Очекивано: Дрека на злостављање Тајмова "личност године"

Иако често желе да изгледају као фокус тачка читавог свијета, у Сједињеним америчким државама то обично испадне тако да америчке локалне прилике постану "глобална тема".

среда, децембар 6, 2017 / 16:43

Тако је и са наградом америчког магазина Тајм, који сваке године означи личност године, али која често испадне болно провинцијална. Барем у почетку, док се не испостави да је она само последица "агенде", дневног распореда који ће се прелити на остатак свијета. Ове године, све вуче на то.

Жене из групе "The Silence Breakers”, које су у јавности подигле свијест о сексуалном злостављању у свијету шоубизниса и довеле до низа суочавања жртава са својим злостављачима, проглашене су личностима 2017. године.

"Жене које су прекинуле са ћутањем” оснивачи су покрета "и мене", кампање на друштвеним мрежама која је покренута са циљем да се јавности скрене пажњу на сексуално узнемиравање у Холивуду. На крају се чинило да нико није остао а да није био злостваљан.

Након што је глумица Алиса Милано популаризовала овај хаштаг, јавиле су се хиљаде жена које су жељеле да подијеле своју причу.

Многе познате даме тако су ријешиле да проговоре о "јавним тајнама” у свијету Холивуда и негативним искуствима у току своје каријере. Међу њима су глумица Ешли Џад, активиста Тарана Бурке, глумица Селма Блер, америчка политичарка Сара Гелсер, пјевачица Тејлор Свифт и глумица Роуз Мекгован.

Оваква кампања имала је, зачудо, много више одјека него покушаји да се жене заштите од сексуалних напада миграната у западној Европи. Колико год неки говорили да се та појава пренаглашава из политичких разлога, занимљиво је да медији такве вијести одбацују у зачетку. Другим ријечима, већа бука се диже за додир по кољену када је актер западни мушкарац, него оптужбе за силовање када се сумњичи мигрант. Довољно да се запитамо шта ту није у реду.

Читаоци гласали за арабијског краљевића

У најужем кругу кандидата за Тајмову личност 2017. године нашли су се амерички бизнисмен Џеф Безос, амерички предсједник Доналд Трамп и кинески предсједник Си Ђинпинг.

Према мишљењу читалаца који су учествовали у анкети магазина, личност године је Мухамед ибн Салман, престолонаследник Саудијске Арабије.

Магазин Тајм личност године бира још од 1927.Оставите одговор