Mедведев: Гарантујте да је ракетни пројекат безбједан за Русију

Руски предсједник Дмитри Медведев упутио је писмо Савјету Русија-НАТО у коме тражи гаранције да ће европски ракетни одбрамбени пројекат бити безбједан за Русију, саопштено је из прес службе Кремља. "У писму се истиче да ће европскиу ракетни одбрамбени штит бити истински ефикасан и изводљив уколико је и Русија дио тог пројекта на једнаким основама и […]

субота, мај 14, 2011 / 19:01

Руски предсједник Дмитри Медведев упутио је писмо Савјету Русија-НАТО у коме тражи гаранције да ће европски ракетни одбрамбени пројекат бити безбједан за Русију, саопштено је из прес службе Кремља.

"У писму се истиче да ће европскиу ракетни одбрамбени штит бити истински ефикасан и изводљив уколико је и Русија дио тог пројекта на једнаким основама и затражио је поуздане гаранције да штит неће поткопати стратешку стабилност", саопштено је из прес службе Кремља, преноси РИА Новости.

САД саопштиле су да планирајау да распореде ракетни штит изнад Европе како би се заштитили од "лоших земаља" као што је Иран, а што је изазвало забринутост у Москви у вези са безбједношћу Русије, преноси РИА Новости.

Након вишегодишњих размирица око овог питања Русија и НАТО сагласили су се да сарађују на ракетнон штиту на самиту НАТО у Лисабону у новембру.

Међутим, стране су и даље у спору о начину примјене штита. НАТО заговара два одвојена штита који ће размјењивати информације, док Русија тражи заједнички систем.

САД и Румунија најавиле су прошле седмице распоређивање ракетних пресретача у Румунији у склопу ракетног штита у Европи.

Овај потез одмах је изазвао критике Русије, која страхује да би овај план могао да угрози њену безбједност слабљењем њеног нуклеарног ракетног арсенала.

Брисел је 4. маја био домаћин састанка војних представника Савјета Русија-НАТО.

Представник Москве, начелник генералштаба руске војске генерал армије Николај Макаров, рекао је да је Москва спремна да размотри сваки конструктиван приједлог о штиту, али да НАТО мора да гарантује да нови пројекат неће угрозити руски нуклеарни потенцијал.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен рекао је 12. маја у Вашингтону да је сарадња са Русијом у домену европског ракетног штита важна, али није "залијечио" јаз између двије земље.
/крај/ддОставите одговор