Производно, природољубно и домаће: Од отпада до посла

Компанија " Електротим" Бања Лука, лидер на подручју државне заједнице Српске и Ефбиха у изради иновативне декоративне расвјете и украса за новогогодишње и празнично украшавање јавних површина (паркови, тргови, улице) и објеката, осмислила је пројекат под називом " Од отпада до посла ” .

понедељак, фебруар 17, 2020 / 12:29

Основни циљ пројекта је да се пластични амбалажни отпад, који код нас завршава на депонијама, али се веома често може видјети и на обалама ријека и на другим мјестима у природи, рециклира и употријеби у друге намјене. Подизањем јавне свијести да се од једном употребљеног материјала, који је сада велики загађивач животне средине, направи нешто сасвим ново и реализацијом овог пројекта даје се могућност да се покрену локалне заједнице ради прикупљања и припреме овог материјала. На овај начин се, у овим локалним заједницама, отвара могућност запошљавања становништа на пословима тзв " зелене економије " са посебним акцентом на социјално угрожене категорије становништва.

Намјера аутора пројекта је да се у што већој мјери овакав отпад искористи за израду декоративне расвјете и новогодишњих украса, а за ову годину је планирано да се прикупи око 90.000 пластичних боца и произведе око 500 украса од отпадног материјала.

Један од значајних сегмената програма је слање писма намјере у локалне заједнице, израда Анкетних листова и анкетирање локалних заједница, односно обилазак локалних заједница и професионално фотографисање јавних простора. Ове активности су неопходне ради израде пројеката новогодишњег украшавања које би одабране локалне заједнице добиле бесплатно, односно промоције и представљања широј јавности пројекта "Од отпада до посла ” .

На основу Споразума о сарадњи све наведене активности ће током наредних мјесеци реализовати Центар за промотивне и културне дјелатности " Примера МЛЛЛ " Бања Лука.

Иначе, значај пројекта су препознали и у Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС који је усвојио програм реализације пројекта " Од отпада до посла ” и обезбједио дио потребних финансијских средстава за његову реализацију.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор