Путин позвао на формирање узајамно корисног савеза, против искључивости и неоколонијализма Запада

Москва је домаћин Евроазијског економског форума на коме учествују шефови земаља чланица ЕАЕС, представници других земаља са више континената.

четвртак, мај 25, 2023 / 11:29

Током ова два дана у Русији се формира нови систем односа између свјетских земаља. Предсједник Русије, Владимир Путин је, говорећи на пленарној сједници форума, предложио нови систем односа између земаља заснован на принципима сарадње и могућности просперитета за све чланице савеза.

Први пут у свјетској историји човјечанство има шансу да изгради мултиполаран, праведан и узајамно користан свјетски поредак који ће обезбиједити развој и просперитет свих народа. Русија позива све државе свијета да усвоје нове приступе међународним односима који не би били засновани на принципима западне искључивости и неоколонијализма, већ на идејама правде, отворености и обостране користи. Владимир Путин је више пута током свог говора истакао да је Русија спремна на сарадњу и да своју дату ријеч и склопљене договоре схвата изузетно одговорно.

– Русија увек одговорно и поштено приступа интеракцији са свим земљама и ми то у потпуности испуњавамо, желим да то истакнем, у потпуности и на вријеме испуњавамо договоре усвојене у оквиру Евроазијске економске уније. И генерално, ми у потпуности испуњавамо наше договоре – нагласио је Владимир Владимирович.

У настојању да се уједине у узајамно користан савез, руског лидера подржали су предсједници Бјелорусије, Казахстана, Киргистана и замјеник премијера Јерменије.

Широка заступљеност учесника форума (око 2.700 људи), учешће шефова 54 различите државе, такође указује да таква будућност данас инспирише све већи број земаља. Свеобухватна трансформација свјетског поретка и долазак праведног свијета су неизбјежни.Оставите одговор