УН нуди да спроведе истрагу о гранатирању украјинских заробљеника у Јеленовци

Уједињене нације /УН/ изражавају спремност да, уколико су све стране сагласне, спроведу истрагу о недавном смртоносном удару на притворни центар у граду Јеленовци у Доњецкој Народној Републици /ДНР/, гдје су били смјештени украјински ратни заробљеници, рекао је данас портпарол УН Фархан Хак.

субота, јул 30, 2022 / 15:41

"Спремни смо да пошаљемо групу стручњака да обаве истрагу о недавној трагедији у Јеленовки уз сагласност свих страна и у потпуности подржавамо иницијативе Међународног комитета Црвеног крста /МКЦК/", нагласио је Хак.

Притворни центар у Оленивки гранатиран је јуче ујутро. Вјерује се да су напад извршиле украјинске снаге пошто су дијелови ракетног система "Химарс" пронађени на мјесту поготка.

У нападу су погинуле 53 особе, а повријеђено је више од 130.

МКЦК је понудио подршку у евакуацији повријеђених и подсјећа да су сви ратни заробљеници под заштитом међународног хуманитарног права и да не би требали да буду мета напада пошто више не учествују у сукобу.

Руско Министарство одбране изразило је увјерење да је напад чин застрашивања како би се елиминисало или спријечило свједочење заробљених припадника батаљона "Азов".Оставите одговор