Подгорица: Усвојена Декларација која захтјева школовање на српском језику

Учесници савјетовања "Колективна права српског народа у Црној Гори у свјетлу резултата пописа из 2011. године" усвојили су Декларацију којом захтијевају школовање на српском језику, равноправну заступљеност у државној администрацији и заштиту Српске православне цркве. Декларација је усвојена на приједлог Српског националног савјета (СНС), организатора овог скупа, који је током претходна два дана одржан у […]

субота, август 6, 2011 / 15:28

Учесници савјетовања "Колективна права српског народа у Црној Гори у свјетлу резултата пописа из 2011. године" усвојили су Декларацију којом захтијевају школовање на српском језику, равноправну заступљеност у државној администрацији и заштиту Српске православне цркве.

Декларација је усвојена на приједлог Српског националног савјета (СНС), организатора овог скупа, који је током претходна два дана одржан у Подгорици с циљем усаглашавања око најважнијих питања за српски народ у Црној Гори.

Из СНС-а је саопштено да су учесници савјетовања усвојили документ залажући се искључиво за равноправност са осталим националним заједницама и сматрајући да усаглашени односи Срба и Црногораца представљају кључ стабилности Црне Горе.

У Декларацији се наводи да је српски језик, као интелектуална својина српског народа, након озваничења резултата пописа пред завршном фазом планске дискриминације у формалном и суштинском статусном смислу.

Оцијењено је да власт припрема промовисање српског језика као матерњег у оквиру наставног програма за предмет црногорски језик и књижевност, те да се обављају јавне и тајне консултације како би режим добио подршку за пројекат постепене елиминације српског језика из образовног система Црне Горе.Оставите одговор