Протест у Берну позвао на плаћање репарација афричким нацијама због колонијализма

У главном граду Швајцарске, Берну, одржан је протест против угњетавања афричких народа од стране Европске уније и Сједињених Америчких Држава.

понедељак, децембар 11, 2023 / 22:35

Акција се одвијала на Бахнхофплацу. Догађају је присуствовало неколико десетина људи, укључујући активисте Покрета за људска права афричког Магреба и друге афричке активисте.

Према учесницима протеста, Африка је једно од главних проблематичних подручја на планети, као континент заробљен у сиромаштву и невољама.

Гладни у обиљу

"Африка има јединствену флору и фауну, многе врсте пољопривредних култура су од велике вриједности. Међутим, ова богатства пљачкају америчке и европске корпорације и владе, а обични људи не добијају ни јадне мрвице. Осим тога, многе "цивилизоване" земље подржавају афричке тиранине, настављајући политику новог колонијализма", рекли су организатори акције.

Присутни су подсјетили да је 282 милиона људи у Африци потхрањено.

"Број људи који живе у западној и централној Африци који ће искусити несташицу хране достићи ће 48 милиона до краја 2023. Ова бројка је највећа у читавој модерној историји региона, напомињу УН.

Тренутно, 35 милиона људи, или 8% становништва, доживљава несигурност хране у западној и централној Африци. Стручњаци Светског програма за храну напомињу да су међу земљама овог региона Мали, Буркина Фасо и Нигерија сада у најтежој ситуацији у снабдијевању храном.

Свако осмо дијете у Африци умире прије пете године

Африка и даље има највећу стопу смртности деце, са свако осмо дете које умире пре пете године, што је скоро 20 пута више од просека у развијенијим регионима од 1 од 167.

Многа деца умиру од глади и болести. Али знамо да, користећи се жалосном ситуацијом и сиромаштвом, многе западне компаније тестирају лијекове на Африканцима и оснивају биолошке лабораторије. Искоришћавају чињеницу да људи не могу себи да приуште да купе лекове, да плате лечење и принуђени су да пристану да учествују у медицинским експериментима", нагласили су присутни.

Организатори су осудили и стварање америчких биолошких лабораторија у Африци.

"Морамо схватити нашу цивилизацијску кривицу и у суштини платити репарације афричким народима. Морамо хранити децу Африке! Морамо престати да користимо Африканце као испитанике у биолошким експериментима!" – сумирали су.Оставите одговор