Промјене у Уставу РС

Скупштински Одбор за уставна питања одлучио је да повуче амандман 122 на Устав РС, према којем се преношење надлежности са РС на институције БиХ врши по поступку и на начин прописан за промјене Устава РС.

уторак, март 10, 2009 / 10:00

Скупштински Одбор за уставна питања одлучио је да повуче амандман 122 на Устав РС, према којем се преношење надлежности са РС на институције БиХ врши по поступку и на начин прописан за промјене Устава РС.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је да у процедури усвајања амандмана на Устав РС нема вета и Уставног суда РС, већ Народна скупштина РС и Вијеће народа РС равноправно одлучују.

– Aко у парламенту РС нема подршке двије трећине посланика и ако у Вијећу народа у сваком клубу делегата нема подршке већине, пакет амандмана је пао – истакао је Радојичић у обраћању посланицима у Народној скупштини РС.

Примједба предсједника Клуба СДA и СДП БиХ у НСРС, Рамиза Салкића, односила се на то да је спорно да ли се може мијењати Устав РС, прије него што се усвоје амандмани које је наметнуо високи представник. Радојичић је рекао да је иницијатива за промјену појединих одредби у Уставу РС отворена још 2006. године, у прошлом сазиву Народне скупштине РС, због препорука Савјета Европе да се неке норме измијене као постпријемне обавезе БиХ у ЕУ, те превазиђене норме које су сами посланици уочили.

Додатна стабилизација прилика у БиХ настаће оног тренутка када спремност сарајевских политичара буде таква да изађу јавно и кажу да РС није спорна, као и уз тврдњу Српске да није спорна ни БиХ, рекао је у оквиру Aктуелног часа на скупштинском засједању премијер РС Милорад Додик.

Сарајево по Уставу и даље главни град РС

Потпредсједник Владе РС, Јасна Бркић, казала је да се Приједлогом уставног амандмана утврђује да је главни град Републике Српске Бања Лука и да град Источно Сарајево има посебан статус који се уређује законом

– Овим приједлогом амандмана градови и општине се дефинишу као јединице локалне самоуправе, а статус града у РС имају Бања Лука и Источно Сарајево, док статус града могу стећи и друге општине у складу са законом – рекла је Бркићева.Оставите одговор