Рат се преселио у ваздух, на копну Русија у иницијативи на свим правцима, осим Херсонског

Ексалација ситуације у ваздушном простору иза које, чак и званично по мишљењу Марије Захарове, портпарола министарства иностраних послова Русије, стоји Велика Британија, продужава се већ на седмицу дана.

петак, јануар 5, 2024 / 10:41

Велика Британија је и дала украјинској страни крстареће ракете Сијенка олује, које сада кошмаре руску ПВО и војно и политичко руководство. Ту треба нагласити да ти удари имају много више естрадни, него војни смисао, јер Украјина нема никакву морнарицу, односно ту је на самом почетку потучена до весала, да не кажемо до ногу, јер се ради о води.

Британија је разрушила и мировне напоре 2022. године када су се у марту одвијали преговори у Истамбулу, на личну интервенцију сада бившег премијера Бориса Џонсона, који је хитно долетио у Кијев, да Зеленског убиједи у ову, данас видио катастрофалну одлуку по његову земљу и народ.

Сигурно је да су масовни напади са стране Русије надахнути новим ударом по броду црноморске флоте од којег није пуно остало, али и Русија је вјероватно поново напунила складишта високопрецизним пројектилима. У стању је да изводи овакве масовне ударе, мада од фебруара 2022. слушамо да само што им није нестало чипова и друге врсте електронске опреме, да би те ракете направили.

Сасвим сигурно, Украјина својим ударима по Доњецку, Горловци, а посебно Белгороду – који се налази на територији која се сматрала Русијом и прије фебруара 2022. године. Одмазда над цивилним становништвом није непознат механизам у ратном сукобу. Циљ је изазвати страх код цивилног становништва, неспокојство широм Русије, како би дошло до унутрашњих немира у земљи и смањења подршке ратним операцијама у Украјини.

Друга, чисто ратна, реална и војна страна гађања цивилних циљева, јесте да пренапрежете и растежете ПВО системе противника, који, због политичког притиска пребацују велике ресурсе да бране цивилно становништво, што изложенијим оставља војне ефективе.

Све су прилике да ће такав сценарио изостати, те да никакви унутрашњи неири у Русији неће бити детектовани, већ да Кијев мора да ратује опет естрадно. Посебно након ратних операција у енгклави Газа и југу Израела, када је подршка Запада изостала, а измијенио се и наратив западних медија.

Русија је сада у иницијативи на скоро свим дијеловима фронта, изузев донекле у Херсонској области, гдје украјинске снаге не одустају од покушаја форсирања ријеке Дњепар малим чамцима са ванбродским моторима, те учвршћење одбрамбених позиција у рејону мјеста Кринки. За сада, осим озбиљних губитака, није било могуће озбиљније се утврдити на том правцу.

Гађан је и Жељезногорски рејон Курске области, а на територију Белорода падају ракете система Точка-У и Ољха. У оба случаја ради се о далекометној ракетној техници, с тим што је Точка-У совјетски систем, који су Руси избацили из арсенала и замијенили Искандером. У јануару године 2016. Петро Порошенко је био тај који је наредио развој ВБР Ољха, који има ракете подложне корекцији путање након испаљења.

Криза са наоружањем достиже свој свјетски ниво, па је Норвешка, један од највећих донатора режима у Кијеву, скинула забрану Стортинга (норвешке скупштине) од 1959. године о забрани извоза оружја земљама у рату. То је учињено да би се пружила помоћ пољуљаним позицијама Владимира Зеленског и његових оружаних формација, а на сличан корак се спрема и Јапан.

Сјеверна Кореја је исмијавана као партнер Русије у смислу увоза муниције и нових система ВБР, који су еквивалент руском Торнадо-С, односно америчком Хајмарсу, али видимо да и Норвешка није за бацање и подсмијавање на Западу, када је несташица муниције у питању.

Украјинске формације у претходна два дана, предузеле су низ напада на кримски полуоток, укључујући крилате ракете Сијенка Олује. Руска противваздушна одбрана је успјела да спријечи озбиљније штете.

У смијеру Лимана оружане снаге Руске Федерације напредују, узимајући неколико утврђених тачака према трњу и Иповки. Отприлике три километра поља остаје у насељима.

Неки успеси су забиљежени у радничком подручју у правцу Запоризхзхиа, као и на северном покривању утврђеног подручја Авдеевског у близини Доњецка.

На остатку линије фронта, углавном се позиционирају битке настављају. Оружане снаге Руске Федерације обрађују предњу ивицу и задњим предметима непријатеља разним средствима, а такође дјелују у малим нападима.Оставите одговор