Кондоминијум

Курчатовијум је хемијски елемент периодног система елемената, а Гостимир Поповић ће нам овај пут објаснити шта је кондоминијум. На простору БиХ присутан је још један појам, о садржају да не говоримо, који врло успешно збуњује и слуђује јавност а са циљем да се још један део територије Републике Српске дефинитивно одвоји у свим аспектима. Реч […]

уторак, јун 21, 2011 / 06:48

Курчатовијум је хемијски елемент периодног система елемената, а Гостимир Поповић ће нам овај пут објаснити шта је кондоминијум.

На простору БиХ присутан је још један појам, о садржају да не говоримо, који врло успешно збуњује и слуђује јавност а са циљем да се још један део територије Републике Српске дефинитивно одвоји у свим аспектима.

Реч је о ширем рејону који обухвата град Брчко и околину, који су неки “мудри” међународни фактори назвали дистрикт а да још увек нико незна шта то у ствари у уставно правном и организационом смислу представља.

Да би стање постало још замршеније и флуидније уводи се и нови термин “кондоминијум” наравно са истим циљем, да велика већина људи не схвати шта се у ствари дешава и да не прозре праве циљеве.

У том смислу пожељно је да сагледамо шта у ствари значи тај појам, те да на тај начин коначно отпочне акција за враћање овог дела територије у уставно правни систем Српске.

У међународном праву кондоминијум је облик заједничке управе двеју или више држава над неком територијом, до кога најчешће долази захваљујући политичком компромису између држава заинтересованих за дату област које су успеле да се нагоде о подели власти и утицају.

Када сагледамо ово потпуно јасно, одређење из међународног права и када прочитамо део докумената дејтонско пароског мировног споразума који се односи на рејон Брчког јасно видимо да је неко направио грдну подвалу и практично предузео врло снажне кораке да овај део територије једноставно отме из састава Српске.

Ако се при том сагледа ко су до сада, и сада, били фамозни супервизори и које су потезе вукли онда је ситуација више него јасна.

У овој ситуацији једино решење је да се овај део територије у потпуности врати у уставно правни систем Српск а експерименти које су овде проводили разни супервизори и нихови додавачи прогласе ништавним.
И то би била прво, исправно и ефикасно враћање надлежности које су одузете од Српске. Тако би коначно отворена двосмерна улица којом би се ингеренције и враћале у РС, а не само ишле из ње.Оставите одговор