Проклета алвија огледало 20. вијека

Српски писци сматрају да 20. вијек најбоље одсликавају романи "Проклета авлија" Иве Андрића, као и "Процес" Франца Кафке и "Мајстор и Маргарита" Михаила Булгакова. Друго мјесто по том критеријуму међу српским романима заузели су Андрићева "На Дрини ћуприја", "Сеобе" Милоша Црњанског, "Беснило" Борислава Пекића, "Нечиста крв” Боре Станковића и "Прољећа Ивана Галеба" Владана Деснице, а […]

субота, мај 7, 2011 / 15:15

Српски писци сматрају да 20. вијек најбоље одсликавају романи "Проклета авлија" Иве Андрића, као и "Процес" Франца Кафке и "Мајстор и Маргарита" Михаила Булгакова.

Друго мјесто по том критеријуму међу српским романима заузели су Андрићева "На Дрини ћуприја", "Сеобе" Милоша Црњанског, "Беснило" Борислава Пекића, "Нечиста крв” Боре Станковића и "Прољећа Ивана Галеба" Владана Деснице, а на листи страних романа "Путовање накрај ноћи" Луја Фердинанда Селина.

То је резултат анкете у којој је учествовало 27 српских писаца током марта и априла у Културном додатку листа "Политика"

Судећи по одабраним романима, 20. вијек је био мрачан и трагичан, обиљежили су га сукоб историје и идеологије, а књижевност се бавила судбином појединца захваћеног тим превирањима.Оставите одговор