Радмановић: Инцко и Изетбеговић на истом пројекту

Писмо подршке бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића извјештају високог представника у БиХ Валентина Инцка о стању у БиХ пред УН "дио је заједничког пројекта у вези са продужењем мандата ОХР-а", оцијењено је из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојше Радмановића. У саопштењу издатом поводом новонастале политичке ситуације у вези са засједањем Савјета безбједности УН, на […]

уторак, мај 10, 2011 / 19:29

Писмо подршке бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића извјештају високог представника у БиХ Валентина Инцка о стању у БиХ пред УН "дио је заједничког пројекта у вези са продужењем мандата ОХР-а", оцијењено је из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојше Радмановића.

У саопштењу издатом поводом новонастале политичке ситуације у вези са засједањем Савјета безбједности УН, на коме се расправљало о стању у БиХ, подсјећа се да према Уставу БиХ, спољну политику БиХ креира и води Предсједништво БиХ, консензусом сва три члана Предсједништва БиХ.

"Сваки спољнополитички наступ Предсједништва, као колективног органа БиХ, мора бити заснован на усаглашеном заједничком ставу. Ако тога нема, онда нема ни заједничког става о том питању", напомиње се из Радмановићевог кабинета.

У саопштењу се наводи да јуче није постигнута сагласност о заједничком иступу на сједници, због непремостивих разлика и погледа чланова Предсједништва БиХ у вези са Инцковим извјештајем и оцјенама о стању у БиХ.

Изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, у којој се отворено каже да "све и да је предсједавајући Радмановић здрав, ми не бисмо постигли консензус у Предсједништву БиХ о излагању", говори о јасној намјери друга два члана Предсједништва БиХ да у старту одбију било какав договор о заједничком наступу – наводи се у саопштењу.

"То доказује писмо које је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, паралелно са одбијањем договора у Предсједништву, упутио генералном секретару УН Бан Ки Муну, у коме је подржао ставове високог представника у БиХ", напомиње се у саопштењу.

У кабинету предсједавајућег Предсједништа БиХ се питају шта значи писмо генералном секретару УН Бан Ки Муну и предсједавајућем Савјета безбједности УН, без воље да се постигне усаглашено излагање унутар Предсједништва БиХ, ако не оспоравање овакве БиХ.

"Има ли БиХ будућност ако члан Предсједништва БиХ око овако важног питања каже: Шта ме брига за заједнички став, ја пишем своју подршку високом представнику?", питају из Радмановићевог кабинета.

Инцков извјештај пред Савјетом безбједности УН је тенденциозан, необјективан и једностран, срачунат за прикривање неуставних интервенција високог представника у политички процес након протеклих избора, његове улоге у стварању политичке кризе у БиХ и останак ОХР-а у БиХ, оцијењено је у саопштењу.

Инцко је јуче на редовној сједници Савјета безбједности УН у Њујорку поднио редовни извјештај о стању у БиХ. Уз редован извјештај о стању у БиХ, Инцко је први пут доставио чланицама Савјета безбједности један цијели анекс који носи назив "Република Српска", а у којем најоштрије осуђује Српску за кршење Дејтонског споразума и рушење уставног поретка БиХ, те навео да закључци Народне скупштине Српске и одлука о референдуму доводе у питање све законе које је донио високи представник.

Народна скупштина РС усвојила је 13. априла одлуку о расписивању референдума у Српској на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ. Високи представник у БиХ Валентин Инцко најавио је да ће поништити одлуку о референдуму уколико то не учини Народна скупштина РС.Оставите одговор