Представљена трећа књига Ђинђићевих изабраних дјела

Трећа књига изабраних дјела Зорана Ђинђића "Субјективност и насиље” представљена је данас у сједишту Фондације "Др Зоран Ђинђић " у Београду . Представљању вриједног издања из едиције „Изабрана дјела др Зорана Ђинђића” присуствовала је и супруга убијеног премијера Рузица Ђинђић која је захвалила на „жељи и времену да се чује о овом дјелу”. „Сама Зоранова […]

петак, 9 марта, 2012 / 19:56

Трећа књига изабраних дјела Зорана Ђинђића "Субјективност и насиље” представљена је данас у сједишту Фондације "Др Зоран Ђинђић " у Београду .

Представљању вриједног издања из едиције „Изабрана дјела др Зорана Ђинђића” присуствовала је и супруга убијеног премијера Рузица Ђинђић која је захвалила на „жељи и времену да се чује о овом дјелу”. „Сама Зоранова личност и све што је учинио у животу заслужују да разговори о њему и његовим дјелима буду увијек трибине”, нагласила је Ђинђић.

Фондација и Народна библиотека Србије започели су 2010. године објављивање изабраних Ђинђићевих дјела, а уредник издања Сретен Угричић нагласио је да је права тема овог рада у ствари настанак новог вијека – просветитељске епохе и модерности – настанак који се показао како то Ђинђић каже „као увод у перманентну кризу данашњице”.

Вршилац дужности управника Народне библиотеке Дејан Ристић истакао је да није случајно да управо та библиотека заједно са Фондацијом издаје ова, како је нагласио, вриједна дјела која из посебног угла представљају великог реформатора и интелектуалца Зорана Ђинђића. „Он је ушао у ред ријетких великана наше историје, ријетких реформатора који су захваљујући изузетној визији, успјели да наше друштво на почетку вијека направи велики искорак”, рекао је Ристић.

Концепт изабраних дјела подразумијева нова издања свих књига које је Ђинђић објавио током живота, као и истраживање и објављивање одабране грађе која се до сада није појављивала у форми цјеловитих ауторских монографија.

Објављивању књиге „Субјективност и насиље” претходила су издања „Јесен дијалектике” (2011.) и „Југославија као недовршена држава” (2010.).