Преокрет: Нијемци преко ЕУ отварају врата Кини

Од отвореног критичара и противника приступања земаља Европске уније иницијативи "Један појас, један пут", Њемачка је од прије мјесец постала заговорник учешћа у овом амбициозном кинеском пројекту инфраструктурног повезивања Европе и Азије.

субота, април 27, 2019 / 10:10

На форуму у Пекингу њемачки министар економије Петер Алтмајер је, по први пут, јасно рекао да водеће чланице ЕУ желе да потпишу меморандум о споразумијевању са Кином о овом пројекту, али не као појединачне државе већ као једна група.

Њемачка, Француска и још неке кључне економске силе унутар ЕУ инсистирају да Кина мора прво да побољша приступ и фер конкуренцију за стране компаније које послују на кинеском тржишту.

Иако се Италија, као засад једина чланица Г-7 и једна од највећих европских економија, без икаквих услова већ прикључила овом кинеском пројекту, Алтмајер истиче да су Њемачка, Француска, Шпанија и Уједињено Краљевство на Форуму у Пекингу показали да је ЕУ "у великој већини" уједињена у ставу да "ми можемо да спроведемо наше ставове само заједнички".

"У великим државама ЕУ ми договорили смо се да нећемо да потписујемо никакве билатералне меморандуме већ да направимо неопходне договоре између ширег европског економског простора и економског простора велике Кине", рекао је Алтмајер у Пекингу.

Њемачки министар економије је истакао да је охрабрен обећањем кинеског предсједника Си Ђинпинга да ће се залагати за слободну трговину, мултилатерализам и одрживост као дијела "Једног појаса, једног пута".

"Ово обећање ћемо схватити озбиљно и предложићемо како да се ови циљеви постигну како у Азији, тако и у Европи", рекао је Алтмајер, додајући да је Кина уједно и партнер и конкурент те да ЕУ мора да одреди своје интересе. "А за то нам је неопходна индустријска стратегија. За то нам је неопходна наша стратегија повезивања".

Њемачка је дуго била сумњичава према овом пројекту, али под притиском њемачких привредника њемачка канцеларка Ангела Меркел је прије мјесец приликом сусрета са кинеским и француским предсједником у Паризу ублажила став.Оставите одговор