Приједор званично тражи статус града

Одборници приједорске Скупштине општине данас су једногласно прихватили одлуку о покретању поступка за додјелу статуса града Приједору. Начелник ове општине Марко Павић рекао је да ће ту иницијативу прослиједити Влади и Народној скупштини Републике Српске, које би требало да донесу коначну одлуку о овом питању. – Ова иницијатива не даје могућност формирања општина, нити води […]

уторак, март 27, 2012 / 11:49

Одборници приједорске Скупштине општине данас су једногласно прихватили одлуку о покретању поступка за додјелу статуса града Приједору.

Начелник ове општине Марко Павић рекао је да ће ту иницијативу прослиједити Влади и Народној скупштини Републике Српске, које би требало да донесу коначну одлуку о овом питању.

– Ова иницијатива не даје могућност формирања општина, нити води ка повећању администрације, броја чиновника, нити трошкова – каже Павић.

Он је подсјетио да важећи закони у Српској дозвољавају асиметричне градове општине, тако да град Источно Сарајево чини више општина, док град Бањалуку чини само једна општина. Према његовим ријечима, Приједор испуњава све критеријуме за статус града и има све елементе који једну средину чине градом, као што су културни, спортски, образовни и инфраструктурни садржаји, те привредни и људски капацитети.

– Статус града не доноси неку економску, нити политичку корист, то је више психолошког значаја гдје ће се сваки становник осјећати бољим и напреднијим – навео је Павић.0 КОМЕНТАРА

 1. Ако ће Приједорчани живјети имало боље, подржавам !

  „- Статус града не доноси неку економску, нити политичку корист, то је више психолошког значаја гдје ће се сваки становник осјећати бољим и напреднијим – навео је Павић.“

  Живим у граду и не осјећам се ни бољим, ни напреднијим – чак често пожелим да живим у некој мањој општини, негдје на југу( не волим зиму).

 2. Мени то све смрди на организацију неких регија, гдје би ови градови били главни.
  Приједор, Добој, Бијељина, И.Сарајево и Требиње би били задужени за 5 регија а Бања Лука би била дистрикт 🙂
  Никако другачије не видим Требиње у тој причи, а и остатак је натегнут.:P

 3. prijedor, 27.03.2012. 12:19:00

  Имаћете нове општине – Петров гај, Криваја, Кафаниште, Црна долина, Миска глава… сви испуњавају услове! 😀

  Зезам се. Приједор заслужује да се зове градом, ако то нешто значи. Нема користи, али нема ни штете, а ПД је пресладак.

Оставите одговор