Рамазан у строју

Реису-л-улема ИЗ у БиХ Хусеин еф. Кавазовић одржао је 31. марта 2022. године у Дому ОС БиХ у Сарајеву предрамазанско предавање за припаднике Министарства одбране и Оружаних снага БиХ.

четвртак, март 31, 2022 / 16:10

Овај традиционални предрамазански сусрет, којем су, у организацији Војног муфтијства и војног муфтије Хадиса еф. Пашалића, присуствовали и министар одбране БиХ Сифет Подзић, генералски кор ОС БиХ на челу са начелником ЗШ ОС БиХ генерал пуковником Сенадом Машовићем, помоћници министра и упосленици Министарства одбране БиХ,,припадници Оружаних снага БиХ, био је прилика да реису-л-улема Хусеин еф. Кавазовић упути низ порука, које су се односиле, на духовни препород којег мјесец рамазан са собом доноси, како појединачно, тако и за заједницу опћенито.

Реису-и-улема ИЗ-е у БиХ је на почетку свог излагања казао да га увијек прожимају осјећаји поноса када се сусретне са припадницима ОС БиХ, јер су ОС БиХ посебан дио нашег друштва, чији припадници људима улијевају наду и чине их сигурним, те је у том смислу исказао поштовање према свима који су дали свој допринос у формирању и јачању Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Током свог излагања реису-л-лулема Кавазовић је казао да је од изузетне важности улога вјере у животу сваког човјека, па тако и припадника ОС БиХ, те да се човјек налази у сталној борби између својих могућности и жеља, а мјесец Рамазан је права прилика да се пронађе жељени баланс, и он је прилика за ново искуство живота, прилика за једно ново буђење и освјежење душе.

"Пост је ново, блиско сусретање с Извором из којег је све потекло. С тог Извораје дошао живот и развио се у силној раскоши својих израза. С тог Извора дотјече и живот за људска срца, која њиме узбујају и усхите се, овако како с прољећа устрепти и заблиста природа”, казао је Реису-л-улема у својој поруци.

"Пост осигурава проток свијести о Божијој свеприсутности кроз све поре човјекове личности, тако да она захвата и прожима цијело његово биће и све органе, па тако човјек док пости, постаје другачији, смиренији, племенитији и љепши”, нагласио је др. Кавазовић.

Своју рамазанску поруку реисул-лулема је завршио позивом припадницима ОС БиХ да наставе градити повјерење и његовати добре односе с другима, јер је то пут да се наше друштво опорави, стабилизира и напредује, што је жеља свих нормалних и добронамјерних људи у нашој земљи.

Он је, такођер, у поруци исказао жељу да рамазан свима нама пружи нови замах и активира позитивна струјања, честитао је наступајући мјесец рамазана ријечима Рамазан шериф мубарек олсун!

У овој прилици своју рамазанску поруку упутио је и министер одбране БиХ др. Сифет Поџић и нагласио значај постојања Вјерске службе у МО и ОС БиХ чији представници дају свој пуни допринос у ширењу порука међусобног поштовања, разумјевања и важности мира, чиме осигуравамо важне предувјете за професионално и успјешно функционисање наше институције.

"У априлу ћемо промицати вриједности рамазанског поста, али исто тако у овом мјесецу ћемо обиљежити и Ускрс и Васкрс, велики католички, односно православни благдан. Све то заједно проматрамо као велико босанскохерцеговачко добро које треба да нас приближи заједништву и међусобном уважавању, снажењу наших људских и професионалних односа, чему се искрено радујемо”, казао је министер Поџић у свом обраћању.

На крају је министер Поџић свима онима који живе вриједности ислама, честито наступајући рамазан уз жељу да буде испуњен здрављем и обиљем Божијег благослова.Оставите одговор