Прелетач свих прелетача кроји већину у Бијељини?!

Фото финиш преблага је ријеч за епилог избора у Бијељини, и свему што се дешава или се може десити до краја.

четвртак, октобар 27, 2016 / 10:02

Сада је већ јасно да је проглашење побједе у броби за градоначелничку позицију било сам дио тактике. Златко Максимовић је већ ту ноћ знао да је изгубио изборе. Ипак, брзо је скована одлука да се прогласи побједа, а онда противник оптужи за крађу. То се видјело и по објављеним резултатима у изборној ноћи: Мићићев штаб је објавио резултате који су се поклопили са званичним, док је Максимовић објавио резултате у којима су само себи додали двије хиљаде гласова више.

Након избора, константно је одржавана тензија, прављен је и протестни скуп против изборне крађе. Прави циљ свега било је стварање утиска да је Мићић неправедно побиједио (додајмо ту приче о гласовима Бошњака и Рома) те створити климу у којој би опозив градоначелника првом приликом у скупштини био сасвим нормално прихваћен у јавности.

Упориште у овој намјери била је чињеница да су странке које су подржале Максимовића имале једног одборника више, и то су могле да ураде. Тих 16 одборника недавно је потписало споразум, чиме су утврдиле своје јединство у намјери да се боре против Мићића.

Међутим, једна ситница је учинила споразум бесмисленим, а ствар закомпликовала. Док су викали да се десила крађа, поновно пребројавање утврдило је неправилност на бирачком мјесту у селу Амајлије. Неправилност је била у табору Успјешне Српске, јер је стотињак гласова највјероватније прибројано кандидату те странке који те гласове није освојио.

Након што су ти гласови одузети, дошло је до промјене поретка, па је досадашњи одборник Томо Манојловић, са трећег склизнуо на четврто мјесто листе Успјешне Српске. То значи да он није ушао у скупштину Града, већ је то мјесто заузео Мићо Живић.

Ту почиње запетљанција

Нису без разлога у Успјешној Српској "гурали" радника Дома здравља и припадника тврдог језгра Максимовићевих сарадника, умјесто "угледног пољопривредника из Црњелова".

Живић је прелетач са искуством. И то каквим. Након избора 2012. обрео се у скупштини као члан СНСД. У опозиционим редовима био је до преткрај 2014. када је обзнанио да је СНСД "странка која је изгубила контакт са народом, а да челни људи не маре за потребе људи који су их изабрали за своје представнике".

Кратко вријеме Живић је био независни одборник, па је пред опште изборе преузео чланску карту СДС са својим именом. Тамо је био до априла 2016. када је приступио Покрету Успјешна Српска, и био прва цигла у склапању нове већине која је подржавала Мићића.

Живић је поново говорио о мимоилажењу политика, и чисто људској одлуци да подржи Максимовића, хвалећи га као човјека огромен енергије, и на крају, као свог комшију из Црњелова, гдје су одрасли двориште уз двориште.

Зли језици ће рећи да је и тада говорио неистину, те да су Живићи и Максимовићи породице чији су још дједови били завађени ко зна због чега.

У Бијељини се прича о великом слављу које је Живић направио када је обзнањено да он иде у скупштину, и да је то због тога што му то доноси "златну дионицу" коју може уложти у сакупљање већине. И добити све што пожели. Па је било разговора са њим, од Бијељине до Бање Луке.

Бијeљина је град прелетача (више нико не зна колико их је било у прошлом сазиву скупштине) а прелетач свих прелетача, "други бијељински Мићо", негира правило да су прелетачи потрошна, једнократна роба …Оставите одговор