Приједор: Изложба Удружења ликовних умјетника Приједор у Музеју Козаре

Изложба слика већине чланова Удружења ликовних умјетника Приједор отворена је у Музеју Козаре и публика ће педесетак радова 34 умјетника моћи да погледа до краја мјесеца. Предсједник овог удружења Драган Топић рекао је на синоћњем отварању да је ово прва изложба чланова удружења, основаног почетком године, које је настављач активности које је прије рата започео […]

субота, август 6, 2011 / 15:32

Изложба слика већине чланова Удружења ликовних умјетника Приједор отворена је у Музеју Козаре и публика ће педесетак радова 34 умјетника моћи да погледа до краја мјесеца.

Предсједник овог удружења Драган Топић рекао је на синоћњем отварању да је ово прва изложба чланова удружења, основаног почетком године, које је настављач активности које је прије рата започео Ликовни клуб "Сретен Стојановић".

"Ово је промотивна и ревијална изложба, гдје смо дозволили ауторима да по свом нахођењу изаберу дјела, тако да је овдје заступљено богатство разноликости, што овај наш први корак чини успјешним", рекао је Топић.

Начелник општине Приједор Марко Павић истакао је да је у умјетничким, али и ширим круговима познато да је Приједор плодно тло за ликовно стваралаштво и стјециште школованих и афирмисаних ликовних умјетника.

"Управо зато смо подржали идеју оснивања Удружења ликовних умјетника Приједор. Немогуће је занемарити чињеницу да су прве изложбе у БиХ организовали Приједорчани и да до данас тај феномен сликара траје", рекао је Павић отварајући изложбу.

Директор Музеја Козаре Миленко Радивојац нагласио је да је изложба организована у оквиру Културног љета 2011, али и да је саставни дио програма Седме ликовне колоније "Сретен Стојановић", која се од 1. до 8. августа одржава на Козари, а чији учесници су присуствовали отварању изложбе.

"Жељели смо да се промотивна изложба Удружења ликовних умјетника Приједор догоди управо у вријеме ове колоније како би и наши гости сликари могли да се упознају и са ликовном традицијом и феноменом нашег града када је сликарство у питању", навео је Радивојац.

Он је додао да су међу излагачима и еминетна имена у свијету сликарства попут Радована Крагуља, Љубе Стахова, Младена Карана, Бранка Миљуша, Драгана Драгића и Здравка Мандића, и да доминирају различите технике као што су цртежи, графике, слике и скулптуре.Оставите одговор