07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Mедведев: Гарантујте да је ракетни пројекат безбједан за Русију

Руски предсједник Дмитри Медведев упутио је писмо Савјету Русија-НАТО у коме тражи гаранције да ће европски ракетни одбрамбени пројекат бити безбједан за Русију, саопштено је из прес службе Кремља. "У писму се истиче да ће европскиу ракетни одбрамбени штит бити истински ефикасан и изводљив уколико је и Русија дио тог пројекта на једнаким основама и […]

субота, 14 маја, 2011 / 19:01

Руски предсједник Дмитри Медведев упутио је писмо Савјету Русија-НАТО у коме тражи гаранције да ће европски ракетни одбрамбени пројекат бити безбједан за Русију, саопштено је из прес службе Кремља.

"У писму се истиче да ће европскиу ракетни одбрамбени штит бити истински ефикасан и изводљив уколико је и Русија дио тог пројекта на једнаким основама и затражио је поуздане гаранције да штит неће поткопати стратешку стабилност", саопштено је из прес службе Кремља, преноси РИА Новости.

САД саопштиле су да планирајау да распореде ракетни штит изнад Европе како би се заштитили од "лоших земаља" као што је Иран, а што је изазвало забринутост у Москви у вези са безбједношћу Русије, преноси РИА Новости.

Након вишегодишњих размирица око овог питања Русија и НАТО сагласили су се да сарађују на ракетнон штиту на самиту НАТО у Лисабону у новембру.

Међутим, стране су и даље у спору о начину примјене штита. НАТО заговара два одвојена штита који ће размјењивати информације, док Русија тражи заједнички систем.

САД и Румунија најавиле су прошле седмице распоређивање ракетних пресретача у Румунији у склопу ракетног штита у Европи.

Овај потез одмах је изазвао критике Русије, која страхује да би овај план могао да угрози њену безбједност слабљењем њеног нуклеарног ракетног арсенала.

Брисел је 4. маја био домаћин састанка војних представника Савјета Русија-НАТО.

Представник Москве, начелник генералштаба руске војске генерал армије Николај Макаров, рекао је да је Москва спремна да размотри сваки конструктиван приједлог о штиту, али да НАТО мора да гарантује да нови пројекат неће угрозити руски нуклеарни потенцијал.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен рекао је 12. маја у Вашингтону да је сарадња са Русијом у домену европског ракетног штита важна, али није "залијечио" јаз између двије земље.
/крај/дд Коментариши