Американци не признају либијски Национални прелазни савјет

САД нису формално признале либијски Национални прелазни савјет као легитимно руководеће тијело те земље, наводи се у саопштењу Бијеле куће, преноси Би-Би-Си. Саопштење из Вашингтона услиједило је након прве посјете вишег члана овог тијела, које тражи међународну подршку, Бијелој кући. Махмуд Џибрил, замјеник лидера Националног прелазног савјета /НТЦ/, са сједиштем у Бенгазију, састао се јуче […]

субота, мај 14, 2011 / 19:48

САД нису формално признале либијски Национални прелазни савјет као легитимно руководеће тијело те земље, наводи се у саопштењу Бијеле куће, преноси Би-Би-Си.

Саопштење из Вашингтона услиједило је након прве посјете вишег члана овог тијела, које тражи међународну подршку, Бијелој кући.

Махмуд Џибрил, замјеник лидера Националног прелазног савјета /НТЦ/, са сједиштем у Бенгазију, састао се јуче са званичницима Бијеле куће, укључујући савјетника за националну безбједност Тома Донилона.

У саопштењу се наводи да је Донилон рекао Џибрилу да САД виде Савјет као "легитимног и кредибилног саговорника либијског народа".

САД и Британија нису признале Савјет као истинско руководеће тијело Либије, за разлику од Француске, Италије и Катара.

Портпарол Бијеле куће Џеј Карни рекао је у четвртак да би такав корак био преурањен.

САД су рекле да Либијци морају да донесу одлуку о својој влади, а не стране силе.

Побуњеници су донекле јуче били охрабрени у вези са приступом заплијењеној имовини либијског режима.

Карни је рекао да САД раде са Конгресом на одблокирању више од 30 милијарди долара замрзнутих фондова како би се могли искористити за помоћ побуњеницима.

У међувремену, либијски вођа Моамер Гадафи рекао је у видео поруци емитованој на државној телевизији да се он налази на мјесту гдје га никад неће пронаћи.

Либијски вођа се захвалио људима изван Либије који су "изразили дубоку и снажну забринутост, ентузијазам и љубав за мене распитујући се моје здравље након кукавичког, издајничкох и крсташког ракетног напада".

"Желим да поручим крсташким кукавицама да се налазим на мјесту гдје ме не можете наћи и убити јер ја живим у срцима милиона", рекао је Гадафи.

Државна телевизија јавила је у петак да је 11 имама погинуло, а 45 других је рањено када су ракете НАТО погодиле један пансион у истичном граду Бреги.

Портпарол владе рекао је су жртве биле у саставу веће групе која је допутовала из цијеле земље у Брегу тражећи мировне преговоре за Бенгази, који држе побуњеници.

Званичници побуњеника у Бенгазију инсистирају да у Бреги није било цивила, док је портпарол НАТО рекао да он није упознат са нападом у Бреги.

У међувремену, шест снажних експлозија одјекнуло је синоћ и јутрос у Триполију, које су услиједиле након прилога државне телевизије са поруком Гадафија у којој оштро осуђује НАТО алијансу.

Италијански шеф дипломатије рекао је у петак да је Гадафи највјероватније рањен у нападима авио снага у четвртак на његову резиденцију Баб ал-Азизија и да је побјегао из Триполија.Оставите одговор