бивши високи представници", изјавио је Босић Срни.

Босић је изразио задовољство што може да очекује да ће људи, којима је практично на тај начин одузета слобода много година, убрзо успоставити нормалан живот, јер "то што им је учињено мјерама међународне заједнице, ни на који начин није могло да се назове нормалним животом".

"Мјере које се односе на СДС, такође, су биле бесмислене, имале су задатак да промијене политичку климу у једном тренутку у Републици Српској и БиХ. Тај циљ су постигли, али се надам да мјере које су употријебили, нико више из међународне заједнице, не само у БиХ, него нигдје у свијету у 21. вијеку неће примијенити", оцијенио је Босић.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко донио је данас одлуку којом укида санкције у 92 случаја за лица осумњичена за пружање подршке осумњиченима за ратне злочин и опструкцију Дејтонског споразума.

Инцко је рекао да је укинута и обавеза, према којој, је СДС морао једном мјесечно да доставља своје извјештаје ОХР-у.

Радмановић: Високи представник није имао право да казни било кога у БиХ

Предсједник Извршног одбора СНСД-а Небојша Радмановића сматра да високи представник у БиХ није требало, нити је имао право да казни било кога у БиХ.

"Казне високих представника само су доносиле проблеме свима у БиХ и коначно се актуелни високи представник у БиХ сјетио да скине дио тих казни на шта га подсјећамо откако је дошао у БиХ", рекао је Радмановић Срни.

Он каже да је лично у неколико разговора које је имао са Инцком јавно говорио да је то непотребно и да се мора завршити.

Високи представник Валентин Инцко донио је данас одлуку којом укида санкције у 92 случаја за лица осумњичена за пружање подршке осумњиченима за ратне злочин и опструкцију Дејтонског споразума. Од тога 58 лица била су, наводно, у мрежи подршке осумњиченима за ратне злочине, док је за 34 лица деблокиран рачун.

СзДС: Протекло вријеме показало бесмисленост санкција ОХР-а

Савез за демократску Српску (СзДС) поздравио је данашњу одлуку о укидању санкција ОХР-а јавним и политичким личностима из Републике Српске (РС) у увјерењу да је протекло вријеме показало сву њихову бесмисленост у односу на разлоге због којих су уведене.

У саопштењу СзДС-а које је потписао предсједник странке Драган Калинић, наводи се да вјерују да је једном за свагда завршено вријеме оваквог прогона недужних људи.

Калинић вјерује да ће БиХ и РС наћи начина да се свим неоправдано санкционисаним особама, поред данашње моралне и политичке сатисфакције, обезбиједи и адекватна материјална надокнада за све ове године које су "појели скакавци".

"Очекујемо да ће све до данас санкционисане особе које то желе, без обзира на своја политичка увјерења, добити прилику да се у наредном времену адекватно ангажују у јавном и политичком животу ове земље", наводи Калинић.

Даље се наводи да, пошто се међу таквима налазе и чланови СзДС, ова странка ће са своје стране учинити све да овим људима осигура одавно заслужен политички и професионални ангажман у областима на које имају утицај.

Жужа: Очекујем помоћ од Републике Српске да би остварио своја ускраћена права

Новинар Зоран Жужа очекује да ће му, након скидања његовог имена са листе осумњичених за подршку некадашњем предсједнику Републике Српске /РС/ Радовану Караџићу и генералу Ратку Младићу, БиХ и Српска помоћи да оствари права која су му у протеклих седам година била ускраћена.

"Као и већина људи са списка осумњичених, био сам седам година под санкцијама које ничим нисам заслужио, а то људи у ОХР-у добро знају. Већина нас била је неправедно санкционисана и жртве одређених политичких процеса који су се у то вријеме одвијали", изјавио је Жужа Срни након одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка о укидању санкција.

Жужа вјерује да је људима који прате дешавања у вези са Караџићем и Младићем, сасвим јасно да већина оних који су били под санкцијама нису имали апсолутно никакве везе са тим.

"Добар дио тих људи знам, већина њих тешко живи, јер не могу да се запосле, а угрожена су им људска права. Није постојала ниједна институција којој су могли да се обрате да би нека од тих права вратили. Правду су тражили и у Стразбуру гдје су им рекли да нису надлежни за институцију која је под јурисдикцијом УН", каже Жужа.

У тренутку смјене 30. јуна 2004. године, Жужа је тек шест мјесеци обављао функцију шефа кабинета предсједника Народне скупштине РС. Као апсурд навео је да је његов претпостављени у том периоду, Драган Калинић, прије двије године добио одлуку којом су му скинуте санкције.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор