Радмановић: О реформи правосуђа и савјету министара

Предсједништво БиХ могло би до половине јуна да изабере кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ ако у међувремену буде постигнут договор парламентарних политичких партија, изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић. "Ако би у том року био постигнут договор, Савјет министара би могао да почне са радом већ за 45 дана. Ипак, треба да будемо […]

среда, јун 1, 2011 / 09:55

Предсједништво БиХ могло би до половине јуна да изабере кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ ако у међувремену буде постигнут договор парламентарних политичких партија, изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић.

"Ако би у том року био постигнут договор, Савјет министара би могао да почне са радом већ за 45 дана. Ипак, треба да будемо спремни на то да се посао не заврши у року, па да се разговори наставе", рекао је Радмановић за "Вечерње новости".

Он је навео да ће чланови Предсједништва тајним гласањем изабрати кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ , али и да ће ствари бити много лакше ако политички лидери постигну договор о првом човјеку Савјета министара и већини у парламенту БиХ.

Говорећи о најављеним разговорима БиХ и ЕУ о реформи правосуђа, Радмановић је истакао да је Република Српска успјела да наметне Европској комисији питање функционисања правосуђа БиХ као озбиљан проблем и додао да се мора мијењати вануставни оквир правосуђа БиХ.

"Нажалост, то питање је морало да се наметне чврстом причом о референдуму. Ипак, резултат договора Ештон-Додик је добар, јер се ушло у преговарачки однос са Бриселом који је смањио тензије у земљи", рекао је Радмановић.

Изражавајући сагласност са предсједником РС Милорадом Додиком да референдум за сада није неопходан, Радмановић је изразио наду да ће делегација ЕУ, коју ће предводити комесар Штефан Филе, схватити озбиљност проблема у правосуђу БиХ и да ће реформа дати конкретне резултате.Оставите одговор