Прњавор: Стоп раду на црно

На подручју прњаворске општине данас је лијепљењем летака са телефонским бројевима на која се могу пријавити предузетници који раде на црно почео завршни дио акције Занатско-предузетничког удружења из Прњавора. Циљ акције, која је почела прије три мјесеца, јесте спречавање нелегаланог рада и помоћ надлежној инспекцијској служби да обави свој дио посла, рекао је предсједник Удружења […]

уторак, јун 21, 2011 / 06:07

На подручју прњаворске општине данас је лијепљењем летака са телефонским бројевима на која се могу пријавити предузетници који раде на црно почео завршни дио акције Занатско-предузетничког удружења из Прњавора.

Циљ акције, која је почела прије три мјесеца, јесте спречавање нелегаланог рада и помоћ надлежној инспекцијској служби да обави свој дио посла, рекао је предсједник Удружења Горан Дебељак након састанка са начелником општинског Одјељења за инспекцијске послове Радицом Сандић.

"Према нашој процјени највише рада на црно има у области грађевинарства, а због ригорозних контрола најмање у трговини и угоститељству. Сматрамо да су предузетници који плаћају обавезе у неравноправном положају у односу на оне који не пријављују раднике или немају адекватну дозволу за рад", истиче Дебељак.

Сандићева је рекла да грађани пријаве могу доставити административној служби, посредством шалтер сале или директно на број телефона Одјељења за инспекцијске послове 051/663-267.

"Пријаве се могу поднијети анонимно или са потписом да би она била уредно протоколисана. У том случају постоји могућност да подносиоца пријаве накнадно обавијестимо о предузетим мјерама и радњама на одређеном случају", појаснила је Сандићева, те најавила да ће у наредном периоду инспекцијске контроле бити интензивиране.

Новчана казна за рад предузетника који немају одговарајуће рјешење, односно одобрење надлежног општинског органа, према закону је од 1.500 до 5.000 КМ.

Према подацима Занатско-предузетничког удружења на подручју општине Прњавор број предузетника, који су уредно пријављени, варира и креће се од 870 до 900.Оставите одговор