Преварени жиранти представили пројекат

Удружење за заштиту жираната БиХ представило је данас у Шамцу пројекат "Жиранти без државе, преварени и незаштићени", чији је циљ провођење активности заговарања боље законске и институционалне зажтите жираната и помоћи превареним жирантима, а који ће трајати до 29. фебруара 2012. године. Предсједник Удружења за заштиту жираната БиХ Јовица Цвјетковић рекао је на конференцији за […]

субота, мај 14, 2011 / 20:38

Удружење за заштиту жираната БиХ представило је данас у Шамцу пројекат "Жиранти без државе, преварени и незаштићени", чији је циљ провођење активности заговарања боље законске и институционалне зажтите жираната и помоћи превареним жирантима, а који ће трајати до 29. фебруара 2012. године.

Предсједник Удружења за заштиту жираната БиХ Јовица Цвјетковић рекао је на конференцији за новинаре да је прошле године у Републици Српској више од 5 000 жираната отплатило туђи кредит, а ако би се том броју додали жиранти микрокредитних организација и из ФБиХ дошло би се до поражавајућег податка, да је туђе кредите у прошлој години вратило више од 20 000 жираната.

Нагласивши да је на терет жираната у Републици Српској стављено више од милион и 400 хиљада уговора о кредиту, док је тај број у ФБиХ дупло већи, Цвјетковић је рекао да је због тога покренут пројекат и кампања под називом "Жиранти без државе, преварени и незаштићени", који је подржао Центар цивилних иницијатива, а финансиран је донаторским средствима намијењеним невладином сектору.

Цвјетковић је нагласио да је у БиХ због проблема са немогућностима враћања кредита самоубиство извршило 17 лица што показује да се овом питању мора прићи озбиљно.

"Из досадашњег рада Удружења закључено је да грађани нису довољно упознати са обавезама и правима из уговора о јемству, посебно о правима и обавезама жираната и чињеницама да се послује супротно њиховим интересима и на штету њихове имовине, јер банке и микрокредитне организације желе да их све више увуку у кредитна дуговања" каже Цвјетковић.

На конференцији за новинаре промовисана је и брошура "Водич за преварене жиранте", којом Удружење жели да објасни грађанима проблематику јемства и како настале проблеме превазићи на ефикасан начин.

Удружење планира да обиђе 30 градова БиХ и промовише брошуру и организује радионице за жиранте, а прва од тих посјета планирана је 28. маја у Сарајеву.

На подручју БиХ има више од 65 огранака овог удружења у различитим општинама.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор