Премијер државе која, као и БиХ, не признаје Косово* – у посјети Сарајстану

Санчез је истакао да је у Сарајево дошао како би пружио подршку јачању демократије, те напоменуо да његова земља подржава територијални интегритет БиХ и њен улазак у ЕУ.

субота, јул 30, 2022 / 15:45

Шпански премијер Педро Санчез рекао је данас у Сарајеву да Шпанија пружа подршку БиХ на њеном европском путу, те позвао на спровођење реформи у земљи, које би тај процес ојачале.

Санчез је на конференцији за новинаре након састанка са члановима Предсједништва БиХ позвао политичаре у БиХ да искористе прилику која им се нуди и то још ове јесени, јер, како је рекао, све политичке снаге у ЕУ желе деблокаду политичких процеса у БиХ и њену стабилизацију.

Он је нагласио да је најприје потребно усвојити реформске законе на којима ЕУ инсистира, те обезбиједити демократско спровођење предстојећих избора.

Он је оцијенио да у БиХ треба смањити напетост и реторику подјела, вратити се одлучивању у институцијама, имати у виду интерес грађана за бољим животом и наћи добра рјешења за отворена питања, што ће, како је рекао, увијек имати подршку међународне заједнице.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да Шпанија снажно подржава кандидатски статус БиХ у ЕУ.

"Шпанија ускоро преузима предсједавање ЕУ. Ја се надам да ће БиХ до тада испунити услове и постати кандидат за чланство у ЕУ", рекао је Џаферовић.

Он је навео да су односи БиХ и Шпаније пријатељски, без отворених питања, те да су на политичком нивоу одлични, а да је Санчез увијек отворен за разговоре са представницима народа из БиХ.

Џаферовић је оцијенио да сарадња БиХ и Шпаније мора бити унапређена у економској сарадњи, робној размјени, туризму, и сарадњи у области културе и образовања.

Шпански премијер је посјету западном Балкану започео јуче, а осим Сарајева и Београда, планирана је посјета Подгорици, Скопљу и Тирани.Оставите одговор