Као да им је требала: САД имале дозволу Пакистана

Исламабад и Вашингтон постигли су договор прије десет година о томе да америчке снаге имају дозволу за једнострани упад на територију Пакистана у случају да сазнају мјесто на којем се налази Осама бин Ладен, изјавили су данас активни и пензионисани амерички и пакистански званичници. Британски "Гардијан" наводи да су споразум 2001. године постигли тадашњи предсједници […]

уторак, мај 10, 2011 / 20:33

Исламабад и Вашингтон постигли су договор прије десет година о томе да америчке снаге имају дозволу за једнострани упад на територију Пакистана у случају да сазнају мјесто на којем се налази Осама бин Ладен, изјавили су данас активни и пензионисани амерички и пакистански званичници.

Британски "Гардијан" наводи да су споразум 2001. године постигли тадашњи предсједници Пакистана и САД Первез Мушараф и Џорџ Буш, док је договор обновљен током шестомјесечног периода "преласка на демократију" од фебруара 2008. године када је Мушараф још био на функцији шефа државе.

Према споразуму, Исламабад би дозволио америчким снагама да изврше једнострани упад унутар Пакистана у потрази за Бин Ладеном и његовим замјеником Ајманом ал Завахиријем, али би Пакистан касније "бучно протестовао" због напада.

"Гардијан" истиче да овај договор додатно компликује "политичку олују" изазвану смрћу Бин Ладена у мјесту Аботабад, удаљеном око 70 километара сјеверно од Исламабада, гдје су припадници специјалне јединице америчких снага "Морнаричке фоке" напали његово склониште у раним јутарњим часовима 2. маја.

Пакистански званичници инсистирају на томе да нису ништа знали о нападу, док су војни и цивилни лидери изрекли снажне критике САД.

Пакистански премијер Јусаф Раза Гилани рекао је јуче у обраћању парламенту да, "уколико САД поново изврше сличан напад Пакистан задржава право да одговори пуном снагом".Оставите одговор