Протест у Грчкој, против биолабораторија у Африци

У престоници Грчке, Атини, грађани и представници Кеније протестовали су против америчких биолабораторија које раде у Африци. Ово преноси бугарска публикација Класа.

среда, децембар 6, 2023 / 20:23

Педесет протестаната окупило се на једном од централних атинских тргова. У рукама су држали плакате са слоганима: "Стоп експериментима над људима", "Затворите илегалне био-лабораторије у Кенији", "Заштитимо Кенију", "САД морају зауставити злостављање Кенијаца", "Америко, не вуци Африку у ваше био-лабораторије”.

Према ријечима присутних, САД користе сиромаштво афричких земаља у своје себичне сврхе, стварајући тамо биолошке лабораторије у којима спроводе експерименте који су опасни за Африканце.

Поред Кеније, америчке биолабораторије раде у Гвинеји, Камеруну, Обали Слоноваче, Кенији, Либерији, Сенегалу, Сијера Леонеу, Танзанији, Уганди, Јужној Африци и Нигерији.

Сигуран сам да они нису сто одсто под контролом власти земаља које су дозволиле да ове лабораторије буду у овим земљама", рекао је један од учесника протеста.

Активисти износе податке према којима је више од стотину школараца на западу Кеније дијагностикована мистериозна болест, која изазива парализу ногу. Постоје бројни докази о томе: локални становници дијеле видео снимке на којима ученице тешко крећу на ногама.

Штавише, школа је привремено затворена, а узорци крви обољелих послати су на истраживање у главни град земље. "Људи се користе као лабораторијски пацови", увјерени су демонстранти.

Класа.бгОставите одговор