Путин потврдио да се и следеће године кандидује за предсједника

Руски председник Владимир Путин званично је данас објавио кандидатуру за председничке изборе у Русији следеће године.

среда, децембар 6, 2017 / 16:22

"Кандидоваћу се за мјесто предсједника Руске Федерације”, рекао је Путин обраћајући се радницима у фабрици аутомобила у граду Нижњи Новгород.

Он је казао да није могао да нађе боље мјесто и бољи тренутак за објаву кандидатуре.

Путин је на велика политичка врата ушао као премијер Руске Федерације, након мандата који му је дао Борис Јељцин крајем 1999. Неколико мјесеци касније побиједио је на избрима за предсједника, што је поновио и 2004. Након два мандата дошло је до "замјене позиција" са дотадашњим премијером Дмитријем Медведевом, који је биран 2008. за предсједника. Након четри године, Путин се поново кандидовао за предсједника.

Постојала је мала дилема да ли ће Путин поново бити кандидат за предсједника, након што је одлука ишчекивана нешто дуже. Неки су разматрали да је вријеме да Путин поново истакне наследника, након неуспјешне епизоде са Медведевом. Логика таквог потеза била би у томе да је сада довољно моћан да наследника обликује, или да га сам замијени након четри године уколико не покаже праве резултате. Већ 2022. неће се моћи кандидовати, а биће можда у мањој могућности да бира и усмјерава наследника.

Предсjеднички избори у Русији одржавају се 18. марта 2018. године.Оставите одговор